Σάββατο , 21 Δεκέμβριος 2024

Ποια είναι η ελάχιστη «δόση» γυμναστικής για να θωρακιστείτε ενάντια στην κατάθλιψη

Μια μελέτη-ορόσημο, όπως χαρακτηρίζεται, που εκπονήθηκε από το Ινστιτούτο του Μαύρου Σκύλου και το Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας στην Αυστραλία αποκαλύπτει ότι η συχνή γυμναστική μπορεί να αποτελέσει μέσο πρόληψης της κατάθλιψης.

Σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση American Journal of Psychiatry, ακόμη και λίγη γυμναστική σε χαμηλή ένταση οδηγεί σε σημαντικά οφέλη για την ψυχική υγεία και μάλιστα μεταξύ όλων των ηλικιακών ομάδων του πληθυσμού και ασχέτως φύλου.

Η μελέτη, η μεγαλύτερη και πιο λεπτομερής του είδους της, αφορούσε 33.908 ενήλικες, οι οποίοι παρακολουθήθηκαν για διάστημα 11 ετών. Καθ’ όλη τη διάρκεια της μελέτης, οι ερευνητές κατέγραφαν τα επίπεδα σωματικής άσκησης των συμμετεχόντων καθώς και τυχόν συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους που εκδήλωναν.

Τα άτομα που δεν γυμνάζονταν καθόλου φάνηκε να διατρέχουν 44% μεγαλύτερο κίνδυνο κατάθλιψης συγκριτικά με όσους γυμνάζονταν έστω και για μία με δύο ώρες την εβδομάδα. Οι περαιτέρω αναλύσεις των ερευνητών τούς οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι ποσοστό 12% των περιστατικών κατάθλιψης θα μπορούσαν να έχουν προληφθεί αν οι συμμετέχοντες έκαναν μόλις μία ώρα γυμναστικής την εβδομάδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν παρατηρήθηκαν αντίστοιχα οφέλη όσον αφορά το άγχος, αφού δεν καταγράφηκαν αξιόλογες συσχετίσεις με βάση την ποσότητα και την ένταση της γυμναστικής.

«Γνωρίζουμε εδώ και καιρό ότι η γυμναστική παίζει ρόλο στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων κατάθλιψης, ωστόσο είναι η πρώτη φορά που ποσοτικοποιήθηκαν οι δυνατότητες της γυμναστικής να επιδράσει ως μέσο πρόληψης της κατάθλιψης» αναφέρει ο επικεφαλής συντάκτης της μελέτης, Σάμιουελ Χάρβι από το Ινστιτούτο του Μαύρου Σκύλου και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας. «Τα ευρήματα αυτά είναι εξαιρετικά ενδιαφέροντα, καθώς αποκαλύπτουν ότι ακόμη και μια μικρή “δόση” γυμναστικής –έστω και μία ώρα την εβδομάδα– μπορεί να προστατεύσει σε σημαντικό βαθμό από την κατάθλιψη» προσθέτει.

Αν και οι ερευνητές δεν παρουσιάζουν στη μελέτη τους γιατί η γυμναστική παρέχει αυτά τα οφέλη από πλευράς ψυχικής υγείας, ο Χάρβι αναφέρει πως πιθανότατα προκύπτουν χάρη σε έναν συνδυασμό σωματικών και κοινωνικών επιδράσεων της γυμναστική.

«Αν βρούμε τρόπους να αυξήσουμε, έστω και σε μικρό βαθμό, τα επίπεδα σωματικής άσκησης του πληθυσμού, τότε πιθανότατα θα προκύψουν σημαντικά οφέλη τόσο σε επίπεδο σωματικής υγείας όσο και σε επίπεδο ψυχικής υγείας» αναφέρει ο καθηγητής, επισημαίνοντας πως τα περισσότερα οφέλη της γυμναστικής για την ψυχική υγεία προκύπτουν από την ελάχιστη «δόση» γυμναστικής της μίας ώρας εβδομαδιαίως.

«Με την καθιστική ζωή να γίνεται πλέον κανόνας σε παγκόσμια κλίμακα και τους δείκτες κατάθλιψης να αυξάνονται συνεχώς, τα ευρήματα της μελέτης είναι εξαιρετικά επίκαιρα, καθώς υπογραμμίζουν ότι ακόμη και οι μικρές αλλαγές στις καθημερινές συνήθειες οδηγούν σε σημαντικά οφέλη για την ψυχική υγεία» καταλήγει ο Χάρβι.

Δείτε κι αυτό:

Παγκόσμια Ημέρα Υγείας 2017 – «Κατάθλιψη: Ας μιλήσουμε»

Διατροφή για κατάθλιψη: Ποια θρεπτικά συστατικά πρέπει να αναζητήσετε

Όταν το άγχος και η κατάθλιψη «συγκαλύπτουν» ένα σωματικό πρόβλημα

Κατάθλιψη: 5 παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με την ηλικία

 


Πηγή