Σάββατο , 21 Δεκέμβριος 2024
Παρίσι: Ένταση και ελάχιστους ελέγχους καταγγέλλουν επιβάτες που ταξίδεψαν από την Ουχάν

Παρίσι: Ένταση και ελάχιστους ελέγχους καταγγέλλουν επιβάτες που ταξίδεψαν από την Ουχάν

Στην πόρτα της εξόδου του τελευταίου αεροσκάφους που απογειώθηκε από την Ουχάν, την εστία του νέου κοροναϊού, οι λιγοστοί επιβάτες που κατάφεραν να επιβιβαστούν φορούσαν όλοι τους μάσκα και αφηγήθηκαν μια «τεταμένη» κατάσταση στην πόλη που έχει πλέον τεθεί σε καραντίνα.

«Θα μπορούσα να έχω επιβιβαστεί με 40 πυρετό!», είπε ο Φιλίπ Ντοζέρ, ένας από τους πρώτους Γάλλους που αποβιβάστηκε από την πτήση AF139 της Air France, που προσγειώθηκε σήμερα το απόγευμα στο αεροδρόμιο Ρουασί του Παρισιού. Ο Ντοζέρ, που ζει στην Ουχάν εδώ και έξι μήνες μαζί με τη σύζυγό του, Βερόνικα, αιφνιδιάστηκε από τους ελάχιστους ελέγχους που έγιναν στους επιβάτες και μίλησε για την «ένταση» στην πόλη.

Η μητρόπολη των 11 εκατομμυρίων κατοίκων είναι στο επίκεντρο της επιδημίας από την οποία έχουν ασθενήσει περισσότεροι από 570 άνθρωποι και 18 από αυτούς πέθαναν. Κρούσματα έχουν ήδη να καταγράφονται και σε άλλες χώρες.

«Όλοι οι φίλοι μας έμειναν εκεί. Όλοι φορούν μάσκα. Εμείς είχαμε κλείσει εισιτήρια εδώ και πολύ καιρό, για να κάνουμε διακοπές με την ευκαιρία του κινεζικού Νέου Έτους», είπε, συνειδητοποιώντας πόσο τυχερός ήταν που κατάφερε να ανέβει στο αεροπλάνο.

«Περίπου μισή ώρα αργότερα, τέθηκε σε ισχύ η καραντίνα. Οι στρατιώτες εμφανίστηκαν λίγο πριν φτάσουμε στο αεροπλάνο μας. Σήμερα το πρωί έμαθα ότι η πόλη έχει κλείσει», είπε.

Σύμφωνα με τον Ντοζέρ, «οι τιμές στα καταστήματα τριπλασιάστηκαν, υπάρχουν ελλείψεις, ο κόσμος αναζητά πληροφόρηση».

Η σύζυγός του, που φορούσε και αυτή μάσκα, εξήγησε ότι πήρε πληροφορίες από τους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης για αυτόν τον ιό που ανήκει στην ίδια οικογένεια με εκείνον που προκαλεί το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (SARS).

Η Air France που εκτελούσε τρεις πτήσεις εβδομαδιαίως για την Ουχάν, «σταματά μέχρι νεωτέρας» να εξυπηρετεί την πόλη αυτή, όπως είπε ένας εκπρόσωπός της στο Γαλλικό Πρακτορείο και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Μέσα στην τελευταία πτήση, οι αεροσυνοδοί φορούσαν επίσης μάσκες.

Για να περιοριστεί ο κίνδυνος, πολλά αεροδρόμια όπως εκείνο του Ντουμπάι ελέγχουν τη θερμοκρασία του σώματος των επιβατών – όλων όσων φτάνουν από την Κίνα και όχι μόνο από την Ουχάν.

Μολονότι ο Φιλίπ Ντοζέρ δεν θυμόταν να τον έλεγξαν κατά την επιβίβασή του, η σύζυγός του τον διόρθωσε: «μα ναι, είχαν θερμικές κάμερες, αλλά δεν τις είδες».

Αντιθέτως, κατά την άφιξή τους στη Γαλλία, δεν ελέγχθηκαν. «Μας ζήτησαν μόνο τις συντεταγμένες μας, για την περίπτωση που συμβεί κάτι, όμως αυτό ήταν όλο».

Κανείς στον δρόμο

Οι λίγοι Κινέζοι που πέταξαν με την τελευταία πτήση της Air France φορούσαν και αυτοί μάσκες. Δεν θέλησαν όμως να μιλήσουν στους δημοσιογράφους που συνωστίζονταν στο Ρουασί και έφυγαν όταν αντίκρισαν τα μικρόφωνα και τις κάμερες.

Στον τερματικό σταθμό 2Ε, κάποιοι δημοσιογράφοι είχαν φροντίσει να φορέσουν χειρουργικές μάσκες, εν αναμονή της άφιξης των επιβατών από την Ουχάν.

Σε μικρή απόσταση, μια αφίσα προειδοποιεί για τον νέο κοροναϊό και πληροφορεί τον κόσμο «να αποφεύγει κάθε επαφή με ζώα», αφού αυτή θεωρείται ότι είναι η κύρια πηγή μετάδοσης του ιού.

«Μας έπαιρναν τη θερμοκρασία παντού, στο ξενοδοχείο, στη δουλειά, ο κόσμος δεν καθησυχάζει», είπε ο Φρανκ Στέμελεν, ο οποίος βρέθηκε στην κινεζική πόλη για δουλειές. «Η ατμόσφαιρα είναι τεταμένη, δεν υπάρχει κανείς στους δρόμους, στα μπαρ. Έφτασα την Κυριακή και από τη δουλειά μου με έφεραν πίσω κατεπειγόντως», είπε.

Ο Στέμελεν, που εργάζεται για μια εταιρεία κλιματιστικών, εξήγησε ότι θα συνεχίσει να φοράει τη μάσκα του για τουλάχιστον μία εβδομάδα.

Ο Πιερ Ταγιά, που έμεινε για μία εβδομάδα στην Ουχάν για επαγγελματικούς λόγους, ανησυχεί μήπως είναι φορέας του ιού και τον μεταδώσει στην έγκυο κόρη του. «Το αεροπλάνο ήταν άδειο. Η αεροσυνοδός μας εξήγησε ότι πολλοί Κινέζοι ακύρωσαν τα εισιτήριά τους, φοβούμενοι ότι δεν θα μπορούσαν να επιστρέψουν», είπε.


Πηγή