Η λέξη ουρολοίμωξη είναι ένας γενικός όρος που αναφέρεται στη φλεγμονή ενός ή περισσοτέρων οργάνων που εμπλέκονται στην παραγωγή, τη μεταφορά, την αποθήκευση και την απέκκριση των ούρων.
Τα όργανα είναι οι νεφροί, οι ουρητήρες, η ουροδόχος κύστη και η ουρήθρα.
Η αιτία της φλεγμονής είναι τις περισσότερες φορές μικρόβια που εισέρχονται από την ουρήθρα στην ουροδόχο κύστη, πολλαπλασιάζονται εκεί και προκαλούν τη φλεγμονή (κυστίτιδα).
Στην περίπτωση που τα μικρόβια μεταφερθούν μέσω των ούρων στα νεφρά, τότε προκαλείται πυελονεφρίτιδα.
Έρευνα που έγινε από Φιλανδούς επιστήμονες εστίασε στα οφέλη του μούρου ως προς της καταπολέμηση μιας ουρολοίμωξης.
Οι ειδικοί διεξήγαγαν μελέτη σε 150 γυναίκες με ουρολοίμωξη τις οποίες χώρισαν σε 3 ομάδες. Ο λόγος που προτίμησαν γυναίκες είναι ότι είναι πιο ευάλωτες στις ουρολοιμώξεις και μάλιστα με συχνές υποτροπές αυτών.
Οι ερευνητές χορήγησαν σε καθημερινή βάση ένα ποτήρι χυμό μούρων στην πρώτη ομάδα για 6 μήνες. Η δεύτερη ομάδα λάμβανε καθημερινά ένα ρόφημα με λακτοβάκιλλους. Συγκεκριμένα έπινε 100 ml 5 φορές την εβδομάδα για ένα χρόνο. Τέλος, η τρίτη 3η ομάδα δεν λάμβανε καμία θεραπεία πρόληψης ή αντιμετώπισης.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, στις γυναίκες που έπιναν κάθε μέρα χυμό μούρων για 6 μήνες μειώθηκαν τα επεισόδια ουρολοίμωξης κατά 50%, ενώ οι υποτροπές που παρατηρήθηκαν ήταν μόνο 16%. Στις γυναίκες που έπιναν 100ml ροφήματος με λακτοβάκιλλους για ένα χρόνο δεν παρατηρήθηκε καμία θετική εξέλιξη, ενώ και οι υποτροπές ήταν αυξημένες, καθώς έφτασαν το 39%. Στην τρίτη ομάδα που δεν λάμβανε τίποτα, οι υποτροπές έφτασαν στο 36%.
Όπως ανέφεραν οι ερευνητές, ο χυμός των μούρων αποδεικνύεται θαυματουργός έναντι των λοιμώξεων αντίθετα από τους λακτοβάκτιλλους που δεν παρουσιάζουν καμία θετική ένδειξη. Όπως είπαν, η μελέτη αυτή δείχνει ότι με την κατανάλωση του συγκεκριμένου φρούτου οι γυναίκες θα μπορούσαν να μειώσουν τη συστηματική λήψη αντιβιοτικών.
Διαβάστε επίσης:
Ουρολοιμώξεις: Οι 8 κοινές αιτίες που τις προκαλούν
Επαναλαμβανόμενες ουρολοιμώξεις: Γιατί πρέπει να καταναλώνετε λεμόνια
Πηγή