Από τι επηρεάζονται άραγε οι σεξουαλικές μας προτιμήσεις και πώς διαμορφώνεται το τοπίο των ερωτικών επιλογών μας;
Μπορούμε να τα αποδώσουμε όλα σε αυτό το «γονίδιο της ομοφυλοφιλίας» που καθορίζει υποτίθεται τι ποθούμε ερωτικά; Η απάντηση είναι όχι.
Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα, ένα πράγμα που να επηρεάζει δηλαδή τη σεξουαλικότητά μας. Αντιθέτως, είναι μια πληθώρα γενετικών μεταβλητών, οι οποίες σε συνδυασμό με κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες καθορίζουν το είδος του βιολογικού φύλου που μας ελκύει.
Η σεξουαλική συμπεριφορά είναι εξαιρετικά πολύπλοκη και δεν χωρούν ισοπεδωτικές απλοποιήσεις. Σε αυτό καταλήγει η μεγαλύτερη έρευνα που έγινε ποτέ για τους μηχανισμούς της σεξουαλικής συμπεριφοράς, υποδεικνύοντας πως η ομοφυλοφιλία κληρονομείται μερικώς και άλλο τόσο επηρεάζεται από ένα μείγμα γενετικών, περιβαλλοντικών και κοινωνικών μεταβλητών, αλλά και της ίδιας της εμπειρίας ζωής τελικά.
Μια διεθνής επιστημονική ομάδα εξέτασε γενετικούς παράγοντες από περισσότερους από 500.000 συμμετέχοντες, ανέλυσε το σεξουαλικό ιστορικό του καθενός και συνέκρινε τα αποτελέσματα με εκατομμύρια δείκτες DNA.
Όσα χαρακτηριστικά βρέθηκαν να συνδέονται με την ομοερωτική συμπεριφορά, δεν ήταν παρά χαρακτηριστικά που επηρεάζουν γενικώς τη σεξουαλική συμπεριφορά του ανθρώπου, αλλά και τη σωματική και νοητική του υπόσταση.
«Μπορούμε έτσι να πούμε με σιγουριά πως δεν υπάρχει ένας γενετικός παράγοντας ή ένα γονίδιο για την ομοφυλοφιλία ή τον σεξουαλικό προσανατολισμό. Στον βαθμό που η σεξουαλικότητα επηρεάζεται από τη γενετική, είναι πιθανότερο να εμπλέκονται εκατοντάδες ή και χιλιάδες γενετικοί παράγοντες», συμπεραίνει χαρακτηριστικά η μελέτη που δημοσιεύτηκε στην εγκυρότατη επιθεώρηση «Science»…
Πηγή