Ο οικογενειακός γιατρός μπαίνει σε εφαρμογή από το 2019, ωστόσο τελικά οι πολίτες δεν θα έχουν καμία ποινή σε περίπτωση που δεν κάνουν εγγραφή.
Το υπουργείο Υγείας αλλάζει στρατηγική. Αν και αρχικά ήταν γνωστό ότι όσοι πολίτες δεν κάννουν εγγραφή στον οικογενειακό γιατρό δεν θα μπορούν να κάνουν εξετάσεις και να πάρουν φάρμακα, τελικά αυτό αλλάζει.
Δεν θα υπάρχει κάποια τιμωρία για όσους δεν έχουν οικογενειακό γιατρό.
Τη διαβεβαίωση ότι οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης κανονικά στις υπηρεσίες υγείας το 2019, παρά τα προβλήματα και τις καθυστερήσεις στην οργάνωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, εξέφρασε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός.
Όμως οι πολίτες που έχουν ήδη εγγραφεί στον οικογενειακό γιατρό θα εξυπηρετούνται πολύ πιο γρήγορα, καθώς -όπως είπε ο υπουργός Υγείας- η ιδέα είναι να υπάρχει προτεραιοποίση και λιγότερη αναμονή για ραντεβού με τον γιατρό είτε για συνταγογράφηση είτε για διαγνωστικές εξετάσεις.
Οι πολίτες θα μπορούν δύο φορές τον χρόνο να αλλάζουν τον οικογενειακό γιατρό τους, εάν η περιοχή κατοικίας τους μεταβάλλεται (όπως για παράδειγμα οι φοιτητές) μέσα σε έναν χρόνο ή δε επιθυμούν να συνεχίσουν με τον γιατρό που αρχικά επέλεξαν.
Επίσης, όπως ανακοινώθηκε, εάν κάποιος δεν βρίσκει στον δήμο του οικογενειακό γιατρό, θα μπορεί να απευθυνθεί σε όμορους δήμους. Πάντως, το μεγαλύτερο πρόβλημα με τη στελέχωση του θεσμού του οικογενειακού γιατρού καταγράφεται στην Αττική, την ώρα που, έως σήμερα, οι οικογενειακοί γιατροί στη χώρα είναι 710.
localStorage.clear();
Πηγή