Κυριακή , 29 Δεκέμβριος 2024

Παγκόσμια Ημέρα Θυρεοειδούς: Εννέα ανησυχητικά σημάδια που στέλνει ο θυρεοειδής (pics)

Πριν από μία δεκαετία, η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Θυρεοειδούς (ETA) και η Αμερικανική Εταιρεία Θυρεοειδούς (ΑTA) ένωσαν τις δυνάμεις τους ώστε να ορίσουν μία ημέρα αφιερωμένη στον θυρεοειδή αδένα και στα πολυάριθμα και συχνά «αόρατα» συμπτώματά του.

Καρπός των προσπαθειών αυτών ήταν η εδραίωση της Παγκόσμιας Ημέρας Θυρεοειδούς, η οποία γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 25 Μαΐου.

Λίγα λόγια για τον θυρεοειδή

Ο θυρεοειδής είναι ένας μικρός ενδοκρινικός αδένας σε σχήμα πεταλούδας που βρίσκεται στη βάση του λαιμού. Επιφορτίζεται με το σημαντικότατο έργο της παραγωγής των θυρεοειδικών ορμονών, οι οποίες απελευθερώνονται στο αίμα και στη συνέχεια μεταφέρονται σε κάθε ιστό του σώματος.

Μεταξύ άλλων, οι θυρεοειδικές ορμόνες ρυθμίζουν τον μεταβολισμό και τη θερμοκρασία του σώματος και συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία του εγκεφάλου, της καρδιάς, των μυών και άλλων οργάνων και συστημάτων. ADTECH.config.placements[5933563] = { params: { alias: “”, key:””, target: “_blank” } };

Πόσο συχνές είναι οι παθήσεις του θυρεοειδούς

Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Θυρεοειδούς, περίπου 20 εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ πάσχουν από κάποια πάθηση του θυρεοειδούς αδένα. Επίσης, υπολογίζεται ότι πάνω από το 12% του πληθυσμού των ΗΠΑ θα εκδηλώσει κάποια στιγμή στη ζωή του κάποια πάθηση του θυρεοειδούς, όπως υποθυρεοειδισμό, υπερθυρεοειδισμό ή καρκίνο του θυρεοειδούς.

Το πιο εντυπωσιακό στατιστικό είναι όμως ότι έως και το 60% των πασχόντων από κάποια πάθηση του θυρεοειδούς δεν γνωρίζουν ότι ο θυρεοειδής τους δυσλειτουργεί.

Οι παθήσεις του θυρεοειδούς είναι συχνότερες στις γυναίκες παρά στους άντρες. Εκτιμάται ότι μια γυναίκα είναι πέντε έως οκτώ φορές πιθανότερο να εκδηλώσει κάποια πάθηση του θυρεοειδούς σε σύγκριση με έναν άντρα.

diataraxes thureoeidous

Ποια συμπτώματα προκαλεί ο θυρεοειδής

Όπως ήδη αναφέρθηκε παραπάνω, οι παθήσεις του θυρεοειδούς αδένα είναι συχνά «αθόρυβες», δηλαδή δεν προκαλούν εμφανή συμπτώματα που θα μας παρακινήσουν να επισκεφτούμε τον γιατρό και να κάνουμε τις απαραίτητες εξετάσεις.

Παράλληλα, πολλά από τα συμπτώματα που προκαλεί ο θυρεοειδής παραπέμπουν σε διάφορες άλλες παθήσεις κι έτσι μας δυσκολεύουν να αναγνωρίσουμε τον θυρεοειδή ως τον πραγματικό «υπαίτιο».

Πατώντας επάνω στις φωτογραφίες της παρακάτω gallery μπορείτε να δείτε μερικά από τα πιο κοινά συμπτώματα που υποδεικνύουν δυσλειτουργία στον θυρεοειδή αδένα.

Δείτε κι αυτό:

Οι 5 τροφές που κάνουν καλό στον θυρεοειδή

Δείτε πώς θα κάνετε αυτοεξέταση του θυρεοειδούς (βίντεο)

Καρκίνος θυρεοειδούς: Τα 4 σημεία-κλειδιά που πρέπει να γνωρίζετε 


Πηγή