Κυριακή , 22 Δεκέμβριος 2024

Ποιες τροφικές δυσανεξίες «μαρτυρά» η επιδερμίδα σας

Ο αριθμός των ανθρώπων που διαμαρτύρονται για δυσανεξίες σε διάφορα τρόφιμα έχει σημειώσει εντυπωσιακή αύξηση τα τελευταία χρόνια.

Αυτός είναι και ο λόγος που πολλοί επιλέγουν να μειώσουν ή να εξαλείψουν ολόκληρες ομάδες τροφών από την καθημερινότητά τους.

Τα συμπτώματα της τροφικής δυσανεξίας συνήθως περιλαμβάνουν φούσκωμα, πονοκεφάλους ή ασυνήθιστες κενώσεις του εντέρου.

Εκτός από αυτά όμως, υπάρχει ένας ακόμη πιο εύκολος τρόπος να διαπιστώσετε αν πρέπει να κόψετε τη γλουτένη, τη ζάχαρη ή τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

«Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματός μας», τονίζει ο διατροφολόγος Rhiannon Lambert.

«Τα προβλήματα του δέρματος μπορούν να υποδηλώνουν πολλά πράγματα, όπως η έλλειψη ύπνου, η αφυδάτωση, η ορμονική ανισορροπία και η ρύπανση, αλλά μερικές φορές μπορεί να προκαλούνται και από τη διατροφή» σημειώνει.

Ειδικά το δέρμα του προσώπου είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο σε αυτά που τρώμε.

«Το μέτωπο και το πηγούνι, για παράδειγμα, έχουν πολλούς σμηγματογόνους αδένες, κυρίως στους άνδρες αλλά και στις γυναίκες, που αντιδρούν σε διαφορετικά επίπεδα ορμονών. Η αντίδραση μπορεί να επηρεαστεί από αυτά που τρώμε», εξηγεί ο Δρ David Jack, ειδικός στην περιποίηση του δέρματος.

Οι δυσανεξίες ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό από άτομο σε άτομο, αλλά το δέρμα επηρεάζεται κυρίως από είναι εκείνες που σχετίζονται με αυτοάνοσες ευαισθησίες όπως η δυσανεξία στη γλουτένη και τη λακτόζη και οι δίαιτες που περιέχουν πολλά επεξεργασμένα προϊόντα ζωικής προέλευσης.

Γαλακτοκομικά, γλουτένη και ζάχαρη είναι ομάδες τροφίμων που είναι γνωστό ότι έχουν επιπτώσεις στην επιδερμίδα ορισμένων ανθρώπων.

«Είναι τρόφιμα που σχετίζονται με τη δημιουργία φλεγμονής, η οποία μπορεί να προκαλέσει ερυθρότητα στο δέρμα», αναφέρει η διατροφολόγος Sandra Greenback. Προσθέτει ακόμη ότι οι διατροφικές δυσανεξίες μπορεί να είναι η αιτία δερματικών παθήσεων, όπως η ψωρίαση και το έκζεμα.

Παρότι τα συγκεκριμένα σημεία του προσώπου συνδέονται με την εφηβική ακμή, μπορεί να ερεθιστούν και από τη διατροφή, ειδικά αν οι εξάρσεις ακμής επιμένουν στην ενηλικίωση.

«Σε ανθρώπους που έχουν δυσανεξία στα γαλακτοκομικά ή τη γλουτένη, συνήθως υπάρχει μια αυτοάνοση συνιστώσα στην υποκείμενη αιτία, αλλά σε δίαιτες πλούσιες σε επεξεργασμένη ζάχαρη υψηλής και ζωικά λιπαρά, πιστεύεται ότι τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα επηρεάζουν τα βακτήρια στην επιφάνεια του δέρματος και τους πόρους, αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης κηλίδων», αναφέρει ο Δρ David Jack.

«Επιπλέον, τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορούν να οδηγήσουν σε αντιδράσεις γλυκοζυλίωσης στο δέρμα, οι οποίες αυξάνουν τη φλεγμονή, ιδιαίτερα γύρω από τους πόρους, οι οποίοι είναι πολύ δραστικοί ιστοί και αυτό αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης κηλίδων».

Διαφορετικές περιοχές στο πρόσωπο μπορεί να συνδέονται με διαφορετικές καταστάσεις, επισημαίνουν οι ειδικοί. Π.χ. οι κηλίδες στο μέτωπο συνδέονται με το άγχος, στα μάγουλα με τη διατροφή και στο πηγούνι με μια ορμονική ανισορροπία.

Οι ειδικοί συστήνουν την εξάλειψη τροφών που υποψιάζεστε ότι μπορεί να προκαλούν πρόβλημα για μια περίοδο τριών εβδομάδων και κατόπιν τη σταδιακή επανεισαγωγή τους μία προς μία για να παρακολουθήσετε πιθανή εκδήλωση συμπτωμάτων.

Προσπαθήστε η διατροφή σας να περιέχει πολλά αντιοξειδωτικά από πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά που βοηθούν την αποτοξίνωση του οργανισμού, πίνετε πολύ νερό και φροντίστε την υγεία του εντέρου σας. Για το τελευταίο είναι χρήσιμο να κόψετε τις επεξεργασμένες τροφές και να τρώτε τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες.

Πηγή: express.co.uk

Διαβάστε επίσης:

Λακτόζη: Γιατί κάποιοι υποφέρουν μετά την κατανάλωση γάλακτος;

Δίαιτα χωρίς γλουτένη: Μήπως κάνετε αυτά τα 6 συχνά λάθη;


Πηγή