Μεμονωμένα, κάθε είδους γυμναστικής συμβάλλει στην καλύτερη υγεία. Ο συνδυασμός δύο συγκεκριμένων μεθόδων μπορεί να βοηθήσει και στη μείωση του κινδύνου πρόωρου θανάτου.
Η αερόβια γυμναστική και η προπόνηση με βάρη είναι δεδομένα επωφελείς για την υγεία, ο συνδυασμός τους, όμως, θα μπορούσε να έχει ακόμη μεγαλύτερο αποτέλεσμα όσον αφορά την πρόληψη ασθενειών και τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου.
Τα άτομα που σήκωναν βάρη μία ή δύο φορές την εβδομάδα και ακολουθούσαν τις οδηγίες για την αερόβια δραστηριότητα είχαν 41% χαμηλότερο κίνδυνο να πεθάνουν πρόωρα, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Σεπτέμβριο στο British Journal of Sports Medicine.
Η ερευνητική ομάδα βασίστηκε σε δείγμα σχεδόν 100.000 ανδρών και γυναικών που συμμετείχαν στον προσυμπτωματικό έλεγχο για τον καρκίνο του προστάτη, του πνεύμονα, του παχέος εντέρου και των ωοθηκών, η οποία ξεκίνησε το 1998 και παρακολούθησε τους συμμετέχοντες μέχρι το 2016.
Οι συμμετέχοντες απάντησαν σε ερωτηματολόγια το 2006 σχετικά με τις συνήθειες άσκησης που είχαν κατά τον περασμένο χρόνο και οι συγγραφείς αυτής της μελέτης έλεγξαν εάν αυτοί οι συμμετέχοντες είχαν αναπτύξει καρκίνο ή πέθαναν μέχρι το 2016.
Ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου μειώνεται περισσότερο όταν αερόβια και προπόνηση με βάρη συνδυάζονται
Για τους ηλικιωμένους που έκαναν προπόνηση με βάρη χωρίς αερόβια δραστηριότητα, ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία μειώθηκε έως και 22%, ποσοστό που επηρεαζόταν από το πόσες φορές σήκωναν βάρη μέσα σε μια εβδομάδα.
Η προπόνηση με βάρη μία ή δύο φορές την εβδομάδα συσχετίστηκε με 14% χαμηλότερο κίνδυνο και το όφελος αυξανόταν όσες περισσότερες φορές κάποιος σήκωνε βάρη.
Όσοι έκαναν αερόβια άσκηση μείωσαν τον κίνδυνο έως και 34%, σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες που δεν έκαναν προπόνηση με βάρη ούτε αερόβια άσκηση. Ωστόσο, ο χαμηλότερος κίνδυνος -από 41% έως 47%- ήταν μεταξύ εκείνων που ακολουθούσαν τις οδηγίες των γιατρών για τη συνιστώμενη εβδομαδιαία αερόβια δραστηριότητα και σήκωναν βάρη μία ή δύο φορές την εβδομάδα. Οι συγγραφείς δεν βρήκαν χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο.
Οι συστάσεις του ΠΟΥ για την άσκηση σε άτομα άνω των 65 ετών
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά στους ηλικιωμένους άνω των 65 ετών να κάνουν τουλάχιστον 150 έως 300 λεπτά άσκηση μέτριας έντασης ή 75 έως 150 λεπτά έντονη αερόβια άσκηση την εβδομάδα.
Οι αερόβιες δραστηριότητες περιλαμβάνουν περπάτημα, χορό, τρέξιμο ή τζόκινγκ, ποδηλασία και κολύμπι.
Οι ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης πρέπει να γίνονται τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα, καθώς μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη των πτώσεων και των σχετικών τραυματισμών, καθώς και της γενικότερης εξασθένησης της υγείας και της ανθεκτικότητας των οστών.
Πηγή