Η παχυσαρκία και οι ψυχικές νόσοι σημειώνουν αυξητική τάση στους νέους τα τελευταία χρόνια.
Οι ερευνητές καταγράφουν σύνδεση μεταξύ της παχυσαρκίας και νευροψυχιατρικών προβλημάτων όπως η ΔΕΠΥ, η κατάθλιψη και οι διατροφικών διαταραχών.
Σύμφωνα με νέα έρευνα των Πανεπιστημίων Lund και Gothenburg, οι μισοί από τους νέους που πάσχουν από νοσογόνο παχυσαρκία έχουν νευροψυχιατρικά προβλήματα.
Παρατηρήθηκε ότι τα δύο τρίτα των εφήβων αντιμετώπιζαν προβλήματα ψυχικής υγείας, όπως ανέφεραν οι ίδιοι ή οι γονείς τους.
Στην έρευνα συμμετείχαν 48 έφηβοι (73% κορίτσια), με μέση ηλικία τα 15 έτη και μέσο Δείκτη Μάζας Σώματος 42. Οι μισοί έλαβαν ιατρική αγωγή για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, ενώ οι υπόλοιποι υποβλήθηκαν σε εγχείρηση.
Οι γονείς συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια για να αξιολογηθεί η πιθανότητα ΔΕΠΥ και αυτισμού στα παιδιά τους. Οι έφηβοι απάντησαν σε ερωτήσεις για υπερβολική κατανάλωση φαγητού και συμπτώματα κατάθλιψης.
Τα ευρήματα έδειξαν ότι οι έφηβοι αντιμετώπιζαν δυσκολίες που έμοιαζαν με τη ΔΕΠΥ και/ή τον αυτισμό, παρόλο που λίγοι είχαν λάβει σχετική διάγνωση.
Η Kajsa Järvholm δήλωσε ότι τα συμπτώματα ΔΕΠΥ συνεπάγονται ότι το άτομο δυσκολεύεται να ελέγξει τις παρορμήσεις του. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο υπερβολικής κατανάλωσης φαγητού ακόμη και όταν το άτομο δεν αισθάνεται πείνα, αλλά και την τάση να επιλέγει ανθυγιεινές λύσεις, όπως το πρόχειρο φαγητό.
Το ένα πέμπτο των εφήβων ανέφεραν συμπτώματα κατάθλιψης, ενώ το ένα τρίτο ανέφεραν προβλήματα με την υπερβολική κατανάλωση φαγητού.
Η Järvholm δήλωσε ότι, αντίθετα με τις προσδοκίες, οι έφηβοι με νευροψυχιατρικές δυσκολίες δεν είχαν περισσότερα προβλήματα με την υπερβολική κατανάλωση φαγητού και την κατάθλιψη σε σχέση με τους υπόλοιπους της ομάδας.
Συνδυαστικά, οι πληροφορίες που έδωσαν οι γονείς και οι έφηβοι, αποκάλυψαν ότι τα δυο τρίτα των ασθενών στην έρευνα είχαν δυσκολίες που προέκυπταν από νευροψυχιατρικά προβλήματα, υπερβολική κατανάλωση φαγητού και/ή κατάθλιψη.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα ευρήματα αποκαλύπτουν την ανάγκη εξατομικευμένων αγωγών στους εφήβους με νοσογόνο παχυσαρκία, καθώς στην πλειοψηφία τους αντιμετώπιζαν ψυχικά προβλήματα.
Διαβάστε επίσης:
Προβιοτικά: Πώς βοηθούν στην αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας
Παιδική παχυσαρκία: Οι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο για τα παιδιά των πόλεω
Ποια ανθυγιεινά συστατικά «κρύβουν» οι παιδικές τροφές (εικόνες)
Πηγή