Πέμπτη , 28 Νοέμβριος 2024

Ποια είναι τα πιο υγιεινά αυγά και γιατί

Το αυγό είναι μια εξαιρετικά θρεπτική τροφή, αφού είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη, βιταμίνη Α, βιταμίνη Β12, κάλιο και σελήνιο και παράλληλα έχει λίγες θερμίδες. Οι ειδικοί συνιστούν να καταναλώνεται ολόκληρο, και όχι να αποφεύγουμε τον κρόκο, αφού εκεί βρίσκονται τα περισσότερα ωφέλιμα συστατικά του.

Τώρα μια νέα επιστημονική μελέτη έρχεται να επισημάνει ποια είναι τα πιο υγιεινά αυγά και γιατί.

Σύμφωνα με τα ευρήματα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ, τα αυγά που προέρχονται από κότες ελευθέρας βοσκής είναι πιο υγιεινά και θρεπτικά, αφού ο κρόκος τους συγκεντρώνει μεγαλύτερη ποσότητα βιταμίνης D στον κρόκο του.

Το αυγό είναι μία από τις λίγες τροφές παρέχουν βιταμίνη D, οπότε είναι σημαντικό να λαμβάνουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ποσότητα. Ο ανθρώπινος οργανισμός καλύπτει τις ανάγκες του σε βιταμίνη D κυρίως χάρη στην έκθεση του δέρματος στην ηλιακή ακτινοβολία.

Έπειτα από ανάλυση 270 διαφορετικών αυγών που πωλούνται σε βρετανικά σούπερ μάρκετ, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι αυτά που προέρχονται από κότες ελευθέρας βοσκής είναι έως και κατά 30% πιο πλούσια σε βιταμίνη D, σε σύγκριση με αυγά που προέρχονται από κότες μεγαλωμένες σε κλουβιά ή υπόστεγα. Αντίστοιχα αποτελέσματα με τα αυγά ελευθέρας βοσκής παρατηρήθηκαν και για τα αυγά από πουλερικά που μεγαλώνουν σε οργανικές φάρμες.

Ένα αυγό που προέρχεται από στεγασμένο κοτέτσι ή αχυρώνα παρέχει κατά μέσο όρο 1,7 μικρογραμμάρια βιταμίνης D, ενώ έναν αυγό ελευθέρας ή οργανικής βοσκής παρέχει περίπου 2 και 2,2 μικρογραμμάρια αντίστοιχα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των αναλύσεων. Οι συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη βιταμίνης D είναι 7-8,5 μικρογραμμάρια για τα παιδιά και 10 μικρογραμμάρια για τους ενήλικες.

Η βιταμίνη D είναι πολύτιμη για τον ανθρώπινο οργανισμό, αφού συμβάλλει στην προστασία από πληθώρα ασθενειών, όπως ο καρκίνος, ο διαβήτης και η καρδιοπάθεια.

Η μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Food Chemistry αναφέρει: «Η πρόσληψη βιταμίνης D των πουλερικών είναι παρόμοια με αυτήν των ανθρώπων, δηλαδή η βιταμίνη είτε συντίθεται με τη βοήθεια της υπεριώδους ακτινοβολίας του ήλιου είτε λαμβάνεται μέσω της διατροφής. Σε αντίθεση με το συμβατικό σύστημα παραγωγής αυγών σε εσωτερικό χώρο, τα πουλερικά ελευθέρας ή οργανικής βοσκής εκτίθενται περισσότερο στον ήλιο, αφού έχουν πρόσβαση σε εξωτερικούς χώρους κατά τη διάρκεια της ημέρας».

Δείτε κι αυτό:

Πώς θα καταλάβετε ότι ένα αυγό έχει χαλάσει – Το τεστ των 5’’


Πηγή