Η τεχνητή νοημοσύνη αποδεικνύεται πολύτιμος σύμμαχος και στον χώρο της υγείας, ιδιαίτερα σε ό,τι έχει να κάνει με την αντοχή στα αντιβιοτικά.
Το νέο και πανίσχυρο αντιβιοτικό που απέδωσε ο αλγόριθμος μηχανικής μάθησης λοιπόν μπορεί να σκοτώνει ακόμα και «υπερ-ιούς», όπως αποκαλούν οι ερευνητές του MIT τα πιο ανθεκτικά στελέχη ιών.
Το πρόγραμμα ψαχούλεψε σε μια ψηφιακή βάση δεδομένων 100 εκατ. χημικών παραγόντων και βρήκε αυτούς που μπορούν να σκοτώνουν βακτήρια χρησιμοποιώντας διαφορετικούς μηχανισμούς από σκευάσματα που κυκλοφορούν ήδη στην αγορά.
Όπως μας λένε στο άρθρο τους στο περιοδικό «Cell», η μέθοδος αποκάλυψε και ένα μόριο με «θαυματουργές αντιβιοτικές ιδιότητες». Η ομάδα το ονόμασε «halicin» και πειραματίστηκε σε ποντίκια, όπου βρήκε πως μπορούσε να σκοτώνει από τη φυματίωση μέχρι και την οικογένεια των Enterobacteriaceae, στα οποία περιλαμβάνονται τα E.coli και η σαλμονέλα.
«Η προσέγγισή μας αποκάλυψε αυτό το απίστευτο μόριο που είναι αναμφίβολα ένα από τα πιο ισχυρά αντιβιοτικά που έχουν ανακαλυφθεί ποτέ», μας λένε.
Ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι ίσως το γεγονός ότι δομικά μιλώντας, αυτό το μόριο δεν μοιάζει με τα άλλα αντιβιοτικά, κι έτσι ο άνθρωπος πιθανότατα δεν το έβρισκε ποτέ.
Πηγή