Δευτέρα , 20 Ιανουάριος 2025

Πάρκινσον: Οι τροφές που φρενάρουν την εμφάνιση της νόσου

Οι άνθρωποι που τρέφονται υγιεινά έχουν περισσότερες πιθανότητες να καθυστερήσουν την εκδήλωση πρώιμων συμπτωμάτων της νόσου Πάρκινσον ή ακόμα και να αποτρέψουν την ανάπτυξη της ίδιας της νόσου.

Αν και τα κινητικά προβλήματα είναι τα κύρια συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον, οι πάσχοντες από την ασθένεια συχνά αντιμετωπίζουν και άλλα προβλήματα όπως δυσκοιλιότητα, υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας και κατάθλιψη για 10 ή περισσότερα χρόνια πριν την έναρξη των κινητικών προβλημάτων.

Σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης, η υγιεινή διατροφή στη μέση ηλικία μπορεί να συνδέεται με λιγότερα από αυτά τα προϋπάρχοντα συμπτώματα.

«Παρόλο που η μελέτη δεν παρέχει σχέση αιτίου-αποτελέσματος, σίγουρα υποδεικνύει έναν ακόμη λόγο να καταναλώνουμε περισσότερα λαχανικά, ξηρούς καρπούς και όσπρια. Ωστόσο, χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να προσδιοριστεί ο λόγος που η υγιεινή διατροφή θα μπορούσε να καθυστερήσει ή ακόμα και να αποτρέψει την ανάπτυξη της νόσου Πάρκινσον σε ανθρώπους που έχουν ήδη αυτά τα προϋπάρχοντα συμπτώματα», επισημαίνει η συγγραφέας της μελέτης από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, Samantha Molsberry.

Στη μελέτη συμμετείχαν 47.679 άνθρωποι, οι οποίοι από τη δεκαετία του 1980 -όταν βρίσκονταν στη μέση ηλικία της ζωής τους- και κάθε τέσσερα χρόνια έδιναν στοιχεία για τη διατροφή τους στους ερευνητές. Το 2012 ρωτήθηκαν αν είχαν εκδηλώσει συμπτώματα που είναι συχνά σε ανθρώπους που αργότερα διαγιγνώσκονται με νόσο Πάρκινσον: δυσκοιλιότητα και μια διαταραχή του ύπνου που ονομάζεται ταχεία κίνηση των ματιών (REM). Την περίοδο 2014-2015, 17.400 από τους συμμετέχοντες ρωτήθηκαν για πέντε ακόμα συμπτώματα που μπορεί να προηγηθούν της νόσου Πάρκινσον και περιλαμβάνουν την απώλεια της όσφρησης, την αχρωματοψία, την υπερβολική υπνηλία μέσα στην ημέρα, το σωματικό άλγος και την κατάθλιψη.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές εξέτασαν κατά πόσο η διατροφή των συμμετεχόντων ακολουθούσε τις επιταγές είτε της εναλλακτικής μεσογειακής διατροφής, που είναι παρόμοια με τη μεσογειακή αλλά περιλαμβάνει μόνο δημητριακά ολικής άλεσης και καθόλου γαλακτοκομικά, είτε του Εναλλακτικού Οδηγού Υγιεινής Διατροφής.

Και οι δύο τύποι διατροφής βασίζονται στην κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, δημητριακών ολικής άλεσης, ξηρών καρπών και οσπρίων και συστήνουν την αποφυγή κόκκινου κρέατος.

Οι επιστήμονες χώρισαν τους συμμετέχοντες σε πέντε ομάδες με βάση το πόσο πιστά τηρούνσαν κάποια από τις δύο διατροφές. Οι άνθρωποι με τη μεγαλύτερη συνέπεια σε αυτούς τους τύπους διατροφής ήταν λιγότερο πιθανό να έχουν τρία ή περισσότερα από τα συμπτώματα που προηγούνται τη νόσου Πάρκινσον, σε σχέση με όσους ήταν λιγότερο συνεπείς. Όσοι, μάλιστα, βρίσκονταν στην ομάδα που τηρούσε πιο πιστά τη μεσογειακή διατροφή είχαν 33% λιγότερες πιθανότητες για τρία ή παραπάνω συμπτώματα.

Πιο αναλυτικά, από τις 29.899 γυναίκες της μελέτης, το 37% όσων ανήκαν στην ομάδα που δεν τηρούσε πιστά τη μεσογειακή διατροφή έπασχε από δυσκοιλιότητα, σε αντίθεση με το 32% της ομάδας πιστής τήρησης της διατροφής. Από τις 11.493 γυναίκες με όλα τα μη κινητικά συμπτώματα, το 15% αυτών με μικρή τήρηση της διατροφής βίωνε σωματικό άλγος, αντίθετα με το 13% της άλλης ομάδας, ενώ στις ίδιες 11.493 γυναίκες το 17% της πρώτης είχε συμπτώματα κατάθλιψης, αντίθετα με το 14% της άλλης ομάδας.

Όσον αφορά στους 17.770 άνδρες της μελέτης, το 22% όσων ανήκαν στην ομάδα που δεν τηρούσε πιστά τους κανόνες τις μεσογειακής διατροφής είχαν δυσκοιλιότητα, σε σύγκριση με το 12% της άλλης ομάδας. Από τους 5.907 με μη κινητικά προβλήματα, το 14% της ομάδας μειωμένης προσκόλλησης και το 16% της ομάδας πιστής τήρησης της διατροφής βίωναν σωματικό άλγος και το 13% της πρώτης ομάδας και το 12% της δεύτερης ομάδας είχαν συμπτώματα κατάθλιψης. 

Εξετάζοντας ξεχωριστές διατροφικές ομάδες, οι ερευνητές βρήκαν ότι η κατανάλωση περισσότερων λαχανικών, ξηρών καρπών και οσπρίων και μέτριας ποσότητας αλκοόλ (ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες και δύο για τους άνδρες) σχετιζόταν με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης τριών ή περισσότερων από τα προϋπάρχοντα συμπτώματα.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Neurology.

Διαβάστε επίσης:

Πάρκινσον: Τα σημάδια που προειδοποιούν πέντε χρόνια πριν την διάγνωση της νόσου (εικόνες)

Πάρκινσον: Οι καρδιαγγειακοί παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο

Τα μάτια «προδίδουν» το Πάρκινσον σε αρχικό στάδιο


Πηγή