Θα εξοικονομήσετε χρήματα και θα κερδίσετε γεύση αν αποθηκεύετε τα φρέσκα προϊόντα στην κατάλληλη θερμοκρασία.
Ορισμένα φρούτα και λαχανικά διατηρούνται καλύτερα στο ψυγείο (σε θερμοκρασία 4 βαθμών Κελσίου και κάτω), ενώ άλλα μπορείτε να τα αφήσετε στον πάγκο της κουζίνας ή σε κάποια σκοτεινή και δροσερή γωνιά του σπιτιού μέχρι να τα καταναλώσετε.
Αρχικά, όπως επισημαίνει η Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας, δεν πρέπει να πλένετε, να ξεφλουδίζετε ή να κόβετε ένα φρούτο ή λαχανικό μέχρι τη στιγμή που θα το καταναλώσετε –με μοναδική εξαίρεση το μαρούλι και άλλα φυλλώδη λαχανικά. Τα κομμένα ή ξεφλουδισμένα φρούτα και λαχανικά πρέπει πάντα να αποθηκεύονται στο ψυγείο.
Ποια προϊόντα αποθηκεύονται σε σκιερό και δροσερό μέρος
Σε ένα ντουλάπι ή σε κάποια γωνιά της κουζίνας που δεν τη βλέπει φως μπορείτε να τοποθετήσετε:
– τα κρεμμύδια
– το σκόρδο
– τα εσαλότ
– τις πατάτες & τις γλυκοπατάτες
– το καρπούζι
Ποια προϊόντα αποθηκεύονται στο ψυγείο
Σε πλαστική σακούλα με τρύπες, στο συρτάρι του ψυγείου, μπορείτε να τοποθετήσετε:
– τα μήλα & τα αχλάδια
– τα παντζάρια (αφού αφαιρέσετε τα φύλλα τους)
– τα μούρα, τα κεράσια & τα σταφύλια
– το μπρόκολο & το κουνουπίδι
– τα καρότα
– το σέλινο
– το καλαμπόκι
– το αγγούρι, τις μελιτζάνες & τις πιπεριές
– τα φρέσκα βότανα (εκτός από τον βασιλικό)
– τα φασολάκια
– το μαρούλι & τα άλλα φυλλώδη λαχανικά (ξεπλύνετε καλά, στεγνώστε τα και τυλίξτε τα σε πετσέτα ή χαρτί κουζίνας πριν τα τοποθετήσετε σε πλαστική σακούλα)
– το πεπόνι
– τα μανιτάρια (χωρίς να τα πλύνετε, στο δοχείο τους ή σε χάρτινη σακούλα)
Ποια προϊόντα αποθηκεύονται στον πάγκο της κουζίνας
Εφόσον δεν εκτίθενται στον ήλιο, στην υγρασία και στη ζέστη, μπορείτε να αφήσετε σε ένα μπολ επάνω στον πάγκο:
– τις μπανάνες
– τα εσπεριδοειδή (λεμόνια, λάιμ, πορτοκάλια, γκρέιπφρουτ)
– το αβοκάντο, τα βερίκοκα, τα νεκταρίνια, τα ροδάκινα & τα δαμάσκηνα
– τις ντομάτες
Αν είναι πολύ ώριμα, τοποθετήστε τα στο ψυγείο για συντήρηση μεγαλύτερης διάρκειας.
Έξτρα tips
– Κρατήστε χωριστά τα μήλα, τις μπανάνες και τα αχλάδια από άλλα φρούτα, καθώς απελευθερώνουν αιθυλένιο, το οποίο θα κάνει τα υπόλοιπα προϊόντα να ωριμάσουν και να χαλάσουν πιο γρήγορα
– Να αποθηκεύετε χωριστά τα φρούτα από τα λαχανικά
Δείτε κι αυτό:
Γιατί δεν πρέπει ποτέ να βάζετε τις πατάτες στο ψυγείο
Δεν πρέπει να βάζετε τις ντομάτες στο ψυγείο! Δείτε γιατί!
Πηγή