Η νόσος Πάρκινσον είναι μια χρόνια προοδευτικά εξελισσόμενη εκφυλιστική νόσος του εγκεφάλου που επηρεάζει κυρίως την κίνηση.
Τα συμπτώματα της νόσου χωρίζονται σε αυτά που αφορούν την κίνηση (κινητικά) και σε αυτά που αφορούν άλλες εγκεφαλικές λειτουργίες (μη κινητικά).
Τα κινητικά συμπτώματα είναι ο τρόμος, συνήθως των χεριών και σπανιότερα των ποδιών ή / και του κεφαλιού / σαγονιού, η βραδύτητα των κινήσεων, οι αλλοιώσεις της λεπτής κινητικότητας, η αλλοίωση της βάδισης με κάμψη του κορμού προς τα εμπρός, η δυσκαμψία των μυών και η αστάθεια λόγω διαταραχής της ισορροπίας, που μπορεί να προκαλέσει συχνές πτώσεις.
Τα συμπτώματα της νόσου του Πάρκινσον αναπτύσσονται ταχύτερα ή πιο αργά και η σοβαρότητά τους ποικίλλει από άνθρωπο σε άνθρωπο.
Υπάρχουν όμως και κάποιες ασυνήθιστες ενδείξεις του Πάρκινσον, τόσο σωματικές όσο και διανοητικές. ADTECH.config.placements[5933563] = { params: { alias: “”, key:””, target: “_blank” } };
Ένα από τα μη αναμενόμενα συμπτώματα είναι η απώλεια της όσφρησης. Το σύμπτωμα σχετίζεται με τις αλλαγές που συντελούνται στον εγκέφαλο και εκδηλώνεται αρκετά χρόνια πριν αναπτυχθούν τα άλλα συμπτώματα.
Ο πόνος των νεύρων μπορεί επίσης να προκαλέσει αίσθημα καψίματος ή μούδιασμα.
Αν ανησυχείτε ότι έχετε Πάρκινσον ή εκδηλώνετε συμπτώματα της πάθησης, συμβουλευτείτε γιατρό. Ο γιατρός θα καταγράψει το ιατρικό ιστορικό σας και θα αποφασίσει αν πρέπει να κάνετε περαιτέρω εξετάσεις. Οι περισσότεροι άνθρωποι που εκδηλώνουν την πάθηση είναι πάνω από 50 ετών.
Άλλα συμπτώματα της νόσου περιλαμβάνουν προβλήματα ισορροπίας, δυσκοιλιότητα και στυτική δυσλειτουργία στους άνδρες.
Αν σηκώνεστε συχνά τη νύχτα για να πάτε τουαλέτα ή έχετε ακράτεια, μπορεί να είναι επίσης σημάδι της νόσου.
Η υπερβολική εφίδρωση, η ζάλη και οι αϋπνίες, συμπεριλαμβάνονται επίσης στα συμπτώματα της εκφυλιστικής νόσου.
Η νόσος του Πάρκινσον μπορεί να προκαλέσει τέλος, κατάθλιψη, άγχος, γνωστική εξασθένηση και άνοια.
Πηγή: express.co.uk
Διαβάστε επίσης:
Πάρκινσον: Το πρώιμο σύμπτωμα στην όραση
Έξι ασθένειες που φαίνονται στα χέρια
Τρέμουλο στα χέρια: Πού μπορεί να οφείλεται;
Πηγή