Δευτέρα , 20 Ιανουάριος 2025

Παγκόσμια Ημέρα Γονιμότητας: Πρόοδος & νέες προκλήσεις στην ανθρώπινη αναπαραγωγή

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Γονιμότητας, 15 Ιουνίου, ο Νίκος Χριστοφορίδης, MD, MRCOG, DFFP, Γυναικολόγος Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, τοποθετείται στο θέμα της Γονιμότητας και των εξελίξεων σε όλες τις επιστήμες που συνεργάζονται για να τη διασφαλίσουν.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Γονιμότητας, την οποία γιορτάζουμε στις 15 Ιουνίου κάθε χρόνο, είναι σημαντικό να γίνουν κάποιες επισημάνσεις σχετικά με την πρόοδο στο θέμα της αντιμετώπισης της υπογονιμότητας, αλλά και τις νέες προκλήσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε στο πλαίσιο της συνεχούς ανάπτυξης στο πεδίο των επιστημών της ανθρώπινης αναπαραγωγής.

Αναμφισβήτητα, μεγάλη πρόοδος έχει καταγραφεί σε επίπεδο ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού σχετικά με τα θέματα γονιμότητας. Η γονιμότητα αναγνωρίζεται ως πολύτιμο και μοναδικό αγαθό και ως τέτοιο αντιμετωπίζεται πλέον με ιδιαίτερη προσοχή και ευαισθησία. Ένα ξεκάθαρο μήνυμα που έχει επικοινωνηθεί με επιτυχία είναι η επίδραση της ηλικίας στην πιθανότητα εγκυμοσύνης, ενώ παράλληλα έχουμε αρχίσει να απομακρυνόμαστε από τη νοοτροπία της προγραμματισμένης εγκυμοσύνης και της αναβολής έναρξης της οικογένειας κάποια στιγμή στο μέλλον.

Όλο και περισσότερα στοιχεία, επίσης, συγκεντρώνονται σχετικά με τον ρόλο των καθημερινών συνηθειών και του περιβάλλοντος που ζούμε και εργαζόμαστε στην προσπάθεια να αποκτήσουμε μια υγιή εγκυμοσύνη. Γνωρίζουμε σχετικά με τη θετική επίδραση της μεσογειακής διατροφής και της συστηματικής άσκησης, ενός κατάλληλου σωματικού βάρους, όπως επίσης έχουμε αναγνωρίσει τις αρνητικές επιπτώσεις του καπνίσματος, της καθιστικής ζωής και του άγχους που μας συνοδεύει σε τόσες στιγμές της καθημερινότητας. ADTECH.config.placements[5933563] = { params: { alias: “”, key:””, target: “_blank” } };

Με βάση τα επιστημονικά δεδομένα, είναι ξεκάθαρο πως ανδρική και γυναικεία υπογονιμότητα είναι εξίσου συχνές, κάνοντας σαφές πως το θέμα της υπογονιμότητας δεν είναι θέμα του ενός φύλου ή του άλλου. Ας σημειωθεί επίσης ότι μεγάλη πρόοδος έχει καταγραφεί στη διερεύνηση της ανδρικής γονιμότητας, καθώς, μέχρι σχετικά πρόσφατα, η προσοχή επικεντρωνόταν κυρίως στα θέματα της γυναικείας γονιμότητας, δημιουργώντας μια στρεβλή εικόνα σχετικά με τα αίτια της υπογονιμότητας.

Η αναγνώριση της δυσκολίας σύλληψης και έναρξης εγκυμοσύνης έχει απασχολήσει συστηματικά τόσο την επιστημονική κοινότητα όσο και τους διεθνείς οργανισμούς που ασχολούνται με θέματα υγείας. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η υπογονιμότητα χαρακτηρίζεται πλέον ως πάθηση. Έτσι, από το καθολικό δικαίωμα στη γονιμότητα οδηγούμαστε πλέον στο δικαίωμα πρόσβασης σε ιατρικές υπηρεσίες για την αντιμετώπιση του προβλήματος της υπογονιμότητας. Η πολιτεία οφείλει να εναρμονίζει το πλαίσιο παροχής υπηρεσιών για την ενίσχυση της γονιμότητας και την αντιμετώπιση της υπογονιμότητας και να εξασφαλίζει ασφαλιστική κάλυψη σε θεραπείες με τεκμηριωμένη αποτελεσματικότητα.

