Τετάρτη , 22 Ιανουάριος 2025

Ποια είναι τα καλύτερα τρόφιμα για παιδιά με ΔΕΠ-Υ;

Ένας κλινικός διαιτολόγος εισάγει επτά κανόνες που πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς παιδιών με ΔΕΠ-Υ για την ολιστική θεραπεία προκειμένου να τα βοηθήσουν να τρώνε ακόμα και όταν το φάρμακο μειώνει σημαντικά την όρεξή τους.

Τα δεδομένα δείχνουν ότι το 5% – 10% των παιδιών και εφήβων έχουν ΔΕΠ-Υ. Τα συμπτώματα εκφράζονται κυρίως με υπερδραστηριότητα και παρορμητικότητα, δύο χαρακτηριστικά που μπορεί να είναι προβληματικά για τα ίδια, την οικογένειά τους και τις κοινωνικές τους συναναστροφές. Άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν άγχος, κατάθλιψη, συναισθηματική αστάθεια, ανήσυχο ύπνο, παχυσαρκία, ημικρανίες ή άσθμα.

Ολιστικές θεραπείες

Οι ολιστικές θεραπείες έχει παρατηρηθεί ότι βελτιώνουν τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι λειτουργούν με ΔΕΠ-Υ. Η εν λόγω θεραπείες περιλαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή, ψυχολογική συμβουλευτική, εργοθεραπεία και ειδική εκπαίδευση.

Πέρα από το συνδυασμό φαρμάκων με συμπεριφορική θεραπεία, η σωστή διατροφή είναι απαραίτητη. Μια ισορροπημένη και ποικίλη διατροφή εμποτισμένη με βιταμίνες και μέταλλα μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της προσοχής. Τα φάρμακα για τη διαταραχή ελλειμματικής προσοχής τείνουν να καταστέλλουν την όρεξη, οπότε είναι σημαντικό να προσαρμόζετε τη διατροφή τους ανάλογα.

Αποφύγετε τα λάθος τρόφιμα

Μείνετε μακριά από υπερβολική ζάχαρη, ζαχαρούχα ποτά, χρωστικά τροφίμων, καφεΐνη, επεξεργασμένα τρόφιμα, τηγανητά τρόφιμα ή εκείνα με υψηλή περιεκτικότητα σε τρανς λιπαρά και τεχνητά χρώματα τροφίμων, μερικά από τα οποία συνδέονται άμεσα με τη διαταραχή.

Συνιστάται να συμπεριλάβετε τρόφιμα που περιέχουν ωμέγα 3 όπως τόνο, σολομό και προϊόντα που παρέχουν βιταμίνες. Βεβαιωθείτε ότι τα τρόφιμα περιλαμβάνουν: σίδηρο, βιταμίνη 12B, βιταμίνη Α, θειαμίνη, ιώδιο και ψευδάργυρο. Ο ψευδάργυρος λαμβάνεται από κρέας, όσπρια, δημητριακά ολικής αλέσεως, φύτρο σιταριού, ξηρούς καρπούς και σπόρους. Ο ψευδάργυρος επηρεάζει το μεταβολισμό της ντοπαμίνης, ενός σημαντικού νευροδιαβιβαστή που σχετίζεται με τη ΔΕΠ-Υ.

Τακτική ρουτίνα

Φάτε μέσα σε δύο έως τέσσερις ώρες μεταξύ των γευμάτων. Προσπαθήστε να μην τσιμπάτε μεταξύ των γευμάτων.

Τα παιδιά με ΔΕΠ-Υ τείνουν να μετακινούνται πολύ κατά τη διάρκεια των γευμάτων, οπότε μπορεί να μην τελειώσουν τα γεύματά τους μόλις καθίσουν στο τραπέζι. Δείτε τι μπορείτε να κάνετε ώστε ένα παιδί με τη συγκεκριμένη ΔΕΠ-Υ να τρέφεται σωστά.

Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με το πρωινό

Το Ritalin, ένα κοινό φάρμακο για τη θεραπεία της ΔΕΠ-Υ, δίνεται συνήθως το πρωί και παίρνει χρόνο μέχρι να αρχίσει να λειτουργεί, οπότε είναι πιθανό το πρωινό να καταναλωθεί ευχάριστα σε σύγκριση με ένα σνακ στις 10 το πρωί ή το μεσημεριανό γεύμα.

Το πρωινό είναι πολύ σημαντικό και πρέπει να περιέχει πρωτεΐνες και σύνθετους υδατάνθρακες. Ένα ισορροπημένο πρωινό θα εξασφαλίσει καλύτερη λειτουργία κατά τη διάρκεια της ημέρας και θα μειώσει τον κίνδυνο διαταραχών συμπεριφοράς και μάθησης.

Συνιστάται πλήρες θρεπτικό πρωινό, όπως σάντουιτς με ψωμί ολικής άλεσης με ομελέτα και λαχανικά, smoothie φρούτων με βάση το γιαούρτι και τους σπόρους λιναριού ή πλιγούρι βρώμης με μπανάνα.

Σημαντικά λιπαρά οξέα στη διατροφή

Το δοκοσαεξανοϊκό οξύ (DHA) είναι απαραίτητο για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος και βοηθά στην εστίαση και τη βελτίωση της μνήμης.

Προετοιμάστε τα γεύματά σας

Μερικές φορές το απόγευμα ή τη νύχτα, τα παιδιά με ΔΕΠ-Υ συχνά ξαφνικά πεινάνε πολύ και τρώνε μεγαλύτερα γεύματα.

Μερικές ιδέες για φαγητό είναι τα βραστά αυγά, οι ψητές τηγανίτες ή άλλα τρόφιμα τα οποία μπορούν να αποθηκευτούν στο ψυγείο. Αυτό επιτρέπει στα παιδιά να τρώνε υγιεινά τρόφιμα.

Ζύγισμα δύο φορές την εβδομάδα

Για να βελτιστοποιήσετε την ανάπτυξη του παιδιού, είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά λαμβάνουν τις απαιτούμενες θερμίδες που χρειάζονται, αλλά αυτές οι θερμίδες πρέπει να προέρχονται από τρόφιμα με υψηλή θρεπτική αξία. Αυτά τα τρόφιμα πρέπει να εμπεριέχουν βιταμίνες, μέταλλα, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά που βρίσκονται κυρίως στα λαχανικά, τα φρούτα και τα ωμά και ανεπεξέργαστα τρόφιμα.

Διαλογισμός ενσυνειδητότητας

Αυτή η νοητική πρακτική έχει βρεθεί ότι είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο για τη βελτίωση της συγκέντρωσης, της προσοχής και του αυτοελέγχου. Η πρακτική είναι να τα βοηθήσετε να εστιάσουν για 2-3 λεπτά σε ένα οπτικό αντικείμενο όπως ένα μήλο ή έναν κύκλο ζωγραφισμένο στον τοίχο και να συγκεντρώσουν την προσοχή τους μόνο στο αντικείμενο. Αυτό θα βοηθήσει τα παιδιά να βελτιώσουν τις δεξιότητές της συγκέντρωσής τους.

Η σωστή διατροφή θα βελτιώσει την ικανότητα των παιδιών με ΔΕΠ-Υ να αντιμετωπίσουν τα πολλά συμπτώματα. Ακριβώς όπως τα παιδιά έχουν ένα κανονικό πλαίσιο μάθησης στο νηπιαγωγείο ή στο σχολείο, έτσι χρειάζονται ένα πλαίσιο για δραστηριότητες στο σπίτι, συμπεριλαμβανομένων των γευμάτων.


Πηγή