Τετάρτη , 8 Ιανουάριος 2025

Παχύσαρκη μητέρα και κίνδυνος ηπατοκυτταρικού καρκινώματος στο παιδί

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης μελέτησαν την επίδραση της παχυσαρκίας της μητέρας στον κίνδυνο εμφάνισης ηπατικής νόσου και καρκίνου ήπατος στο παιδί.

Σε πειράματα σε ποντίκια ανακάλυψαν ότι ο κίνδυνος ήταν πολύ υψηλότερος στα παιδιά παχύσαρκων γυναικών.

Βασική αιτία του κινδύνου είναι η μετάδοση διαταραγμένου εντερικού μικροβιώματος από τη μητέρα στο παιδί, που οδηγεί σε χρόνια ηπατική νόσο στην ενήλικη ζωή.

Tα αποτελέσματα, πρέπει να επιβεβαιωθούν και σε ανθρώπους, αποτελούν ωστόσο προειδοποιητικό σημάδι για την αρνητική επίδραση της παχυσαρκίας των γονέων στα παιδιά.

Οι ερευνητές μελέτησαν δύο ομάδες θηλυκών ποντικών. Τα ποντίκια της πρώτης ομάδας σιτίζονταν με διατροφή πλούσια σε λιπαρά και σάκχαρα και έγιναν παχύσαρκα, ενώ της δεύτερης ομάδας ακολουθούσαν τη συνήθη διατροφή.

Όλοι οι απόγονοι ακολούθησαν φυσιολογική διατροφή και δεν ήταν υπέρβαροι. Η μόνη διαφορά ήταν η παχυσαρκία των θηλυκών ποντικών της πρώτης ομάδας. Στις 20 εβδομάδες (που αντιστοιχούν σε ενήλικες ανθρώπους) δεν παρατηρήθηκαν διαφορές.

Στις 40 εβδομάδες ωστόσο (ώριμη ηλικία στους ανθρώπους) η ηπατική υγεία των ποντικών της πρώτης εβδομάδας άρχισε να παρουσιάζει προβλήματα.

Όλοι οι δείκτες ηπατικής νόσου ήταν σημαντικά υψηλότεροι στα παιδιά των παχύσαρκων μητέρων. Αυτοί οι δείκτες αποτελούν τους κύριους παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση καρκίνου ήπατος στους ανθρώπους.

Για να επιβεβαιωθεί αν οι ποντικοί αντιμετώπιζαν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο ήπαρ, οι ερευνητές ενέχυσαν ογκογόνο ουσία αμέσως μετά τον απογαλακτισμό. Οι απόγονοι παχύσαρκων μητέρων είχαν 80% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης ηπατοκυτταρικού καρκινώματος έναντι 20% για την ομάδα ελέγχου.

Η παχυσαρκία της μητέρας, επομένως, έχει επίδραση για καιρό μετά τη γέννηση του παιδιού που φαίνεται να κληρονομεί δυσλειτουργικό μικροβίωμα παρά τις δικές του συνήθειες. Η παχυσαρκία αλλάζει τη σύνθεση και την ποικιλομορφία του μικροβιώματος της μητέρας που περνά στην επόμενη γενιά και διατηρείται διά βίου.

Όταν ωστόσο οι ερευνητές έβαλαν ποντικούς από τις δύο ομάδες στο ίδιο κλουβί, το μικροβίωμα έγινε φυσιολογικό.

Καθώς οι ποντικοί μοιράστηκαν τα ίδια στελέχη μικροβιώματος, αυξήθηκε η ποικιλομορφία υπέρ των καλών βακτηρίων.

Ως αποτέλεσμα, επανέρχεται το υγιές μικροβίωμα και μειώνεται ο δείκτης ηπατικής νόσου.

«Βλέπουμε σαφή επίδραση του μικροβιώματος στον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο ήπαρ. Αυτό αποδεικνύει τον σημαντικό του ρόλο στη μετάδοση του κινδύνου νόσησης από τη μητέρα στο παιδί», δήλωσαν οι ερευνητές.

Το πρόχειρο φαγητό ενισχύει τα κακά βακτήρια και μειώνει την ποικιλομορφία του εντερικού μικροβιώματος. Το αλλοιωμένο μικροβίωμα που μεταφέρεται στον τοκετό οδηγεί σε φλεγμονή στο ήπαρ και με τον καιρό δημιουργεί ίνωση και στεάτωση που με τη σειρά τους αυξάνουν τον κίνδυνο ηπατοκυτταρικού καρκινώματος.

Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό JHEP Reports.


Πηγή