Τρίτη , 28 Ιανουάριος 2025

Ποια ΣΜΝ μεταδίδονται με το στοματικό σεξ

Είναι μύθος ότι τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ), γνωστά και ως αφροδίσια νοσήματα, μεταδίδονται μόνο με τη σεξουαλική πράξη και όχι με άλλες μορφές επαφής όπως το στοματικό σεξ.

Μάλιστα, ορισμένα ΣΜΝ όπως ο έρπης και η γονόρροια είναι πιο εύκολο να μεταδοθούν με το στοματικό σεξ σε σύγκριση με άλλα, όπως για παράδειγμα ο ιός HIV που προκαλεί το AIDS.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, καθημερινά καταγράφονται παγκοσμίως περίπου ένα εκατομμύριο νέες λοιμώξεις από ΣΜΝ. Έτσι, είναι απαραίτητο ο σεξουαλικά ενεργός πληθυσμός να είναι ενημερωμένος σχετικά με τη μετάδοση αυτών των νοσημάτων και με τα μέτρα προστασίας που μπορεί να λάβει για να αποφύγει την εξάπλωσή τους.

ΣΜΝ & στοματικό σεξ

Πολλά ΣΜΝ μεταδίδονται με το στοματικό σεξ, δεδομένου ότι η συγκεκριμένη πρακτική περιλαμβάνει την άμεση επαφή με την περιοχή των γεννητικών οργάνων και την ανταλλαγή σωματικών υγρών. Τα ΣΜΝ στην περίπτωση αυτή μεταδίδονται λόγω της επαφής είτε με τα μολυσμένα σωματικά υγρά είτε με το μολυσμένο δέρμα. ADTECH.config.placements[5933563] = { params: { alias: “”, key:””, target: “_blank” } };

Τα ΣΜΝ που μεταδίδονται συχνότερα με το στοματικό σεξ είναι τα εξής:

Έρπης γεννητικών οργάνων

Ο έρπης είναι ένας ιός που μεταδίδεται με την κολπική, στοματική ή πρωκτική επαφή. Εξαπλώνεται με μεγάλη ευκολία, ιδίως κατά τη διάρκεια ενός ενεργού επεισοδίου, όταν δηλαδή υπάρχουν στην επιδερμίδα εμφανή συμπτώματα.

Κύριο χαρακτηριστικό του έρπη των γεννητικών οργάνων είναι η ύπαρξη εξανθημάτων που μοιάζουν με φλύκταινες επάνω στα γεννητικά όργαναν ή γύρω από αυτά. Τα εξανθήματα συχνά εκτείνονται στους μηρούς, τους γλυτούς ή άλλες περιοχές του σώματος κοντά στα γεννητικά όργανα. Μπορεί επίσης να εμφανιστούν στο στόμα ή στα χείλη, ανάλογα με τον τύπο του ιού που έχει προσβάλει τον οργανισμό.

Τα προφυλακτικά δεν παρέχουν επαρκή προστασία από τον έρπη, καθώς δεν αποτρέπουν εντελώς την επαφή με την επιδερμίδα. Επίσης, δεν αποκλείεται ο επιχείλιος έρπης να μεταδοθεί στην περιοχή των γεννητικών οργάνων μέσω του στοματικού σεξ.

Δεν υπάρχει θεραπεία που να εκριζώνει οριστικά τον έρπη από τον οργανισμό, ωστόσο η φαρμακευτική αγωγή βοηθά στον περιορισμό των συμπτωμάτων όταν ο ιός βρίσκεται σε έξαρση.

Γονόρροια

Η γονόρροια είναι μια άκρως μεταδοτική βακτηριακή λοίμωξη που εξαπλώνεται μέσω της επαφής με τον κόλπο, το πέος, τον πρωκτό ή το στόμα μολυσμένου ατόμου. Πολλά άτομα που προσβάλλονται από τη γονόρροια δεν εκδηλώνουν συμπτώματα. Όταν εκδηλώνονται συμπτώματα, τα συνηθέστερα είναι:

  • Έκκριση υγρών από τα γεννητικά όργανα
  • Επίπονες κενώσεις
  • Φαγούρα ή κάψιμο κατά την ούρηση
  • Στις γυναίκες, αιμορραγία μεταξύ δύο περιόδων

Η γονόρροια θεραπεύεται, μπορεί όμως να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές αν δεν αντιμετωπιστεί. Στις γυναίκες, η παράλειψη της θεραπείας μπορεί να προκαλέσει φλεγμονώδη νόσο της πυέλου, η οποία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την υπογονιμότητα. Σπανιότερα, η γονόρροια προαλεί υπογονιμότητα και στους άντρες.

Σύφιλη

Η σύφιλη είναι μια βακτηριακή λοίμωξη που μεταδίδεται μέσω της επαφής του αιδίου, του πέους, του πρωκτού, του στόματος ή του δέρματος με το δέρμα μολυσμένου ατόμου. Οι πληγές της σύφιλης είναι συχνά μικρές σε μέγεθος κι έτσι περνούν απαρατήρητες, επομένως ο μόνος τρόπος να διαπιστωθεί η λοίμωξη είναι με σχετικές εξετάσεις. Οι πληγές εμφανίζονται στο σημείο εισόδου του βακτηρίου στον οργανισμό, δηλαδή είτε στα γεννητικά όργανα είτε στην περιοχή του στόματος.

Αν δεν αντιμετωπιστεί, η σύφιλη μπορεί να προκαλέσει οργανική ανεπάρκεια, άνοια και άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας.

Άλλα ΣΜΝ

Άλλα ΣΜΝ μεταδίδονται σπανιότερα με το στοματικό σεξ, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η λοίμωξη είναι αδύνατη. Σε αυτά περιλαμβάνεται ο ιός HIV, τα χλαμύδια, η ηπατίτιδα Β και C και ο ιός HPV.

afrodisia test

Πρόληψη

Η μοναδική στρατηγική που εξαλείφει εντελώς τον κίνδυνο μετάδοσης των ΣΜΝ είναι η αποχή από κάθε μορφή σεξουαλικής δραστηριότητας. Για να μειωθεί ο κίνδυνος στα σεξουαλικά ενεργά άτομα συνιστάται:

  • Η τακτική εξέταση για ευρύ φάσμα ΣΜΝ
  • Η διατήρηση σταθερών μονογαμικών σχέσεων
  • Η χρήση μέτρων προστασίας, όπως το προφυλακτικό
  • Η αποφυγή κάθε είδους σεξουαλικής επαφής όταν υπάρχουν εμφανή σημάδια ενεργού ΣΜΝ (π.χ. έρπης, σύφιλη)
  • Η άμεση αντιμετώπιση των ΣΜΝ

Η ανοιχτή συζήτηση με τον/την σύντροφο για θέματα που αφορούν την εξέταση και την προστασία από τα ΣΜΝ είναι αναγκαία και ιδιαιτέρως χρήσιμη για να περιοριστεί η εξάπλωση αυτών των τόσο συχνών νοσημάτων.

Πηγή: Medical News Today

Δείτε κι αυτό:

Σεξ χωρίς προστασία: Ποιες οι πιθανότητες για εγκυμοσύνη vs. ΣΜΝ

Αποτρίχωση γεννητικών οργάνων: Πώς σχετίζεται με τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα

8 οδηγίες πρόληψης από μολύνσεις κατά το σεξ


Πηγή