«Δεν πρέπει να αποκλείουμε την πιθανότητα ο κορωνοϊός να διέρρευσε από εργαστήριο», ανέφερε κορυφαίος Κινέζος ιολόγος, μιλώντας στο BBC.
Ειδικότερα, ο καθηγητής George Gao, πρώην επικεφαλής του Κέντρου Ελέγχου και Προστασίας Νοσημάτων (CDC) της Κίνας, φαίνεται πως έρχεται σε σύγκρουση με την επίσημη γραμμή του Πεκίνου, που απορρίπτει κάθε ενδεχόμενο ο ιός να προήλθε από εργαστήριο της Wuhan.
Ο κορωνοϊός «μπορεί να διέρρευσε από εργαστήριο, αυτό είναι η επιστήμη»
Επ’αυτού, ο καθηγητής Gao δεν ήταν τόσο ξεκάθαρος, καθώς όπως είπε στο βρετανικό μέσο: «Πάντα μπορείς να υποψιάζεσαι το οτιδήποτε, αυτό είναι η επιστήμη, μην αποκλείετε τίποτα». «Πραγματικά δεν ξέρουμε από πού προήλθε ο ιός, το ζήτημα είναι ακόμα ανοικτό», ανέφερε.
Ο εν λόγω καθηγητής έφυγε από το πόστο του στο CDC πέρισυ και είναι πλέον αντιπρόεδρος του Εθνικού Ιδρύματος Φυσικών Επιστημών της Κίνας, έναν κυβερνητικό φορέα.
Μάλιστα, ο ίδιος δήλωσε πως διεξήχθη κάποιου είδους επίσημη έρευνα στο Ινστιτούτο Ιολογίας της Wuhan, γεγονός που θα μπορούσε να ερμηνευτεί και ως δείγμα πως και η ίδια η κινεζική κυβέρνηση λαμβάνει πιο σοβαρά την πιθανότητα διαρροής από εργαστήριο απ΄όσο ισχυρίζεται.
«Βόμβα» του πρώην διευθυντή του κινεζικού CDC: Το Πεκίνο έλεγξε το εργαστήριο της Wuhan
«Η κυβέρνηση οργάνωσε κάτι», είπε συγκεκριμένα, αλλά δεν περιελάμβανε το κινεζικό CDC, σημείωσε ο καθηγητής Gao.
«Το εργαστήριο ελέγχθηκε εις διπλούν από ειδικούς επί του πεδίου», πρόσθεσε ο ίδιος. Συνέχισε, δε, λέγοντας πως, αν και ο ίδιος δεν είδε τα αποτελέσματα, «άκουσε» πως το εργαστήριο βρέθηκε «καθαρό».
«Πιστεύω πως το συμπεράσμά τους ήταν πως ακολουθούν όλα τα πρωτόκολλα. Δεν βρήκαν να έκαναν κάτι κακό».
Σε σχέση με τα όσα είπε ο Gao, ο James Wood, καθηγητής ειδικός στα λοιμώδη νοσήματα στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, τόνισε: «Πρόκειται για έναν διεθνώς αναγνωρισμένο επιστήμονα (σ.σ. για τον καθηγητή Gao). Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις πως ο Covid-19 δεν ήταν τεχνητός ή κατασκευασμένος από ανθρώπους, αλλά μάλλον προήλθε από άλλον ιό που πλήττει την άγρια πανίδα.
«Η επιστήμη ασχολείται με πιθανότητες και όχι με βεβαιότητες. Στην πραγματικότητα, μπορεί να μην ξέρουμε ποτέ με σιγουριά πώς ο Covid-19 εισήλθε στους ανθρώπους. Αυτό που έχει σημασία είναι πως μαθαίνουμε και πως το εμπόριο άγριων ζώων μειώθηκε ή απαγορεύτηκε και πως η εργαστηριακή ασφάλεια ελέγχεται τακτικά».
Οι έρευνες για την προέλευση του Covid βρήκαν «ανάχωμα» στην Κίνα
Η έρευνα για την προέλευση του Covid έχει δεχθεί πλήγματα από την απροθυμία της Κίνας να συνεργαστεί με διεθνείς προσπάθειες να εντοπιστεί η ρίζα της ασθένειας που εξελίχθηκε σε πανδημία, με τη Δύση, όπως υπενθυμίζει και ο Guardian, να αποτελεί τον «χώρο» έκφρασης θεωριών ίσως και συνωμοσιολογικού περιεχομένου πως ο ιός διέρρευσε από το εργαστήριο εσκεμμένα και κακόβουλα.
Με την ανάληψη της αμερικανικής προεδρίας από τον Μπάιντεν, οι αρχές της Ουάσινγκτον φαίνεται πως λαμβάνουν πιο σοβαρά υπόψιν το ενδεχόμενο μιας τυχαίας και αθέλητης διαρροής από εργαστήριο. Τον Μάιο του 2021, ο Μπάιντεν διέταξε έρευνα από τις υπηρεσίες πληροφοριών επ’αυτού, ενώ και η Wall Street Journal με άρθρο της την περίοδο εκείνη, στο οποίο επικαλείτο απόρρητη αμερικανική έκθεση, ανέφερε πως ο κορωνοϊός προήλθε μάλλον από εργαστήριο.
Η αμερικανική εφημερίδα ανέφερε επίσης πως τρεις ερευνητές του Ινστιτούτου Ιολογίας της Wuhan ζήτησαν ιατρική βοήθεια σε νοσοκομείο τον Νοέμβριο του 2019 έχοντας συμπτώματα που έμοιαζαν με αυτά που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, μήνες προτού οι κινεζικές Αρχές αποκαλύψουν το ξέσπασμα της επιδημίας Covid-19.
Τον Μάρτιο του 2021, μετά από επίσκεψη και στο «σημείο μηδέν» για τον Covid-19, την Wuhan, μια ομάδα ερευνητών υπό την αιγίδα του ΠΟΥ είχε καταλήξει πως ήταν «εξαιρετικά απίθανο» το να προήλθε ο κορωνοϊός από διαρροή σε εργαστήριο. Ωστόσο, το Πεκίνο είχε υψώσει εμπόδια στην ομαλή διεξαγωγή της έρευνας, η οποία δεν εισήλθε ποτέ σε επόμενο στάδιο, όπως θυμίζει ο Guardian. Η Maria Van Kerkhove, επιδημιολόγος του ΠΟΥ, είχε δηλώσει τον περασμένο Φεβρουάριο στο περιοδικό Nature πως «η πολιτική σε ολόκληρο τον κόσμο πραγματικά παρεμπόδισε την πρόοδο στην έρευνα για να κατανοήσουμε την προέλευση (σ.σ. του κορωνοϊού)».
Πηγή