Δευτέρα , 16 Δεκέμβριος 2024

Παγκόσμια Ημέρα κατά της κλειτοριδεκτομής- Το Ευρωκοινοβούλιο δεσμεύεται

Με αφορμή την 6η Φλεβαρή Παγκόσμια Ημέρα κατά της κλειτοριδεκτομής, το Ευρωκοινοβούλιο υπενθυμίζει τη δέσμευσή του για την εξάλειψη της απάνθρωπης πρακτικής, ευθεία προσβολή στα δικαιώματα των γυναικών.

Η κλειτοριδεκτομή ή ακριβέστερα, ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων (ΑΓΓΟ), είναι η διαδικασία μερικής ή ολικής αφαίρεσης ή ο τραυματισμός των εξωτερικών γεννητικών οργάνων των γυναικών για μη-ιατρικούς λόγους. Γίνεται με τη χρήση λεπίδας και χωρίς αναισθησία. Αποτελεί μια από τις πιο αποτρόπαιες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δεν υπάρχουν ιατρικά οφέλη, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να προκαλέσει σοβαρές σωματικές και ψυχολογικές συνέπειες για μια ζωή.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παρόλο που καταδικάζεται διεθνώς ως παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, περίπου 68 εκατομμύρια κορίτσια σε όλο τον κόσμο διατρέχουν τον κίνδυνο ακρωτηριασμού των γεννητικών τους οργάνων μέχρι το 2030.

Σε ποιες χώρες εφαρμόζεται;

Ο ΑΓΓΟ εφαρμόζεται σε περίπου 30 χώρες στην Αφρική και στη Μέση Ανατολή αλλά και σε ορισμένες χώρες της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής.

Αν και η συγκεκριμένη τακτική είναι παράνομη στην ΕΕ και τα κράτη-μέλη διώκουν τέτοιες πρακτικές, εκτιμάται ότι περίπου 600.000 γυναίκες που ζουν στην Ευρώπη έχουν υποβληθεί σε ακρωτηριασμό των γεννητικών τους οργάνων και άλλα 180.000 κορίτσια διατρέχουν υψηλό κίνδυνο.

Ποιες οι αιτίες για τον ΑΓΓΟ;

Ο ΑΓΓΟ πραγματοποιείται, ως επί το πλείστων, σε κορίτσια μεταξύ της βρεφικής και της ηλικίας των 15 ετών. Έχει τις ρίζες του σε ένα συνδυασμό πολιτισμικών και κοινωνικών αιτιών, όπως η κοινωνική πίεση, σε πεποιθήσεις ότι ο ΑΓΓΟ υποστηρίζεται από τη θρησκεία, ή σε ακραίες απόψεις περί ομορφιάς και αγνότητας. Η πρακτική αυτή προηγείται χρονικά της ανόδου του Χριστιανισμού και του Ισλάμ. Αντικατοπτρίζει τις βαθιά ριζωμένες ανισότητες μεταξύ των φύλων, αναφέρει το Ευρωκοινοβούλιο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες συνέπειες του ΑΓΓΟ:

  • έντονος πόνος και υπερβολική αιμορραγία
  • δυσκολίες κατά την ούρηση
  • κύστες, λοιμώξεις και στειρότητα
  • ψυχολογικά προβλήματα
  • μειωμένη σεξουαλική ευχαρίστηση
  • επιπλοκές στους τοκετούς και υψηλότεροι κίνδυνοι θανάτων των νεογνών

Η δέσμευση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Το Ευρωκοινοβούλιο, επανειλημμένα, έχει δείξει την ισχυρή του θέληση να βοηθήσει στην εξάλειψη του ΑΓΓΟ παγκοσμίως. Με την έγκριση νόμων και ψηφισμάτων, υποστηρίζει τις δράσεις για την εξουδετέρωση του φαινομένου. Με ψήφισμα τους οι ευρωβουλευτές καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συμπεριλάβει δράσεις για την εξάλειψη του ΑΓΓΟ.

Προτρέπουν τα κράτη-μέλη να επικυρώσουν άμεσα τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, ώστε να περιοριστεί η βία εναντίον των γυναικών, ενώ παράλληλα ζητούν την ενσωμάτωση μέτρων πρόληψης του ΑΓΓΟ σε όλους τους τομείς πολιτικής, και κυρίως στους τομείς της υγείας, του ασύλου, της εκπαίδευσης και της απασχόλησης. Επίσης, εκφράζουν την ανησυχία τους για το γεγονός ότι ο ΑΓΓΟ έχει πάρει ιατρικές διαστάσεις.

Τι ισχύει στην Ελλάδα

Με βάη στα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Ισότητας Φύλων, το 2018, εκτιμάται ότι το 25 % έως 42 % των κοριτσιών διέτρεχε κίνδυνο ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων (ΑΓΓΟ) στην Ελλάδα, επί συνολικού πληθυσμού 1.787 κοριτσιών ηλικίας 0-18 ετών από χώρες όπου εφαρμόζεται η πρακτική του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων.

Τα κορίτσια που διατρέχουν κίνδυνο ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων στην Ελλάδα κατάγονται κυρίως από την Αίγυπτο, την Αιθιοπία και τη Νιγηρία.


Πηγή