Ακόμα και αυτοί που προσέχουν πολύ τα θέματα υγιεινής, είναι πιθανό να αποθηκεύουν κάποια δυνητικά τοξικά αντικείμενα στο ψυγείο τους, σύμφωνα με τους ειδικούς.
Υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν προβλήματα υγείας, χωρίς να το περιμένεις.
Οι επιστήμονες τροφίμων συνιστούν έντονα να διατηρούνται το τζίντζερ, το σκόρδο, τα κρεμμύδια, τα αγγούρια και οι πολύχρωμες πιπεριές στον πάγκο.
Η αποθήκευση αυτών των τροφίμων στο ψυγείο ενθαρρύνει την ανάπτυξη μούχλας και αλλοιώνει τις υφές τους, μετατρέποντάς τα από τραγανά και φρέσκα σε μαλακά και λαστιχωτά.
Η μούχλα που μπορεί να αναπτυχθεί σε ορισμένα τρόφιμα που διατηρούνται στο ψυγείο είναι εξαιρετικά τοξική.
Τα κρεμμύδια και το σκόρδο που έχουν αποθηκευτεί στο ψυγείο μπορεί να αναπτύξουν μαύρη μούχλα, η οποία δυνητικά μπορεί να οδηγήσει σε βλάβες των νεφρών, λοιμώξεις των πνευμόνων, μυκητιασικές λοιμώξεις των αυτιών και αλλεργικές αντιδράσεις.
Το τζίντζερ, από την άλλη, μπορεί να αναπτύξει χνουδωτές κηλίδες από Penicillium brevicompactum. Εάν οι σπόροι της μούχλας εισπνευστούν, μπορούν να προκαλέσουν αναπνευστικά προβλήματα.
Εάν καταναλωθούν, μπορούν να καταστείλουν το ανοσοποιητικό σύστημα, να προκαλέσουν γαστρεντερική δυσφορία και, δυνητικά, ηπατική τοξικότητα.
Για την αποφυγή αυτών των κινδύνων, είναι σημαντικό να αποθηκεύετε αυτά τα τρόφιμα σωστά, σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών.
Σκόρδο & κρεμμύδια
Τα alliums – η ομάδα στην οποία ανήκουν το σκόρδο και τα κρεμμύδια – δεν χρειάζεται να αποθηκεύονται στο ψυγείο, εφόσον διατηρούνται σε δροσερό, ξηρό μέρος με θερμοκρασία που δεν ξεπερνά τους 65°F (περίπου 18°C).
Αυτό ισχύει όμως μόνο αν δεν έχουν ξεφλουδιστεί ή δεν έχουν κοπεί σε φέτες. Μόλις το έχουν κάνει, οι επιστήμονες τροφίμων συνιστούν την αποθήκευσή τους σε αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο.
Το ψυχρό, υγρό περιβάλλον στο ψυγείο μετατρέπει τα άμυλα τους σε σάκχαρα, μετατρέποντάς τα πιο γρήγορα σε μαλακά και μουσκεμένα.
Η Δρ Margarethe Cooper, ειδικός στην ασφάλεια τροφίμων και τη μικροβιολογία στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, δήλωσε: «Εάν αποθηκευτούν σε ένα χώρο του σπιτιού σας που είναι δροσερός, με καλό αερισμό και ξηρός, τα ολόκληρα κρεμμύδια μπορούν να έχουν διάρκεια ζωής τρεις μήνες ή ακόμη και έξι μήνες, υπό την προϋπόθεση ότι είναι ξηρά, σταθερά, με άθικτη τη φλούδα και δεν έχουν βλαστήσει».
Πρόσθεσε ότι πρέπει να αφαιρούνται από τις σακούλες: «Εάν αφήσετε ολόκληρα κρεμμύδια σε σακούλα παντοπωλείου χωρίς κυκλοφορία αέρα, θα μειωθεί η διάρκεια ζωής τους, καθώς θα διατηρείται η υγρασία και θα ενθαρρύνεται η ανάπτυξη μικροβίων που προκαλούν αλλοίωση, όπως η μούχλα.
Τα υψηλά επίπεδα υγρασίας μπορούν επίσης να οδηγήσουν τα κρεμμύδια να βλαστήσουν. Εάν η σακούλα στην οποία αγοράσατε ή αποθηκεύσατε τα κρεμμύδια από το κατάστημα είναι αεροστεγής, μεταφέρετέ τα σε μια σακούλα ή ένα δοχείο με πλέγμα που επιτρέπει την κυκλοφορία του αέρα».
Τα ψυγμένα σκόρδα μπορεί επίσης να βγάλουν πράσινα κοτσάνια μετά από λίγες ημέρες, μειώνοντας δραστικά τη διάρκεια ζωής τους. Μπορεί επίσης να γίνουν πικρά, αλλοιώνοντας τη γεύση των αγαπημένων σας συνταγών, αν και οι κίνδυνοι για την υγεία είναι ελάχιστοι.
Τζίντζερ
Οι ψυχρές και υγρές συνθήκες μπορούν να προκαλέσουν το μη αποφλοιωμένο τζίντζερ να γίνει λαστιχένιο και ακόμη και μουχλιασμένο με την πάροδο του χρόνου.
Το κρύο μπορεί επίσης να αμβλύνει την πικάντικη, καυτερή γεύση του τζίντζερ, επηρεάζοντας το φαγητό με το οποίο μαγειρεύεται.
