Κυριακή , 5 Ιανουάριος 2025

Περιφερική αρτηριακή νόσος: Η βιταμίνη που βελτιώνει την ικανότητα βάδισης

Μια μορφή βιταμίνης Β3 θα μπορούσε να βοηθήσει στη βελτίωση της ικανότητας βάδισης των ανθρώπων με περιφερική αρτηριακή νόσο, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η περιφερική αρτηριακή νόσος επηρεάζει έως και 8,5 εκατομμύρια Αμερικανούς. Εμφανίζεται όταν μειώνεται η ροή του αίματος στα πόδια, καθιστώντας επώδυνες απλές δραστηριότητες, όπως το περπάτημα. Η περιφερική αρτηριακή νόσος συνδέεται στενά με παράγοντες καρδιακού κινδύνου όπως ο διαβήτης και το κάπνισμα.

Οτιδήποτε μπορεί να διευκολύνει την κατάσταση και να βελτιώσει την αντοχή στο περπάτημα, είναι πολύτιμο.

Η νέα μελέτη επικεντρώθηκε στο Nicotinamide Riboside, μια μορφή της βιταμίνης Β3 που μετατρέπεται σε συνένζυμο NAD+. Υπάρχει φυσικά σε κάθε κύτταρο του σώματός μας και αποτελεί κλειδί για την παραγωγή ενέργειας, καθώς και πολλές άλλες σημαντικές διεργασίες. Η βέλτιστη συγκέντρωση του NAD+ στο σώμα σχετίζεται με τη διατήρηση της συνολικής ζωτικότητας και την υγιή γήρανση.

Στη νέα δοκιμή, οι ερευνητές με επικεφαλής τον Christiaan Leeuwenburgh του Πανεπιστημίου της Φλόριντα, μελέτησαν 90 άτομα μέσης ηλικίας 71 ετών που έπασχαν από περιφερική αρτηριακή νόσο.

Γνωρίζοντας ότι το Nicotinamide Riboside αποτελεί πρόδρομη ένωση του NAD+, θεώρησαν ότι θα μπορούσε να βοηθήσει τα άτομα με περιφερική αρτηριακή νόσο να ενισχύσουν την παραγωγή ενέργειας και να τα βοηθήσει να περπατήσουν καλύτερα.

Διαπίστωσαν ότι όσοι έλαβαν συμπληρώματα για έξι μήνες, κατάφεραν να περπατήσουν 23 μέτρα περισσότερο κατά τη διάρκεια μιας δοκιμασίας περπατήματος έξι λεπτών, σε σύγκριση με εκείνους που δεν είχαν λάβει το συμπλήρωμα, οι οποίοι στην πραγματικότητα περπάτησαν 34 μέτρα λιγότερο μετά το τέλος της εξάμηνης δοκιμαστικής περιόδου.

Το κλειδί ήταν η συνεπής λήψη των συμπληρωμάτων: Οι άνθρωποι που έπαιρναν τουλάχιστον το 75% των χαπιών που έπρεπε να πάρουν, είχαν ακόμη καλύτερες επιδόσεις, προσθέτοντας πάνω από 30 μέτρα στην απόσταση βάδισης, σε σύγκριση με τους ανθρώπους που έπαιρναν εικονικό φάρμακο, ανέφεραν οι ερευνητές.

«Αυτό είναι ένα μήνυμα ότι η βιταμίνη B3, θα μπορούσε να βοηθήσει αυτούς τους ασθενείς», δήλωσε ο Leeuwenburgh, καθηγητής φυσιολογίας και γήρανσης στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα. «Ελπίζουμε να διεξάγουμε μια μεγαλύτερη δοκιμή για να επαληθεύσουμε τα ευρήματά μας».

Τα ευρήματα δημοσιεύονται στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Communications.


Πηγή