Το σκόρδο αναγνωρίζεται ευρέως για τα οφέλη του για την υγεία, όπως η υποστήριξη του ανοσοποιητικού, οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και τα καρδιαγγειακά του οφέλη.
Ωστόσο, δεν μπορούν όλοι να καταναλώσουν με ασφάλεια το σκόρδο. Σε ορισμένα άτομα, μπορεί να προκαλέσει αρνητικές αντιδράσεις, να παρέμβει με φάρμακα ή να επιδεινώσει ορισμένες καταστάσεις υγείας.
Αυτό το άρθρο εξηγεί ποιος πρέπει να αποφεύγει να τρώει σκόρδο, γιατί μπορεί να είναι προβληματικό για ορισμένα άτομα και ποιους κινδύνους μπορεί να εγκυμονεί για την υγεία.
Άτομα με αιμορραγικές διαταραχές ή που παίρνουν αραιωτικά αίματος
Το σκόρδο έχει φυσικές ιδιότητες αραίωσης του αίματος, οι οποίες μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο υπερβολικής αιμορραγίας.
- Τα άτομα με αιμορροφιλία ή διαταραχές αιμοπεταλίων θα πρέπει να αποφεύγουν το σκόρδο καθώς μπορεί να μειώσει περαιτέρω την ικανότητα πήξης του αίματος.
- Όσοι λαμβάνουν φάρμακα για την αραίωση του αίματος όπως η βαρφαρίνη, η ασπιρίνη και η κλοπιδογρέλη, θα πρέπει να περιορίσουν την πρόσληψη σκόρδου, για να αποτρέψουν υπερβολική αιμορραγία και εύκολους μώλωπες.
- Εάν έχει προγραμματιστεί χειρουργική ή οδοντιατρική επέμβαση, οι γιατροί συστήνουν συχνά την αποφυγή του σκόρδου για τουλάχιστον δύο εβδομάδες πριν από την επέμβαση.
Άτομα με συγκεκριμένα γαστρεντερικά προβλήματα
Το σκόρδο μπορεί να ερεθίσει την πεπτική οδό και να επιδεινώσει τα συμπτώματα σε άτομα με ευαίσθητο στομάχι ή προϋπάρχουσες παθήσεις, όπως:
- Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS): Το σκόρδο περιέχει φρουκτάνες, έναν τύπο υδατανθράκων που μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα, αέρια και κράμπες στο στομάχι σε άτομα με IBS.
- Παλινδρόμηση οξέος: Το σκόρδο χαλαρώνει τον κατώτερο οισοφαγικό σφιγκτήρα, επιτρέποντας στο στομαχικό οξύ να ρέει πίσω, οδηγώντας σε καούρα, ναυτία και δυσφορία.
Όσοι είναι επιρρεπείς σε παλινδρόμηση οξέος ή πεπτικές ενοχλήσεις θα πρέπει να περιορίζουν ή να αποφεύγουν το σκόρδο, ειδικά σε ακατέργαστη μορφή (ωμό).
Άτομα με αλλεργίες ή ευαισθησίες στο σκόρδο
Αν και σπάνια, μερικοί άνθρωποι έχουν αλλεργικές αντιδράσεις στο σκόρδο, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν:
- Δερματικές αντιδράσεις (εξάνθημα, κνησμός ή κνίδωση)
- Αναπνευστικά συμπτώματα (καταρροή, φτέρνισμα, δυσκολία στην αναπνοή)
- Πεπτική δυσφορία (ναυτία, έμετος ή διάρροια)
Άτομα με αλλεργίες στο άλλιο (allium), που υπάρχει και σε κρεμμύδια, πράσα και σχοινόπρασο, μπορεί επίσης να αντιδράσουν αρνητικά στο σκόρδο. Εάν εμφανιστούν συμπτώματα μετά την κατανάλωση σκόρδου, συνιστάται σχετικό τεστ αλλεργίας.
Άτομα που λαμβάνουν ορισμένα φάρμακα
Το σκόρδο μπορεί να επηρεάσει διάφορα φάρμακα, αλλοιώνοντας την αποτελεσματικότητά τους.
