Ο βασιλιάς Κάρολος έχει αντικαταστήσει το κόκκινο κρέας με αβοκάντο σε μια προσπάθεια να επιταχύνει την ανάρρωσή του και να «νικήσει» τον καρκίνο, σύμφωνα με πληροφορίες που ήρθαν στη δημοσιότητα.
Ο βασιλιάς έμεινε περίπου τρεις μήνες μακριά από τα δημόσια καθήκοντά του όταν διαγνώστηκε με καρκίνο τον Ιανουάριο.
Πάντα ήταν συνειδητοποιημένος ως προς τη διατροφή, επιλέγοντας απλά πιάτα με βιολογικά υλικά και απέφευγε τα βαριά και πλούσια γεύματα, αλλά τώρα παίρνει την υγεία του ακόμη πιο σοβαρά.
Ο γιος της Καμίλα, Τομ Πάρκερ Μπόουλς, αποκάλυψε ότι ο Κάρολος έχει εγκαταλείψει το κόκκινο κρέας.
Η πρώην βασιλική ανταποκρίτρια του BBC Jennie Bond πρόσθεσε: «Δεν νομίζω ότι θα είναι μεγάλη θυσία για τον Κάρολο να κόψει το κόκκινο κρέας. Ήταν πάντα πολύ συνειδητοποιημένος σχετικά με τη διατροφή του – πολύ σπάνια τρώει μεσημεριανό. Και για πολλά χρόνια απέφευγε σκόπιμα το κρέας και το ψάρι δύο ημέρες την εβδομάδα».
Πρόσθεσε ότι έχει μειώσει και την ποσότητα των γαλακτοκομικών προϊόντων που καταναλώνει, αλλά αυτό γίνεται για περιβαλλοντικούς λόγους.
Τώρα όμως ο βασιλιάς έχει ένα κίνητρο που αφορά την υγεία του για να κόψει εντελώς το κόκκινο κρέας.
«Πιθανότατα θα του λείψει το βιολογικό ψητό αρνί αλλά είμαι σίγουρη ότι είναι απόλυτα συγκεντρωμένος στην ανάρρωσή του και θα κάνει ό,τι του πουν οι γιατροί για να νικήσει ή να ελέγξει τον καρκίνο».
Μεγάλες μελέτες έχουν συνδέσει τις δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε κόκκινο κρέας με τον καρκίνο, ιδίως με τους καρκίνους του πεπτικού, όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου και του στομάχου.
Τα επεξεργασμένα κόκκινα κρέατα, όπως είναι το ζαμπόν και το μπέικον, έχει αποδειχθεί ότι είναι ιδιαίτερα επιβλαβή λόγω των συντηρητικών που προστίθενται κατά τη διαδικασία ωρίμανσής τους, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν την απελευθέρωση καρκινογόνων ενώσεων στο έντερο.
Ωστόσο, οι ειδικοί λένε ότι το πώς ακριβώς συμβαίνει αυτό και το ακριβές επίπεδο του αυξημένου κινδύνου καρκίνου παραμένει ασαφές.
Ένας πιθανός λόγος για τον οποίο το κόκκινο κρέας θα μπορούσε να προκαλέσει καρκίνο οφείλεται σε μια ένωση που ονομάζεται αίμη.
Η αίμη είναι μια ένωση που περιέχει σίδηρο και βρίσκεται φυσιολογικά στο κόκκινο κρέας, αλλά κατά την πέψη μπορεί να διασπαστεί σε καρκινογόνες χημικές ουσίες.
Όταν το κρέας μαγειρεύεται σε υψηλές θερμοκρασίες, απελευθερώνονται ετεροκυκλικές και πολυκυκλικές αμίνες, οι οποίες μπορούν να βλάψουν τα κύτταρα του εντέρου.
Ωστόσο, οι ειδικοί λένε ότι το κρέας αποτελεί σημαντική πηγή θρεπτικών συστατικών στην καθημερινή διατροφή, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης Β12, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία των νεύρων, την παραγωγή DNA στα κύτταρα και την παραγωγή αίματος.
Το κόκκινο κρέας παρέχει επίσης στον οργανισμό μας σίδηρο, ο οποίος είναι σημαντικός για τη δημιουργία ερυθρών αιμοσφαιρίων, ψευδάργυρο, ο οποίος βοηθά στην επούλωση των πληγών και άλλες βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες βοηθούν τον οργανισμό να απορροφήσει ενέργεια από τις τροφές.
Ο βασιλιάς επιμένει στην κατανάλωση ενός υγιεινού πρωινού με σπιτικό ψωμί και ένα μπολ με φρέσκα φρούτα και φρέσκο χυμό, όπως είχε αποκαλύψει στο παρελθόν ο πρώην σεφ του βασιλικού προσωπικού Graham Newbould.
Τρώει έξι διαφορετικά είδη μελιού, κάποια ειδικά μούσλι, αποξηραμένα φρούτα.
Τα φρούτα, το ψωμί ολικής άλεσης και το μούσλι είναι πλούσια σε φυτικές ίνες – μια άλλη τροφή που μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου.
Οι φυτικές ίνες είναι ένας τύπος υδατάνθρακα που το σώμα δεν μπορεί να χωνέψει πλήρως, σε αντίθεση με τα λίπη και τις πρωτεΐνες. Περνούν από το μεγαλύτερο μέρος του πεπτικού συστήματος σχετικά άθικτες.
Βοηθούν επίσης στη ρύθμιση των κινήσεων του εντέρου και στη μείωση του χρόνου που οι βλαβερές ουσίες βρίσκονται σε επαφή με το παχύ έντερο, γι’ αυτό και θεωρείται ότι μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου του εντέρου.
Η κατανάλωση περισσότερων φυτικών ινών μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος, καθώς αισθάνεστε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, γεγονός που όχι μόνο μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του εντέρου αλλά και 12 άλλων τύπων καρκίνου.
Πηγή: Mail Online
Πηγή