Πέμπτη , 16 Ιανουάριος 2025

Περισσότερα όσπρια, λιγότερο κρέας: Οι νέες συστάσεις των επιστημόνων για καλύτερη υγεία

Τα φασόλια, τα μπιζέλια και οι φακές βρίσκονται στο επίκεντρο των νέων επικαιροποιημένων διατροφικών οδηγιών για τους Αμερικανούς.

Στην έκθεση που έδωσε αυτή την εβδομάδα στη δημοσιότητα η συμβουλευτική επιτροπή του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ, οι ειδικοί προτείνουν τα πλούσια σε πρωτεΐνες όσπρια ως το τέλειο υποκατάστατο του κόκκινου ή επεξεργασμένου κρέατος.

Οι ειδικοί κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα αφού ανέλυσαν επιστημονικά στοιχεία για το θέμα.

Εφόσον υιοθετηθούν, οι νέες κατευθυντήριες γραμμές θα δίνουν έμφαση στις φυτικές πρωτεΐνες και θα ενθαρρύνουν επίσης τους ανθρώπους να τρώνε περισσότερα δημητριακά ολικής αλέσεως και λιγότερα ζαχαρούχα ποτά, αλάτι και όλα τα επεξεργασμένα τρόφιμα.

«Προέκυψαν αδιάσειστα στοιχεία από τις συστηματικές ανασκοπήσεις, στις οποίες οι τύποι διατροφής με υψηλότερα επίπεδα φασολιών, μπιζελιών και φακών, που συχνά παρουσιάζονται στη βιβλιογραφία ως “όσπρια”, συνδέονταν με ευεργετικά αποτελέσματα για την υγεία», αναφέρεται στην έκθεση.

Εν τω μεταξύ, «τα στοιχεία των συστηματικών ανασκοπήσεων έδειξαν επίσης με συνέπεια ότι οι τύποι διατροφής με υψηλότερη πρόσληψη κόκκινων και επεξεργασμένων κρεάτων, σχετίζονταν με επιπτώσεις στην στην υγεία, ενώ τα η υψηλότερη πρόσληψη ψαριών και θαλασσινών σχετίζονταν με ευεργετικά αποτελέσματα για την υγεία».

Γιατί τόσος ντόρος για τα όσπρια;

«Υπάρχουν ισχυρά στοιχεία που δείχνουν ότι μια διατροφή πλούσια σε φασόλια, μπιζέλια και φακές συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο χρόνιων ασθενειών», δήλωσε στο NBC News η Angela Odoms-Young, αντιπρόεδρος της συμβουλευτικής επιτροπής και καθηγήτρια διατροφής μητέρας και παιδιού στο Πανεπιστήμιο Cornell.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες διατροφικές οδηγίες, τα όσπρια κατηγοριοποιούνται τόσο ως λαχανικά όσο και ως τροφές με πρωτεΐνη, αλλά η επιτροπή συνέστησε την αφαίρεσή τους από την ομάδα των λαχανικών και την τοποθέτησή τους στην κορυφή του καταλόγου των πρωτεϊνούχων τροφίμων.

Γιατί; Για να ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να τρώνε περισσότερες πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης.

Οι επικαιροποιημένες κατευθυντήριες γραμμές λαμβάνουν υπόψη πολυάριθμες δημοσιευμένες μελέτες σχετικά με τις μακροπρόθεσμες σχέσεις μεταξύ της διατροφής με βάση το κρέας και χρόνιων ασθενειών όπως ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις.

Οι καρδιακές παθήσεις είναι η κύρια αιτία θανάτου στις Ηνωμένες Πολιτείες, και η μείωση του κρέατος και η αύξηση της κατανάλωσης οσπρίων θα μπορούσε να συμβάλει στην αντιμετώπιση αυτής της τάσης, δήλωσε η Odoms-Young.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να τρώτε ζωική πρωτεΐνη, αλλά ότι μπορείτε να ακολουθείτε μια διατροφή στην οποία μπορείτε να αυξήσετε την ποσότητα της φυτικής πρωτεΐνης», είπε.

Η έκθεση συνιστά επίσης στους ανθρώπους να μειώσουν τα ζαχαρούχα ποτά και το αλάτι, ενώ παράλληλα να αυξήσουν την πρόσληψη δημητριακών ολικής αλέσεως, ώστε να αποτελούν το 50% όλων των δημητριακών που καταναλώνονται.

Η έκθεση έχει υποβληθεί στο Υπουργείο Γεωργίας και στο Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών προς εξέταση. Εάν θεσπιστούν οι οδηγίες, θα τεθούν σε ισχύ το επόμενο έτος και θα διαρκέσουν μέχρι το 2030.

«Όταν εξετάζουμε τα στοιχεία γύρω από τον τρόπο με τον οποίο αυτοί οι παράγοντες επηρεάζουν την υγεία των ανθρώπων, βλέπουμε ότι οι σημαντικότερες ασθένειες, οι χρόνιες ασθένειες, που ευθύνονται για θανάτους που μπορούν να αποφευχθούν, συνδέονται με την υπερβολική κατανάλωση ανθυγιεινών τροφών», δήλωσε στο NBC News το μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής Cheryl Anderson, κοσμήτορας της Σχολής Δημόσιας Υγείας και Επιστήμης της Ανθρώπινης Μακροζωίας Herbert Wertman του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας.

Πηγή: dietaryguidelines.gov


Πηγή