Οι άνθρωποι που πάσχουν από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο περιοδοντίτιδας, σύμφωνα με νέα μελέτη.
Ερευνητές στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Κίνας στο Taichung, στην Ταϊβάν, διεξήγαγαν αναδρομική μελέτη για να εξετάσουν τη σχέση της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης και του επακόλουθου κινδύνου περιοδοντίτιδας χρησιμοποιώντας επιδημιολογικά δεδομένα από την Εθνική Ερευνητική Βάση Δεδομένων Ασφάλισης Υγείας της Ταϊβάν για την περίοδο 2008 έως 2018.
Στη μελέτη συμπεριλήφθηκαν 20.125 άτομα ηλικίας 40 ετών και πάνω, τα οποία συγκρίθηκαν με ομάδα ελέγχου που αποτελούσαν άτομα χωρίς γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το ποσοστό επίπτωσης της περιοδοντίτιδας ήταν σημαντικά υψηλότερο σε ασθενείς με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση σε σχέση με αυτούς χωρίς παλινδρόμηση (30,0 έναντι 21,7 ανά 1.000 ανθρωποέτη).
Οι ασθενείς με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είχαν υψηλότερο κίνδυνο για περιοδοντίτιδα σε αναλύσεις με βάση την ηλικία (προσαρμοσμένες αναλογίες κινδύνου, 1,31 και 1,42 για την ηλικία 40 έως 54 και 55 έως 69 ετών, αντίστοιχα), το φύλο (προσαρμοσμένες αναλογίες κινδύνου, 1,40 και 1,33 για άνδρες και γυναίκες, αντίστοιχα) και την παρουσία ή απουσία συννοσηροτήτων (προσαρμοσμένες αναλογίες κινδύνου, 1,36 και 1,40, αντίστοιχα) σε σύγκριση με εκείνους χωρίς γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.
Ο κίνδυνος για περιοδοντίτιδα αυξανόταν όσο αυξάνονταν οι επισκέψεις στα επείγοντα λόγω κρίσεων γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.
«Οι κλινικοί γιατροί θα πρέπει να δίνουν μεγαλύτερη προσοχή στην ανάπτυξη περιοδοντίτιδας κατά τη φροντίδα των ασθενών με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση», αναφέρουν οι συγγραφείς της μελέτης.
«Από την άλλη πλευρά, οι οδοντίατροι πρέπει να θεωρούν τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ως πιθανή αιτία ανεξήγητης περιοδοντίτιδας».
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Biomedicines.
Πηγή