Σε ένα δροσερό, ξηρό μέρος, ολόκληρο το μη αποφλοιωμένο τζίντζερ θα διατηρηθεί για εβδομάδες. Η υπερβολική υγρασία μπορεί να επιταχύνει την ανάπτυξη μούχλας ή βακτηρίων και να ενθαρρύνει την ταχύτερη αλλοίωση.
Τα σπόρια μούχλας στο τζίντζερ μπορεί να προκαλέσουν φτέρνισμα, συμφόρηση, εξανθήματα ή επιδείνωση του άσθματος, αν τα εισπνεύσετε.
Ορισμένες μούχλες, όταν καταποθούν, μπορεί να οδηγήσουν σε ναυτία και άλλα γαστρεντερικά προβλήματα, ηπατική και νεφρική βλάβη και καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος.
Η μούχλα παράγει μυκοτοξίνες όπως οι αφλατοξίνες και η ωχρατοξίνη Α, οι οποίες είναι, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, «από τις πιο δηλητηριώδεις μυκοτοξίνες».
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η πιο αξιοσημείωτη επίδραση της ωχρατοξίνης Α «είναι η νεφρική βλάβη, αλλά η τοξίνη μπορεί επίσης να έχει επιπτώσεις στην ανάπτυξη του εμβρύου και στο ανοσοποιητικό σύστημα».
Αγγούρια
Τα αγγούρια είναι ευαίσθητα στο κρύο και το υγρό περιβάλλον και είναι επιρρεπή στην ανάπτυξη «τραυματισμών από ψύξη» – μαλακά σημεία και υδαρής υφή που επιταχύνουν τη σήψη.
Η γεύση τους διατηρείται καλύτερα διατηρώντας τα σε θερμοκρασία δωματίου στον πάγκο της κουζίνας, αν και η διάρκεια ζωής τους μειώνεται σε λίγες μόνο ημέρες.
Η ψύξη μπορεί να επιταχύνει τη φθορά των αγγουριών, ειδικά όταν αποθηκεύονται σε αεροστεγές δοχείο όπου μπορεί να δημιουργηθεί συμπύκνωση.
Το υγρό περιβάλλον είναι ιδανικό για την ανάπτυξη μούχλας, ειδικά αν τα αγγούρια είναι ήδη στην πιο μαλακή πλευρά.
Επιβλαβή βακτήρια όπως η σαλμονέλα και το E. coli μπορούν να πολλαπλασιαστούν σε ένα σαπισμένο αγγούρι.
Τα αγγούρια είναι επίσης ευαίσθητα στο αέριο αιθυλένιο που εκπέμπουν τα φρούτα που ωριμάζουν, όπως τα μήλα, οι μπανάνες, τα αχλάδια, τα ακτινίδια και οι ντομάτες. Αυτό μπορεί να επιταχύνει τη σήψη των αγγουριών που είναι αποθηκευμένα σε κοντινή απόσταση.
Αν όμως επιμένετε να ψύχετε τα αγγούρια σας, περιορίστε το σε όχι περισσότερες από τρεις ημέρες και καταναλώστε τα το συντομότερο δυνατό.
Πολύχρωμες πιπεριές
Οι πολύχρωμες πιπεριές χάνουν την τραγανότητά τους στο ψυγείο καταστρέφοντας την κυτταρική τους δομή.
Το κρύο, υγρό περιβάλλον του ψυγείου τις κάνει να μετατρέπονται σε ένα μαλακό, υδαρές χάος.
Αν δεν έχουν κοπεί, το ψυγείο δεν είναι απαραίτητο. Θα πρέπει να αποθηκεύονται σε δροσερό, ξηρό μέρος.
Η Maddy Rotman, επικεφαλής του τμήματος βιωσιμότητας της Imperfect Foods, δήλωσε: «Η υγρασία είναι το κλειδί εδώ, καθώς η υπερβολική υγρασία μπορεί να προκαλέσει την απώλεια της τραγανότητας των πιπεριών. Δοκιμάστε ένα ράφι σε ένα ντουλάπι».
Άλλα τρόφιμα
Παρόμοια με τις πιπεριές, οι ντομάτες μπορούν να καταστραφούν από την ψύξη. Ωστόσο, οι καλύτερες ντομάτες, ήδη κομμένες σε φέτες, διατηρούν τη γεύση τους καλύτερα σε θερμοκρασία δωματίου.
Το μέλι μπορεί επίσης να παραμείνει στον πάγκο. Αν και το ένστικτο μπορεί να είναι να βάλουμε κάθε ανοιχτό βάζο στο ψυγείο, το κρύο μέλι μπορεί να κρυσταλλώσει και να στερεοποιηθεί.
Τα μούρα είναι επίσης καλύτερο να διατηρούνται εκτός ψυγείου. Αλλοιώνονται ταχύτερα σε κρύες, υγρές συνθήκες, οπότε μια δροσερή, ξηρή εναλλακτική λύση είναι η καλύτερη.
Και αν προτιμάτε τη σοκολάτα σας χωρίς λευκά σημεία στην επιφάνεια, κρατήστε την εκτός ψυγείου. Αυτά τα λευκά «άνθη» προκύπτουν από την υγρασία που σχηματίζεται στην επιφάνεια της σοκολάτας και διαλύει τη ζάχαρη. Όταν το νερό εξατμίζεται, αφήνει πίσω του ένα κοκκώδες, λευκό υπόλειμμα.
Η σοκολάτα με τέτοια σημάδια στην επιφάνειά της είναι ασφαλής για κατανάλωση, αλλά η υφή της γίνεται τραχιά και κηρώδης.
Πηγή