Ο Τούρκος επιστήμονας Ουγκούρ Σαχίν, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της BioNTech, είναι αισιόδοξος πως το εμβόλιο κατά του κορονοϊού που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με την Pfizer θα μπορέσει να καταπολεμήσει τον ιό. Το συγκεκριμένο εμβόλιο φαίνεται πως δίνει ανοσία σε όσους το έκαναν σε πειραματικό στάδιο.
Μιλώντας στον Guardian o Ουγκούρ Σαχίν ανέφερε αρχικά: «Εάν το ερώτημα είναι αν μπορούμε να σταματήσουμε αυτήν την πανδημία με αυτό το εμβόλιο, τότε η απάντησή μου είναι: ναι, γιατί πιστεύω ότι ακόμη και η προστασία μόνο από συμπτωματικές λοιμώξεις θα έχει σημαντική επίδραση».
Ο Τούρκος επιστήμονας τόνισε πως μέχρι να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα της δοκιμής του εμβολίου, δεν ήταν σίγουρος αν θα είχε ισχυρή επίδραση στο ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα: «Ήταν πιθανό ο ιός να μην μπορεί να στοχοποιηθεί από το εμβόλιο, να μπαίνει στα κύτταρα και να συνεχίζει να κάνει τους ανθρώπους να αρρωσταίνουν. Γνωρίζουμε τώρα ότι τα εμβόλια μπορούν να νικήσουν αυτόν τον ιό».
«Δεν υπήρχε πρακτικά χρόνος αναμονής. Φανταστείτε ότι θέλετε να πάτε από το ένα άκρο του Λονδίνου στο άλλο και να υπάρχουν παντού κυκλοφοριακές δυσκολίες. Θα χρειαστείτε μισή μέρα. Για το έργο μας, οι δρόμοι ήταν άδειοι», ανέφερε ο Σαχίν για την ανάπτυξη του εμβολίου.
Πώς δρα το εμβόλιο απέναντι στον κορονοϊό
Αναφορικά με τη δράση του εμβολίου και πως καταπολεμά τον ιό, ο Τούρκος επιστήμονας αναφέρει: «Το εμβόλιο εμποδίζει την πρόσβαση του Covid-19 στα κύτταρα μας. Αλλά ακόμη και αν ο ιός καταφέρει να βρει μια διέξοδο, τότε τα Τ-κύτταρα τον χτυπούν πάνω από το κεφάλι και το εξαλείφουν.
Έχουμε εκπαιδεύσει πολύ καλά το ανοσοποιητικό σύστημα για να τελειοποιήσουμε αυτές τις δύο αμυντικές κινήσεις. Γνωρίζουμε τώρα ότι ο ιός δεν μπορεί να αμυνθεί από αυτούς τους μηχανισμούς»
Όσο για την ανοσία, ο Σαχίν πιστεύει ότι όσοι έλαβαν το εμβόλιο στο πειραματικό στάδιο με δύο δόσεις, θα έχουν ανοσία στον ιό για τουλάχιστον ένα χρόνο.
Τέλος, για την αύξηση που σημειώθηκε στην αξία των μετοχών της BioNTech, οι οποίες εκτοξεύτηκαν στα 21,9 δισ. δολάρια, έπειτα από τις σημαντικές ανακοινώσεις, ο Σαχίν θεωρεί πως όλα αυτά για την ώρα είναι απλά αριθμοί, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «θα έρθει ένα σημείο, που θα μπορούμε να σκεφτούμε τι θα κάνουμε με τα χρήματά μας».
Ο Τούρκος επιστήμονας καταλήγει πως: «οι άνθρωποι που έχουν δημιουργήσει κάτι νέο, ενδιαφέρονται να δημιουργήσουν κάτι καινούργιο ξανά. Πρέπει να δουλέψουμε μόνοι μας γι΄αυτό, είτε πρόκειται για κάποιο ίδρυμα είτε για κάποιο συγκεκριμένο πρότζεκτ».
Πηγή