Ο χειμώνας και οι χαμηλές θερμοκρασίες που τον συνοδεύουν, καθιστούν ακόμη πιο σημαντικές τις φυσικές μεθόδους υποστήριξης του ανοσοποιητικού συστήματος.
Αν και το μέλι είναι ευρέως αναγνωρισμένο για τα οφέλη του για την υγεία, δεν πρέπει να παραβλέπεται η γύρη των μελισσών, ένα άλλο εξίσου πολύτιμο προϊόν της μέλισσας.
Αυτό το ελάχιστα γνωστό αλλά εξαιρετικά πολύτιμο διατροφικό συστατικό, είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, πολυσακχαρίτες, πολυφαινόλες, λιπίδια, μέταλλα και βιταμίνες, καθιστώντας το ένα από τα πιο θρεπτικά προϊόντα που παράγουν οι μέλισσες.
Η γύρη συλλέγεται από αυτά τα εργατικά έντομα από διάφορα φυτά και στη συνέχεια αποθηκεύεται στην κηρήθρα όπου καλύπτεται με μια λεπτή στρώση από μέλι και κερί.
Μετά από αναερόβια ζύμωση, αποτελεί την κύρια πηγή πρωτεΐνης για τις μέλισσες. Οι άνθρωποι συλλέγουν τη γύρη από ειδικές γυρεοπαγίδες. Στη συνέχεια αφαιρούνται τυχόν ξένα σώματα, καταψύχεται ή αποξηραίνεται και συντηρείται στο ψυγείο.
Η γεύση και η όψη της γύρης διαφοροποιείται ανάλογα με τα λουλούδια από τα οποία προέρχεται. Έτσι το χρώμα της μπορεί να κυμαίνεται από κίτρινο ανοιχτό μέχρι και σκούρο καφέ-μαύρο.
Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nutrients, η γύρη των μελισσών έχει σημαντικό αντίκτυπο στην υγεία, προστατεύοντας από ασθένειες όπως ο διαβήτης, ο καρκίνος και τα καρδιαγγειακά προβλήματα. Περιέχει έως και 32 αμινοξέα και μια πλούσια ποικιλία βιταμινών, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών Β, C και Ε, καθώς και τα σημαντικά μέταλλα ασβέστιο, σίδηρο και μαγνήσιο.
Χάρη στην παρουσία αντιοξειδωτικών, η γύρη της μέλισσας προστατεύει αποτελεσματικά τον οργανισμό από τις βλαβερές επιπτώσεις των ελεύθερων ριζών, οι οποίες μπορούν να βλάψουν τα κύτταρα και να αποδυναμώσουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Επιπλέον, οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές της και οι θετικές επιδράσεις της στο πεπτικό σύστημα, την καθιστούν πολύτιμη προσθήκη στην καθημερινή διατροφή.
Αξίζει να σημειωθεί ότι 100 γραμμάρια γύρης μελισσών περιέχουν έως και 20 γραμμάρια πρωτεΐνης.
Πώς να καταναλώσετε τη γύρη των μελισσών;
Ξεκινήστε με ένα κουταλάκι του γλυκού την ημέρα, για να επωφεληθείτε πλήρως από τις ευεργετικές της ιδιότητες. Έχει μια χαρακτηριστική, γήινη γεύση.
Μπορεί να καταναλωθεί ωμή (τα χαρακτηριστικά χρυσοκίτρινα μπαλάκια) ή να προστεθεί σε ζεστό νερό. Με την πάροδο του χρόνου, καλό είναι να αυξάνεται η δόση της γύρης σε 2-4 κουταλάκια του γλυκού την ημέρα.
Η ενσωμάτωση της γύρης των μελισσών στην καθημερινή σας διατροφή μπορεί να είναι ένας απλός και αποτελεσματικός τρόπος για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, ειδικά σε μια εποχή του χρόνου που το σώμα μας εκτίθεται σε πολλούς επιβαρυντικούς παράγοντες (χαμηλές θερμοκρασίες, ιοί, βακτήρια κλπ).
Πηγή