Ας αναφερθούμε όμως και στη μεγάλη πρόοδο που σημειώθηκε στην ευκολία πρόσβασης του κοινού σε θέματα που αφορούν τη γονιμότητα. Περισσότερο από ποτέ, η ιατρική πληροφορία είναι προσβάσιμη με μεγάλη ευκολία και ταχύτητα σε κάθε ενδιαφερόμενο, καθώς η ανάπτυξη του διαδικτύου επέφερε δραματικές αλλαγές στον τρόπο ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σε θέματα υγείας. Ωστόσο, δεν πρέπει να παραβλέψουμε τα όρια που μπορεί να λάβει μια τέτοιου είδους ενημέρωση, όπως και τους τυχόν κινδύνους που μπορεί να κρύβει η τυχόν αλόγιστη χρήση.

Η εξέλιξη της ιατρικής επιστήμης στον χώρο της ανθρώπινης αναπαραγωγής σήμερα είναι δυναμική και αφορά πολλαπλά επίπεδα. Μελετάται, για παράδειγμα, η επίδραση της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας και των κινητών στην ανθρώπινη γονιμότητα, η εκτεταμένη χρήση των πλαστικών στο περιβάλλον, και ειδικότερα στον οικιακό και εργασιακό μας χώρο, σε σχέση με το ανθρώπινο σπέρμα και την πιθανότητα εγκυμοσύνης, ενώ μεγάλη προσπάθεια γίνεται στο να αναγνωριστούν γενετικοί παράγοντες που προδιαθέτουν σε υπογονιμότητα και τρόποι έγκαιρης διάγνωσης και θεραπείας.

Η σύγχρονη τάση στη θεραπεία της γονιμότητας σήμερα είναι η εφαρμογή ασφαλών μεθόδων με αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα. Μεγάλη συμμετοχή προς την κατεύθυνση αυτή είχε η επιστήμη της φαρμακολογίας, όπως και αυτή της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Ειδικότερα, ας υπογραμμίσουμε την εκρηκτική ανάπτυξη που σημειώνει η επιστήμη της γενετικής, η οποία επιτρέπει σήμερα σε μεγάλο βαθμό τη διάγνωση υγιών εμβρύων και την επίτευξη μιας υγιούς εγκυμοσύνης. Η συνεργασία πολλών επιστημονικών ειδικοτήτων και η προσήλωσή τους σε υψηλές προδιαγραφές επιτρέπουν την αντιμετώπιση της υπογονιμότητας στις περισσότερες περιπτώσεις με μεγάλη επιτυχία.

Νίκος Κ. Χριστοφορίδης, MD, MRCOG, DFFP
Γυναικολόγος Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής
Επιστημονικός Υπεύθυνος Embryolab*
Μονάδα Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής

*To Embryolab είναι πρότυπη Μονάδα Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής που λειτουργεί στη Θεσσαλονίκη από το 2004. Την ομάδα του Embryolab απαρτίζουν κορυφαίοι γιατροί, εμβρυολόγοι και επιστήμονες πολλών ειδικοτήτων με μεγάλη εξειδίκευση και εμπειρία στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Με επιμονή στην ποιότητα και εξοπλισμό στην αιχμή της τεχνολογίας, το Embryolab πιστοποιείται από το 2007 και μέχρι σήμερα με ISO9001:2016, EN 15224:2012 και διαπιστεύεται σύμφωνα με το πρότυπο ISO 15189:2012.

Το Embryolab υποστηρίζει τη γονιμότητα με θεραπευτικά σχήματα που προσαρμόζονται στις ιδιαιτερότητες και τις προσωπικές ανάγκες κάθε ζευγαριού.

Στο Embryolab εργαζόμαστε καθημερινά με σεβασμό στο όνειρο των ανθρώπων να γίνουν γονείς.
Αλλάζουμε ζωές, δημιουργούμε οικογένειες!

OPEN DAY 16 9 cover

Στις 15 Ιουνίου, το Embryolab ανοίγει τις πόρτες της γονιμότητας για όλους και σας καλεί από τις 14.00 ως τις 18.00 για να γνωριστείτε και να συζητήσετε με Ειδικούς της Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής.

Κλείστε εδώ δωρεάν ραντεβού.
Παρακολουθήστε ομιλίες και διαλέξεις. Δείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ.

EMBRYOLAB,
ΜΟΝΑΔΑ ΙΑΤΡΙΚΩΣ ΥΠΟΒΟΗΘΟΥΜΕΝΗΣ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗΣ
Εθνικής Αντιστάσεως 173-175
551 34 Καλαμαριά, Θεσσαλονίκη
Τηλ: 2310 474747
info@embryolab.eu
www.embryolab.eu


Πηγή