Σάββατο , 4 Ιανουάριος 2025

Πάσχα & διατροφή: Συμβουλές για να αποφύγετε τα… δυσάρεστα!

Μεγάλη σημασία για ευπαθείς ομάδες έχει η ποσότητα αλατιού και φαγητού που θα καταναλώσουν τις ημέρες των εορτών, αναφέρει ο Δ. Ρίχτερ, μέλος του ΔΣ του Eλληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας (ΕΛΙΚΑΡ).

«Ας μην πέσουμε στην παγίδα ‘το Πάσχα είναι μία φορά τον χρόνο, ας φάω από όλα ανεξέλεγκτα»’! Αντίθετα, ας πούμε στον εαυτό μας ‘το Πάσχα είναι μία φορά τον χρόνο, αλλά μπορώ να απολαύσω τρόφιμα που κάνουν καλό στο σώμα μου, ενώ είναι πολύ νόστιμα και θρεπτικά!’».

Αν μπορείτε να τηρήσετε αυτό που προτείνει η Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Ελένη Παπαγιαννίδου στο praktoreio-ygeias.gr του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, τότε να είστε σίγουροι ότι θα αποφύγετε πολλά από τα δυσάρεστα που φέρνει η πολυφαγία μετά από τη νηστεία, μικρής ή και μεγαλύτερης διάρκειας.

Η παράδοση μας δίνει λύσεις

Με το πέρασμα των χρόνων αποδεικνύεται ότι η παράδοση στη διατροφή, πέρα από εθιμοτυπικό χαρακτήρα, έχει σχεδόν πάντα κι έναν καλά μελετημένο θρεπτικό σκοπό, υπογραμμίζει η κ. Παπαγιαννίδου, δίνοντας και κάποιες σημαντικές συμβουλές.

Μαγειρίτσα: το τέλειο γεύμα μετά τη νηστεία

Η μαγειρίτσα λοιπόν προετοιμάζει το έδαφος! Είναι το ενδιάμεσο διατροφικό στάδιο ανάμεσα στη νηστεία και το γεύμα του Πάσχα. Είναι στην ουσία μια θρεπτική «γέφυρα» ανάμεσα στην περίοδο της χορτοφαγικής νηστείας και την επιστροφή στην κρεοφαγία.

Η μαγειρίτσα είναι σούπα που περιλαμβάνει εντόσθια και συκωταριά (παράδοση ότι δεν πρέπει να πετάμε τίποτα από το αρνί του Πάσχα), φρέσκα κρεμμυδάκια, μαρούλι, αυγά, άνηθο, ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και λεμόνι. Τα συκωτάκια και τα εντόσθια περιέχουν πολύ υψηλές ποσότητες απορροφήσιμου αιμικού σιδήρου, οποίος έχει μειωθεί αρκετά μετά τις 40 ημέρες χορτοφαγικής νηστείας.

Αυτό που πολλοί δεν γνωρίζουν είναι ότι τα όργανα των κρεάτων (ιδιαίτερα το συκώτι) είναι οι πολυβιταμίνες της φύσης. Αποτελούν από τα πιο θρεπτικά και πυκνά σε συστατικά τρόφιμα. Πολύ πλούσια σε υψηλής ποιότητας αμινοξέα, υγιεινά λίπη, σίδηρο, Β-βιταμίνες (ιδιαίτερα Β12), συνένζυμο Q10 και λιποδιαλυτές βιταμίνες Α, D και Κ, οι οποίες προάγουν την απορρόφηση μετάλλων.

bigstock Easter table setting with spri 171333302

Μικρά μυστικά για ένα κανονικό γεύμα χωρίς ενοχές την Κυριακή του Πάσχα

Το πιο πιθανό είναι πως μετά τη μαγειρίτσα το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου δεν θα πεινάμε το πρωί. Μπορούμε λοιπόν ωραιότατα να εκμεταλλευτούμε την έλλειψη πείνας για να επιτύχουμε την ωφέλιμη για την υγεία μας αλλά και το βάρος μας «διαλείπουσα νηστεία». Αν, ωστόσο, η ώρα του γεύματος καθυστερεί και επιστρέψει η πείνα μπορούμε να την ικανοποιήσουμε με ένα ή δύο βραστά (κόκκινα) αυγά, ειδικά αν έχουμε διαβήτη.

