Δευτέρα , 23 Δεκέμβριος 2024

Πάρκινσον: Ποιο είναι το πρώτο σημάδι της νόσου

Ένα πρώτο προειδοποιητικό σημάδι της νόσου του Πάρκινσον μπορεί να μην είναι η χαρακτηριστική μυϊκή δυσκαμψία, ο τρόμος και τα προβλήματα ισορροπίας, υποστηρίζουν οι ειδικοί.

Πριν από αυτά, μπορεί να αρχίσει η αλλοίωση της ομιλίας, σύμφωνα με Λιθουανούς ερευνητές.

Η νόσος του Πάρκινσον προκαλείται από απώλεια νευρικών κυττάρων σε μια περιοχή του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνη για την παραγωγή ντοπαμίνης, η οποία βοηθά στο συντονισμό της κίνησης του σώματος.

Η πάθηση επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου, καθώς πεθαίνουν περισσότερα κύτταρα, με τους πάσχοντες να δυσκολεύονται να ολοκληρώσουν απλές καθημερινές εργασίες.

Καθώς μειώνεται όμως η κινητικότητα του ατόμου, μειώνεται και η λειτουργία των φωνητικών χορδών, του διαφράγματος και των πνευμόνων, υποστηρίζουν τώρα οι ειδικοί.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η αλλοίωση της ομιλίας μπορεί να αποτελεί το πρώτο σημάδι της νόσου, επισημαίνουν.

Ο καθηγητής Virgilijus Ulozas, που επίσης συμμετείχε στη μελέτη, είπε ότι οι ασθενείς με νόσο του Πάρκινσον σε πρώιμο στάδιο, μπορεί να μιλούν πιο χαμηλόφωνα.

Μπορεί επίσης να μιλάνε μονότονα, λιγότερο εκφραστικά και πιο αργά.

Τα συμπτώματα, όπως η μυϊκή δυσκαμψία, εμφανίζονται στην πλειονότητα των περιπτώσεων όταν έχει χαθεί περίπου το 80% των νευρικών κυττάρων.

Καμία εξέταση ωστόσο, δεν μπορεί να κάνει οριστική διάγνωση ότι κάποιος πάσχει από Πάρκινσον.

Σύμφωνα με κορυφαίους νευρολόγους, όσο νωρίτερα γίνει η διάγνωση, τόσο πιο αποτελεσματικά μπορεί να ελεγχθεί η νόσος.

Οι Λιθουανοί ερευνητές αναζητούν τώρα τρόπους για να εντοπίσουν εγκαίρως τη νόσο του Πάρκινσον, ενδεχομένως μέσω μιας εφαρμογής για κινητά.

Ο καθηγητής Maskeliūnas είπε ότι η σχέση μεταξύ του Πάρκινσον και των διαταραχών της ομιλίας ήταν σαφής από τη δεκαετία του 1960, αλλά η πρόοδος της τεχνολογίας έχει κάνει πιο εύκολη την ανάλυση.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν την τεχνητή νοημοσύνη για να μελετήσουν την ομιλία 61 ασθενών με Πάρκινσον και 43 υγιών εθελοντών.

Χρησιμοποίησαν μικρόφωνο για την καταγραφή της ομιλίας και των δύο ομάδων σε ηχομονωμένο θάλαμο και αλγόριθμο AI για την επεξεργασία των εγγραφών και την ανάλυση τυχόν διαφορών.

«Δεν δημιουργούμε ένα υποκατάστατο για μια εξέταση ρουτίνας – η μέθοδός μας έχει σχεδιαστεί για να διευκολύνει την έγκαιρη διάγνωση της νόσου και να παρακολουθεί την αποτελεσματικότητα της θεραπείας», είπε ο καθηγητής.

Επόμενος στόχος για τους ερευνητές είναι να μελετήσου εάν αυτός θα μπορούσε να είναι ο καλύτερος τρόπος για την έγκαιρη διάγνωση της νόσου του Πάρκινσον.

Πηγή: Mail Online


Πηγή