Νιώθεις αυτό το ενοχλητικό γουργούρισμα στην κοιλιά σου ενώ έχεις φάει; Ονειρεύεσαι σοκολάτες πίτσες και λαχταριστές μακαρονάδες και δεν μπορείς να συγκρατήσεις την επιθυμία σου να ανοίξεις το ψυγείο και να φας ό,τι βρεις μπροστά σου; Πίστεψέ με δεν είσαι το μοναδικό άτομο στον κόσμο που νιώθει έτσι. Αν θέλεις να έχεις τον έλεγχο της διατροφής σου, το άρθρο που ακολουθεί δίνει απαντήσεις και λύσεις που πιθανά δεν έχεις καν σκεφτεί.
Το να αισθανόμαστε πεινασμένοι και να παθαίνουμε εμμονή με το φαγητό ενώ θα ευχόμασταν το ψυγείο να είναι κλειδωμένο και τα ντουλάπια της κουζίνας άδεια είναι μια κατάσταση κοινή και δεν σημαίνει απαραίτητα πως δεν έχεις αυτοσυγκράτηση. Ειδικά σε περιόδους που κάνουμε διατροφή ή δίαιτα για να χάσουμε βάρος κάτι μας πιάνει και το μυαλό μας κολλάει μονίμως στα γλυκά και σε ό,τι είναι απαγορευμένο. Τι, όμως, κάνουμε λάθος και πώς μπορούμε να τιθασεύσουμε την πείνα μας;
Τα 11 πιο συνηθισμένα λάθη και αιτίες είναι τα εξής:
1. Παραλείπεις το πρωινό γεύμα
Το πρωινό είναι σημαντικό και όσο και αν βιαζόμαστε ή δεν πεινάμε δεν πρέπει να το παραλείπουμε ποτέ. Μας δίνει ενέργεια ενώ όταν αισθανόμαστε χορτάτοι δεν μπαίνουμε στον πειρασμό να φάμε ανθυγιεινά σνακ και τυρόπιτες στο γραφείο ή στο δρόμο.
Σύμφωνα με πολλές έρευνες και άρθρα διατροφολόγων το πρωινό προσφέρει στον άνθρωπο μια σειρά από οφέλη και μερικά από τα πιο σημαντικά είναι τα εξής:
- Εφοδιάζει τον οργανισμό με θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες και μέταλλα
- Συμβάλει στη συγκέντρωση και στην καλύτερη απόδοση μαθητών και εργαζομένων
- Αποτρέπει τις μεγάλες διακυμάνσεις στα επίπεδα σακχάρου και ινσουλίνης στο αίμα
- Μειώνει την όρεξη για μεγάλη ποσότητα φαγητού κατά τη διάρκεια της ημέρας
2. Δεν έχεις ποικιλία στην διατροφή σου
H επιθυμία για ένα συγκεκριμένο τρόφιμο σε αρκετές περιπτώσεις δείχνει ότι ο οργανισμός δεν τρέφεται σωστά και στερείται βασικών συστατικών. Αυτό πολλές φορές μας δημιουργεί την ανάγκη να φάμε κυριολεκτικά ό,τι βρούμε μπροστά μας καθώς και μεγάλες ποσότητες από ένα συγκεκριμένο τρόφιμο που το σώμα μας ζητάει απεγνωσμένα.
Για να είμαστε υγιείς πρέπει να ακολουθήσουμε τους παρακάτω κανόνες:
- Πρέπει να τρεφόμαστε με φυσικές ανεπεξέργαστες τροφές
- Οι διατροφικές επιλογές μας πρέπει να περιέχουν πρωτεΐνη, υδατάνθρακες, γαλακτοκομικά και λιπαρά σε κάθε γεύμα
- Είναι καλό να τρώμε πολλά φρούτα, λαχανικά και άπαχη πρωτεΐνη που προσφέρει κορεσμό
- Οφείλουμε στο σώμα μας να μειώσουμε τα λίπη, το αλάτι και τη ζάχαρη
- Δεν παραλείπουμε κανένα γεύμα
3. Δεν πίνεις αρκετό νερό
Το αίσθημα της δίψας συγχέεται τις περισσότερες φορές με το αίσθημα της πείνας. Οκτώ ως δέκα ποτήρια νερό ενυδατώνουν τον οργανισμό και ειδικά το καλοκαίρι που είναι πιο εύκολο το σώμα να αφυδατωθεί.
4. Πάσχεις από κρίσεις λαιμαργίας
Η επεισοδιακή υπερφαγία και οι κρίσεις λαιμαργίας είναι εντονότερες σε παχύσαρκους αλλά και σε άτομα που έχουν ψυχολογικά προβλήματα. Πώς θα το καταλάβεις; Αν αγοράσεις ένα κουτί μπισκότα και αντί να αρκεστείς σε ένα ή δύο δεν ησυχάζεις αν δεν αδειάσεις όλο το περιεχόμενο τότε είναι μια ένδειξη ότι δεν έχεις αυτοσυγκράτηση. Και δεν εννοούμε να συμβεί μια ή δύο φορές επειδή πεινάς και δεν έχεις τη δυνατότητα να φας κάτι άλλο πιο υγιεινό.