- Αραιωτικά αίματος (βαρφαρίνη, ασπιρίνη, κλοπιδογρέλη): Αυξάνει τον κίνδυνο υπερβολικής αιμορραγίας
- Φάρμακα κατά του HIV (σακουιναβίρη, ριτοναβίρη): Μειώνει την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου
- Από του στόματος αντισυλληπτικά: Μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητά τους
- Φάρμακα για την αρτηριακή πίεση: Μπορεί να προκαλέσει υπερβολικές πτώσεις της αρτηριακής πίεσης
- Φάρμακα για τον διαβήτη (μετφορμίνη, ινσουλίνη): Μπορεί να μειώσουν υπερβολικά το σάκχαρο στο αίμα
Έγκυες και θηλάζουσες
Ενώ το σκόρδο είναι γενικά ασφαλές σε ποσότητες τροφίμων, η κατανάλωσή του σε φαρμακευτικές δόσεις (π.χ. συμπληρώματα σκόρδου) κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού μπορεί να προκαλέσει:
- Πεπτικές ενοχλήσεις για την μητέρα
- Αλλαγές στη γεύση του μητρικού γάλακτος, που δυνητικά επηρεάζουν τη συμπεριφορά σίτισης στα βρέφη
Άτομα επιρρεπή σε χαμηλή αρτηριακή πίεση (υπόταση)
Το σκόρδο είναι γνωστό ότι μειώνει την αρτηριακή πίεση, κάτι που μπορεί να είναι επικίνδυνο για άτομα που:
- Έχουν φυσικά χαμηλή αρτηριακή πίεση (υπόταση)
- Παίρνουν φάρμακα για την αρτηριακή πίεση, όπως βήτα-αναστολείς ή αναστολείς ΜΕΑ
Άτομα με ηπατικές παθήσεις
Ενώ το σκόρδο είναι γνωστό για τα αποτοξινωτικά του αποτελέσματα, η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να προκαλέσει ηπατική τοξικότητα σε ορισμένα άτομα.
Μελέτες έχουν δείξει ότι η υπερβολική κατανάλωση σκόρδου (ειδικά σε μορφή συμπληρώματος) μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα των ηπατικών ενζύμων, δυνητικά καταπονώντας το συκώτι.
Τα άτομα με ηπατική νόσο (π.χ. κίρρωση, ηπατίτιδα) θα πρέπει να συμβουλευτούν γιατρό πριν καταναλώσουν σκόρδο σε μεγάλες ποσότητες.
Άτομα που υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση
Οι γιατροί συστήνουν συχνά την αποφυγή του σκόρδου πριν από χειρουργική επέμβαση, επειδή μπορεί να:
- Αραιώσει το αίμα, αυξάνοντας τους κινδύνους αιμορραγίας κατά τη διάρκεια και μετά την επέμβαση
- Αλληλεπιδράσει με φάρμακα αναισθησίας και πόνου
Οι ασθενείς που έχουν προγραμματιστεί για οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση θα πρέπει να σταματήσουν να καταναλώνουν σκόρδο τουλάχιστον δύο εβδομάδες πριν από τη χειρουργική επέμβαση, εκτός εάν τους υποδείξει διαφορετικά ο γιατρός τους.
Σύναψη
Ενώ το σκόρδο προσφέρει πολλά οφέλη υγείας, ορισμένοι θα πρέπει να περιορίσουν ή να αποφεύγουν την κατανάλωσή του λόγω ιατρικών παθήσεων, αλληλεπιδράσεων φαρμάκων ή πεπτικών προβλημάτων.
Τα άτομα που πρέπει να αποφεύγουν το σκόρδο είναι:
- Άτομα με αιμορραγικές διαταραχές ή όσοι λαμβάνουν αραιωτικά αίματος
- Άτομα με IBS ή παλινδρόμηση οξέος
- Όσοι είναι αλλεργικοί ή ευαίσθητοι στο σκόρδο
- Άτομα σε φαρμακευτική αγωγή που αλληλεπιδρά με το σκόρδο
- Έγκυες ή θηλάζουσες (ειδικά για συμπληρώματα σκόρδου)
- Άτομα με χαμηλή αρτηριακή πίεση ή ηπατική νόσο
- Όποιος υποβάλλεται σε χειρουργική επέμβαση
Για όσους έχουν ιατρικές ανησυχίες ή αλληλεπιδράσεις με φάρμακα, η συμβουλή γιατρού ή διαιτολόγου είναι ο καλύτερος τρόπος για να προσδιορίσουν εάν το σκόρδο είναι ασφαλές για αυτούς.
Πηγές:
ncbi.nlm.nih.gov
healthline.com
webmd.com
mayoclinic.org
nccih.nih.gov
Πηγή