Δευτέρα , 20 Ιανουάριος 2025

Ο Νίκος Τζανάκης στο iefimerida.gr: «Ναι στις μικρές αποκριάτικες γιορτές, αλλά με φειδώ»

Θετικός απέναντι στη διοργάνωση μικρών αποκριάτικων γιορτών, με φειδώ και τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, εμφανίζεται ο Καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης.

Ο Διευθυντής της Πανεπιστημιακής Πνευμονολογικής Κλινικής στο ΠΑΓΝΗ, μιλώντας στο iefimerida.gr εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία της επιδημίας το προσεχές διάστημα και τόνισε ότι οδεύουμε προς μια υγειονομική κατάσταση που θα μας επιτρέψει το προσεχές διάστημα να γιορτάσουμε οικογενειακά και με λίγους φίλους, ενώ ακόμη καλύτερη θα είναι η κατάσταση το φετινό Πάσχα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Είμαι αρκετά αισιόδοξος για το Πάσχα υπό την προϋπόθεση ότι ο ιός δε θα μας εκπλήξει, για ακόμα μία φορά, με κάποια νέα παραλλαγή που έτσι και αλλιώς είναι δύσκολο να εμφανιστεί έως τότε, ίσως αργότερα», αναφέρει. Μέχρι τότε, όπως λέει, ό,τι αποφάσεις λάβει η αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Υγείας για τη «χαλάρωση» των μέτρων θα πρέπει να τηρηθούν με πολλή προσοχή.

«Πρέπει όλοι να γνωρίζουν ότι η ζωή δεν θα επανέλθει όπως την είχαμε μάθει πριν τον κορωνοιό. Σιγά σιγά όμως θα επανέρθει σε ρυθμό κοντά στην παλιά μας κανονικότητα, συντεταγμένα όμως και με κάποια υγειονομικά πρωτόκολλα τα οποία περιλαμβάνουν τον εμβολιασμό σε μεγάλη έκταση».

«Μελανό» σημείο οι θάνατοι που παρουσιάζουν αργή μείωση

Ο Καθηγητής Πνευμονολογίας σημειώνει ότι βρισκόμαστε σε ένα μεταίχμιο, σε ένα μεταβατικό στάδιο και οι ειδικοί ευελπιστούν ότι θα βρούμε ισορροπία όσον αφορά τις νοσηλείες και τις διασωληνώσεις. «Το μόνο μελανό σημείο παραμένουν οι θάνατοι. Οι νεκροί θα ήταν λιγότεροι αν δεν είχαμε τα νέα χαρακτηριστικά αυτής της ίωσης με την «Όμικρον» που διεισδύει και μέσω των εμβολιασμένων σε ευάλωτους πληθυσμούς είτε μέσα στις οικογένειες είτε σε δομές.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Βλέπουμε στις κλινικές μεγάλους σε ηλικία ανθρώπους, ανεμβολίαστους, με πάρα πολλά συνοδά προβλήματα, τα οποία επιδεινώνονται δραματικά μετά τη μόλυνση. Οι ανεμβολίαστοι αυτοί τροφοδοτούν τη θνησιμότητα σε ποσοστό 70% με 80%. Ένα φαινόμενο που θα μπορούσε να είχε αποτραπεί αν αυτοί οι 300.000 είχαν εμβολιαστεί», σχολιάζει ο κ. Τζανάκης.

Οι
εκτιμήσεις μέχρι τα τέλη Φεβροιυαρίου

Με βάση τις εκτιμήσεις του, τα κρούσματα θα συνεχίσουν να κυμαίνονται για όλο τον Φεβρουάριο γύρω στις 18.000, ενώ οι διασωληνώσεις θα συνεχίσουν να πέφτουν. Η μείωση θα είναι μικρότερη σε ότι αφορά στους θανάτους που θα εμφανίσουν έναν μέσο όρο κάτω των 100 ημερησίως έως και το τέλος Φεβρουαρίου.

«Θα είναι πολύ ευχάριστο αν καταφέρουμε να πέσουν οι θάνατοι προς το τέλος του μήνα στους 50 με 60. Οι διασωληνωμένοι θα συνεχίσουν να μειώνονται ήπια και ενδεχομένως να φτάσουμε μέχρι τέλος Φεβρουαρίου στους 450 και ίσως ακόμη χαμηλότερα. Έτσι, θα καταφέρει να βρει το σύστημα μια ισορροπία στη φροντίδα των ασθενών», καταλήγει.


Πηγή