Δευτέρα , 20 Ιανουάριος 2025

Παιδική κατάθλιψη: Τα σημάδια που πρέπει να σας ενεργοποιήσουν

Η παιδική κατάθλιψη επηρεάζει ολοένα και μεγαλύτερο αριθμό παιδιών παγκοσμίως.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας των ΗΠΑ, η κατάθλιψη στην παιδική ηλικία διαγιγνώσκεται δύσκολα, ενώ η έλλειψη αντιμετώπισης του προβλήματος είναι πιθανόν να έχει ανεπανόρθωτες συνέπειες για την ενήλικη ζωή.

Στοιχεία ελληνικών μελετών καταδεικνύουν την έκταση του προβλήματος, καθώς ένα στα δέκα ελληνόπουλα πάσχει από ψυχικές διαταραχές και κατάθλιψη.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα της παιδικής και εφηβικής κατάθλιψης είναι πολλά και διαφέρουν ελαφρώς από εκείνα που παρουσιάζουν οι ενήλικοι:

– Το συναίσθημα της δυστυχίας και της μοναξιάς πρέπει να χτυπήσουν στους γονείς το καμπανάκι ότι το παιδί τους αντιμετωπίζει πρόβλημα.

– Το παιδί γίνεται πιο ευερέθιστο, νευρικό και κακόκεφο.

– Εμφανίζονται αλλαγές στην όρεξη, η οποία συνήθως μειώνεται.

– Διαταραχές ύπνου, όπως αϋπνίες ή υπερβολική ανάγκη για ύπνο, εφιάλτες, υπνοβασία.

– Το παιδί εμφανίζει μειωμένη ενεργητικότητα, μειωμένη διάθεση ενασχόλησης με τους φίλους ή με δραστηριότητες που παλαιότερα του άρεσαν.

– Χαμηλή αυτοεκτίμηση.

– Πτώση των σχολικών επιδόσεων ή ανάγκη για συνεχή επιβεβαίωση από τους γύρω του.

– Σωματικά συμπτώματα, όπως πονοκέφαλοι, διάρροιες, πόνοι στην κοιλιά.

– Ιδιαίτερα σημαντικό και ανησυχητικό είναι όταν το παιδί αρχίζει να μιλάει συχνά για θάνατο ή για αυτοκτονία.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι τα συμπτώματα πρέπει να έχουν διάρκεια. Δεν σημαίνει ότι αν το παιδί παρουσιάσει κάποιες αλλαγές στη συμπεριφορά του για κάποιες ημέρες πάσχει από κατάθλιψη, ιδιαίτερα αν η αλλαγή στη συμπεριφορά έχει επέλθει ύστερα από ένα σοβαρό και λυπηρό γεγονός, όπως ο θάνατος κάποιου αγαπημένου προσώπου.

Σε κάθε περίπτωση, όταν ο γονιός αντιληφθεί τέτοιες αλλαγές στο παιδί του δεν πρέπει να αδιαφορήσει αλλά να το παρακολουθήσει και, αν βλέπει ότι τα συμπτώματα συνεχίζονται, να απευθυνθεί στον ειδικό.

 

Διαβάστε επίσης:

Η κατάθλιψη στην παιδική ηλικία αλλάζει την μετέπειτα εγκεφαλική λειτουργία


Πηγή