Στο γεύμα του πασχαλινού τραπεζιού, μαζί με το νοστιμότατο και υγιεινό αρνάκι ή κατσικάκι (πολύ θρεπτικά ζωικά τρόφιμα όπως κοκορέτσι, σπληνάντερο και γαρδουμπάκια), μπορούμε να καταναλώσουμε άφθονη σαλάτα με πράσινα λαχανικά, η οποία θα συμβάλει, μαζί με τη λιπαρή πρωτεΐνη, να έχουμε καλύτερο κορεσμό λόγω των φυτικών ινών που περιέχονται σε αυτά. Ο συνδυασμός νόστιμου θρεπτικού κρέατος μαζί με άφθονα λαχανικά με ελαιόλαδο είναι η απόλυτη ισορροπία της μεσογειακής διατροφής!

Καλό είναι να προσέξουμε και πόσο αλκοόλ θα πιούμε. Ας προτιμήσουμε ξηρό κρασί και να αποφύγουμε τη μπίρα, γιατί είναι σαν να τρώμε ζάχαρη ή ψωμί. Κι επειδή εκείνη την ημέρα συνήθως βρισκόμαστε στην εξοχή, ας περπατήσουμε. Ευκαιρία για μια βόλτα στη φύση!

Αρνάκι ή κατσικάκι; Το πιο συχνό ερώτημα…

Πολύ συχνό ερώτημα από καρδιοπαθείς είναι το τι επιτρέπεται να φάνε το Πάσχα, αναφέρει στο praktoreio-ygeias.gr ο Δημήτρης Ρίχτερ, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Λιπιδιολογίας και μέλος του ΔΣ του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας κι αυτό διότι «ειδικά αν το στεφανιαίο επεισόδιο ήταν πρόσφατο, νιώθουν αποκλεισμένοι από το φαγητό των υπολοίπων. Μολονότι μεταξύ κατσικιού και αρνιού το κατσίκι περιέχει λιγότερη χοληστερόλη, καθώς και λιγότερες θερμίδες, οι διαφορές αυτές έχουν μικρή αξία στο θέμα της χοληστερόλης, καθώς τα οφέλη και οι ζημιές είναι μακροπρόθεσμα προβλήματα που δεν μεταβάλλονται ούτε με παρασπονδίες λίγων ημερών αλλά ούτε και με δίαιτα λίγων ημερών».

Ο κ. Ρίχτερ τονίζει ότι αυτό που έχει πραγματική σημασία για τους υπερτασικούς και τους πάσχοντες από καρδιακή ανεπάρκεια είναι η ποσότητα αλατιού και φαγητού που θα καταναλώσουν αυτές τις ημέρες. «Συνήθως είναι ιδιαίτερα αυξημένη και αυτό οδηγεί σε συχνές υπερτασικές κρίσεις στα επείγοντα των νοσοκομείων ή σε κρίσεις δύσπνοιας σε όσους έχουν επηρεασμένη την καρδιακή λειτουργικότητα».

Και εξηγεί ότι «ειδικά ευπαθείς ομάδες που έχουν νηστέψει για 40 μέρες και μετά την Ανάσταση προσπαθούν να αναπληρώσουν τη χαμένη χοληστερίνη τους με μαγειρίτσα το βράδυ και ερίφιο να ψήνεται από το πρωί συνοδεία μεζέδων και κρασιού, αν υπερβάλλουν στις ποσότητες και δεν προσέξουν το καρύκευμα με αλάτι, κινδυνεύουν συχνά να επισκεφτούν τον γιατρό τους τις ημέρες εκείνες».

Διαβάστε επίσης:

Πόσα αυγά επιτρέπεται να φάμε το Πάσχα;

Πέντε χρήσιμες συμβουλές για να «ελαφρύνετε» τις συνταγές του Πάσχα

Νηστεία: Οι πιθανοί κίνδυνοι & η… επόμενη μέρα


Πηγή