Επιστήμονες από την Αυστραλία και τη Δανία ανακάλυψαν ότι το γρήγορο περπάτημα για 30 λεπτά κάθε μέρα, έχει συσχετιστεί με πρόσθετα οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένου του μειωμένου κινδύνου άνοιας.
Το περπάτημα θεωρείται μία από τις καλύτερες ασκήσεις για την πρόληψη ασθενειών και τη μείωση της περιμέτρου της μέσης.
Είναι όμως απαραίτητο να κάνετε 10.000 βήματα την ημέρα;
Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι τα 10.000 βήματα αποτελούν σημείο αναφοράς και μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου.
Ωστόσο, ερευνητές από την Αυστραλία και τη Δανία υποστηρίζουν ότι ο ταχύτερος ρυθμός βάδισης μπορεί να μειώσει περαιτέρω αυτόν τον κίνδυνο, ακόμη και αν κάνετε λιγότερα βήματα.
Οι ειδικοί παρακολούθησαν 78.500 Βρετανούς άνω των 40 ετών από το 2013 έως το 2015 οι οποίοι φορούσαν ανιχνευτές κίνησης.
Μία μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα 9.800 βήματα καθημερινά με ήπιο ρυθμό μειώνουν στο μισό τον κίνδυνο άνοιας.
Εάν οι συμμετέχοντες έκαναν 6.300 βήματα αλλά με πιο γρήγορο ρυθμό, είχαν κατά 57% λιγότερες πιθανότητες εμφανίσουν την πάθηση.
Και για όσους περπατούσαν γρήγορα, ο κίνδυνος ήταν έως και κατά 62% χαμηλότερος.
Άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι για κάθε 2.000 βήματα που περπατάει κάποιος καθημερινά, μειώνεται ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου κατά 10%.
Ο βασικός συγγραφέας της μελέτης και ειδικός σε θέματα δημόσιας υγείας στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, καθηγητής Εμμανουήλ Σταματάκης, δήλωσε: «Ο αριθμός των βημάτων είναι κάτι που χρησιμοποιείται ευρέως από το κοινό για την παρακολούθηση των επιπέδων δραστηριότητας χάρη στην αυξανόμενη δημοτικότητα των φορητών συσκευών μέτρησης της φυσικής κατάστασης και των σχετικών εφαρμογών. Σπάνια όμως οι άνθρωποι σκέφτονται τον ρυθμό των βημάτων τους».
Ο Δρ. Matthew Ahmadi, συν-συγγραφέας και ερευνητής στο πανεπιστήμιο, πρόσθεσε: «Το μήνυμα είναι ότι οι άνθρωποι θα έπρεπε ιδανικά να στοχεύουν όχι μόνο στα 10.000 βήματα την ημέρα αλλά και σε πιο γρήγορο ρυθμό βαδίσματος».
Οι συμμετέχοντες στη μελέτη φορούσαν επιταχυνσιόμετρο καρπού για τη μέτρηση της φυσικής δραστηριότητας για μια περίοδο επτά ημερών.
Επτά χρόνια αργότερα συγκρίθηκαν οι μετρήσεις των βημάτων τους με ιατρικά αρχεία και πιστοποιητικά θανάτου.
Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες που περπατούσαν περίπου 3.800 βήματα την ημέρα με οποιαδήποτε ταχύτητα μείωσαν τον κίνδυνο άνοιας κατά 25%.
Όσοι περπατούσαν όμως περίπου 9.826 βήματα την ημέρα με οποιαδήποτε ταχύτητα, μείωσαν τον κίνδυνο κατά 51%.
Οι άνθρωποι που περπατούσαν με ρυθμό πάνω από 40 βήματα το λεπτό, είχαν 57% μικρότερο κίνδυνο με μόνο 6.315 βήματα την ημέρα.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η βέλτιστη διάρκεια σωματικής δραστηριότητας για τη μείωση του κινδύνου άνοιας επιτεύχθηκε από εκείνους που περπατούσαν με γρήγορο ρυθμό 112 βημάτων ανά λεπτό για τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα.
Στη δεύτερη μελέτη με τους ίδιους συμμετέχοντες, διαπιστώθηκε ότι κάθε 2.000 βήματα την ημέρα μείωσαν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου μεταξύ 8 και 11%, μέχρι τα 10.000 βήματα.
Μειώθηκε επίσης ο κίνδυνος καρδιαγγειακής νόσου και καρκίνου.
Πηγή: mirror.co.uk
Πηγή