Οι πέτρες στη χολή είναι μικρές σκληρές μάζες που σχηματίζονται κυρίως από χοληστερόλη και χολικά άλατα που δημιουργούνται μέσα της, σταδιακά, λόγω διαταραχής συμπύκνωσης του υγρού (χολής).
Η δημιουργία χολόλιθων είναι συχνή και ακόμα πιο επώδυνη στο περίπου 30% των περιπτώσεων που προκαλούνται συμπτώματα.
Δεν είναι σίγουρο για ποιο λόγο σε κάποιους ανθρώπους δημιουργούνται χολόλιθοι ούτε υπάρχουν γνωστοί τρόποι ώστε να αποφευχθεί η δημιουργία τους.
Εν τούτοις, επιστήμονες από τη Βρετανία διαπίστωσαν ότι η συστηματική γυμναστική μειώνει κατά πολύ τον κίνδυνο εμφάνισης χολολιθίασης.
Η μελέτη πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή 25.000 εθελοντών και έδειξε πώς όσοι από αυτούς γυμνάζονταν περισσότερο είχαν κατά 70% μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν την πάθηση.
Η προστατευτική δράση της άσκησης πιθανώς οφείλεται στο ότι μειώνει τα επίπεδα της χοληστερόλης που περιέχονται στη χολή (είναι το έκκριμα της χοληδόχου κύστης όπου αναπτύσσονται οι πέτρες).
Η συστηματική γυμναστική αυξάνει επίσης τα επίπεδα της «καλής» (HDL) χοληστερόλης και συμβάλλει στη βελτίωση της κινητικότητας του εντέρου, παράγοντες που επίσης μπορεί να παίζουν ρόλο στη μείωση του κινδύνου χολολιθίασης.
Οι χολόλιθοι σχηματίζονται από τη χολή και σε γενικές γραμμές αποτελούνται από χοληστερόλη. Υπολογίζεται ότι περίπου μία στις τρεις γυναίκες και ένας στους έξι άντρες εμφανίζει χολόλιθους κάποια στιγμή της ζωής του, αλλά είναι πολύ πιο συνηθισμένοι μετά τη μέση ηλικία.
Διαβάστε επίσης:
Πέντε σημάδια που δείχνουν ότι έχετε πέτρες στη χολή
Χοληδόχος κύστη: Πού βρίσκεται, πού χρησιμεύει
Πηγή