Οι άνθρωποι που ξυπνάνε νωρίς το πρωί και πέφτουν για ύπνο επίσης πιο νωρίς ενστικτωδώς επιλέγουν μια πιο υγιεινή διατροφή στη διάρκεια της μέρας. Αντίθετα, όσοι τα κάνουν όλο πιο αργά –και το ξύπνημα και τον ύπνοω τρώνε συνήθως πιο ανθυγιεινά, σύμφωνα με μια νέα φινλανδική επιστημονική έρευνα.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Μίρκα Μαουκόνεν του Φινλανδικού Εθνικού Ινστιτούτου για την Υγεία και την Ευεξία στο Ελσίνκι, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα παχυσαρκίας Obesity, σύμφωνα με τους New York Times, ανέλυσαν στοιχεία για 1.854 άτομα ηλικίας 25 έως 74 ετών, συσχετίζοντας τις διατροφικές συνήθειές τους με τις συνήθειές τους στον ύπνο.
Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, τους πρωινούς και τους νυχτερινούς τύπους. Διαπιστώθηκε ότι τις καθημερινές οι βραδινοί τύποι έτειναν να τρώνε τροφές με περισσότερη ζάχαρη, λίπη, καθώς και υδατάνθρακες.
Τα Σαββατοκύριακα οι διαφορές ήταν ακόμη μεγαλύτερες, καθώς οι βραδινοί τύποι έτρωγαν σαφώς περισσότερα λίπη και περισσότερη ζάχαρη σε σχέση με τους πρωινούς τύπους. Επιπλέον, οι πρώτοι έτρωγαν σε πιο ακανόνιστες ώρες, καθώς και διπλάσια σνακ σε σχέση με τους δεύτερους.
«Οι βραδινοί τύποι είναι πιο επιρρεπείς στο να ζουν ενάντια στον εσωτερικό βιολογικό χρόνο τους. Η κοινωνία μας όμως είναι κατά βάση δομημένη έτσι ώστε να ταιριάζει καλύτερα τους πρωινούς τύπους» δήλωσε η Μαουκόνεν, η οποία συνέστησε στους νυχτερινούς τύπους να αποκτήσουν μεγαλύτερη επίγνωση του τι τρώνε και πότε.
Δείτε κι αυτό:
Οι 7 διατροφικές συνήθειες που κοστίζουν σχεδόν 400.000 ζωές τον χρόνο
Πέντε διατροφικές συνήθειες για πιο γερά και υγιή δόντια
Διατροφή χωρίς αλάτι: Πότε γίνεται απειλητική για την καρδιά
Πηγή