Τετάρτη , 6 Νοέμβριος 2024

Ο ρόλος της άσκησης στον διαβήτη τύπου 1 & 2

Η άσκηση αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι της ρύθμισης του σακχαρώδη διαβήτη εφόσον χρησιμοποιηθεί σωστά!

Αυξάνει την ευαισθησία του οργανισμού στην ινσουλίνη και μειώνει το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα, βελτιώνει τον μεταβολισμό της γλυκόζης, των πρωτεϊνών και των λιπαρών, ενώ επιδρά θετικά στις καρδιοπάθειες και στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος. Επιπλέον βελτιώνει την ψυχική υγεία και τη μυϊκή ευκαμψία.

Διαβήτης τύπου 1

Όταν έχεις διαβήτη τύπου 1, είναι σημαντικό να γνωρίζεις πώς να προσαρμόζεις τη δόση της ινσουλίνης υπολογίζοντας τι τρως και τι άσκηση κάνεις. Δεν υπάρχει γενική δοσολογία για την άσκηση. Ο καθένας έχει διαφορετικές διακυμάνσεις στο σάκχαρό του. Γι’ αυτό θα πρέπει να γίνεται καταγραφή της τιμής του σακχάρου πριν και μετά την άσκηση.

Η πρόληψη των υπογλυκαιμιών εξαρτάται:

– Από την τιμή του σακχάρου πριν ξεκινήσεις την άσκηση

– Την ένταση και τη διάρκεια της άσκησης

– Από τη δόση της ινσουλίνης

Αν χρειαστεί να αυξήσεις την ένταση της άσκησης που κάνεις, θα πρέπει να μειώσεις τη δόση της ινσουλίνης, ενώ ισχύει και το αντίθετο, αν δηλαδή η ένταση της άσκησης είναι μικρότερη. Για επίπεδα σακχάρου κάτω από 100mg/dl το σάκχαρο είναι πολύ χαμηλό για να ασκηθείς με ασφάλεια. Γι’ αυτό κατανάλωσε ένα μικρό σνακ με υδατάνθρακες πριν την έναρξη της άσκησης. Για επίπεδα σακχάρου από 100-250mg/dl ξεκίνησε άφοβα και για επίπεδα από 250-300mg/dl έλεγξε κετόνες στο αίμα ή στα ούρα και αν το τεστ είναι θετικό να αποφύγεις την άσκηση.

Διαβήτης τύπου 2

Η άσκηση παίζει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση του διαβήτη τύπου 2 και μπορεί εξίσου να βοηθήσει στην πρόληψη και στην καθυστέρηση της εμφάνισής του. Η σωματική δραστηριότητα σε συνδυασμό με ειδική διατροφή ήταν η μοναδική μορφή θεραπείας του διαβήτη την εποχή προ ινσουλίνης.

Η άσκηση μειώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη, μειώνοντας ταυτόχρονα την ανάγκη για περισσότερα φάρμακα. Επίσης μειώνει και τους άλλους παράγοντες που απειλούν την καρδιά, όπως η πίεση, η παχυσαρκία και η χοληστερίνη.

bigstock Yoga outdoor Happy woman doin 172357403

Αερόβια vs αναερόβια άσκηση

Υπάρχουν δύο τρόποι άσκησης που είναι σημαντικοί για τον έλεγχο του διαβήτη: η αερόβια άσκηση και η αναερόβια άσκηση.

Αερόβια άσκηση είναι το περπάτημα, η πεζοπορία, το ποδήλατο, το τρέξιμο και η κολύμβηση.

Οι αερόβιες ασκήσεις είναι ασκήσεις αντοχής που δεν απαιτούν μεγάλη ταχύτητα.

Συνιστάται 30′ λεπτά με μέτρια ή μεγάλη ένταση άσκηση για 5 ημέρες την εβδομάδα ή συνολικά 150′ λεπτά.

Το πρόγραμμα της άσκησης μπορεί να μοιραστεί σε 3 ημέρες, με μεσοδιαστήματα των 2 ημερών χωρίς άσκηση.

Η αναερόβια άσκηση συμπληρώνει την αερόβια και προσφέρει επιπλέον οφέλη.

Ασκήσεις με βάρη ή οποιαδήποτε άσκηση με αντιστάσεις κάνουν το σώμα πιο ευαίσθητο στη δράση της ινσουλίνης και μπορούν να μειώσουν το σάκχαρο. Δύο φορές την εβδομάδα είναι αρκετές επιπρόσθετα προς την αερόβια άσκηση.

Αν έχεις αποκτήσει επιπλοκές από τον διαβήτη θα πρέπει να προσέξεις ποια άσκηση είναι ασφαλής, ζητώντας τη γνώμη του γιατρού για να σε βοηθήσει στον σχεδιασμό της άσκησής σου.

Η άσκηση και η διατροφή είναι δύο ακρογωνιαίοι λίθοι για την αντιμετώπιση του διαβήτη.

Ηρακλής Τσανικίδης, παθολόγος με εξειδίκευση στον σακχαρώδη διαβήτη, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ν. Πιερίας, υπεύθυνος Διαβητολογικού Ιατρείου Νοσοκομείου Κατερίνης, via Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων-Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ.), glikos-planitis.gr

Διαβάστε επίσης:

Οι υπερτροφές για τον διαβήτη

Τα 10 κυριότερα συμπτώματα του αρρύθμιστου διαβήτη

Διαβήτης & όραση: 7 μέτρα για να προστατέψετε τα μάτια σας


Πηγή