5. Έχεις πολλούς πειρασμούς στο οπτικό σου πεδίο
Όταν πεινάς και πηγαίνεις στο super market είσαι περισσότερο επιρρεπής στην επιλογή παχυντικών τροφίμων, γλυκών και ανθυγιεινών σνακ. Κατά συνέπεια όσα αγοράζεις και βρίσκονται στην κουζίνα σου «με έναν μαγικό τρόπο σου κάνουν νεύμα» να τα καταναλώσεις. Αντιθέτως όταν έχεις στα ντουλάπια σου σοκολάτα υγείας, ξηρούς καρπούς, μέλι, ταχίνι και άλλα υγιεινά τρόφιμα η «ατασθαλία» που θα κάνεις θα ωφελήσει τον οργανισμό σου και θα τα απολαύσεις χωρίς ενοχές.
6. Τρως μεγάλες μερίδες και το στομάχι σου συνηθίζει στο πολύ φαγητό
Το στομάχι έχει τη δυνατότητα να συρρικνώνεται. Αν τρως μεγάλες ποσότητες φαγητού πεινάς περισσότερο. Επίσης, αν τρως πάρα πολύ γρήγορα δεν προλαβαίνει να σταλεί το σήμα στον εγκέφαλό σου ότι είσαι πλήρης και δεν χρειάζεσαι επιπλέον φαγητό. Είναι προτιμότερο να τρως αργά και απολαυστικά μια μικρή ποσότητα φαγητού και εφόσον περάσουν 15′ και συνεχίζεις ακόμη να πεινάς να συμπληρώσεις στο πιάτο σου λίγο ακόμη.
7. Λατρεύεις τα γλυκά
Tα γλυκά, δυστυχώς, αυξάνουν την όρεξη επειδή μεταβολίζονται γρήγορα. H απλή κατεργασμένη ζάχαρη στιγμιαία μειώνει για λίγο το αίσθημα της πείνας, δίνοντάς μας ενέργεια αλλά εξαιτίας της γρήγορης πέψης θα ξαναπεινάσεις πολύ σύντομα.
8. Περιμένεις ή έχεις περίοδο
Μερικές ημέρες πριν την περίοδο ή και κατά τη διάρκειά της, οι ορμονικές αλλαγές μπορεί να αυξήσουν τη όρεξη για γλυκές και λιπαρές τροφές και η σοκολάτα αποτελεί πρώτη επιλογή. Προτίμησε μια υγείας και όχι γάλακτος κατά προτίμηση όχι περισσότερη από 40 γραμμάρια.
9. Κουράζεσαι υπερβολικά ή αθλείσαι έντονα
Ένας εξαντλητικός ρυθμός ζωής που απαιτεί πολύ ενέργεια ή η έντονη προπόνηση μπορεί να αυξήσει την ανάγκη για περισσότερη τροφή. Αυτό συμβαίνει γιατί ο οργανισμός καταπονείται και ζητάει απεγνωσμένα φαγητό. Ένα ισοτονικό ρόφημα και όχι μια σακούλα καραμέλες, γλυκά και τσιπς θα δώσουν στον οργανισμό την απαιτούμενη ενέργεια που χρειάζεται. Ένα φρούτο, ένα σάντουιτς με ψωμί ολικής άλεσης με άπαχη γαλοπούλα και τυρί και ένα ποτήρι γάλα με μειωμένα λιπαρά είναι μερικές από τις επιλογές που έχεις.
10. Δεν είσαι καλά ψυχολογικά
Αν δεν νιώθεις καλά μέσα σου και είσαι χάλια ψυχολογικά πιθανά να θέλεις να βρεις παρηγοριά σε ένα νόστιμο φαγητό, μια σοκολάτα ή ένα παγωτό. Δεν είναι κακό αν συμβαίνει μια στο τόσο αλλά πρόσεξε να μην είναι το άλλοθι σου για να τρως ανεξέλεγκτες ποσότητες γλυκών και φαγητού σχεδόν καθημερινά.
11. Κρυώνεις
Τον χειμώνα το σώμα έχει αυξημένες ανάγκες τροφής καθώς οι χαμηλές θερμοκρασίες μας κάνουν να χρειαζόμαστε περισσότερη ενέργεια. Το διαιτολόγιό μας τον χειμώνα πρέπει να περιλαμβάνει περισσότερες θερμίδες και λιπαρά αλλά σε καμία περίπτωση σοκολάτες και γλυκά σε καθημερινή βάση.
Πηγή