Σάββατο , 11 Ιανουάριος 2025

Ποιοι πρέπει να κάνουν το εμβόλιο τις ιλαράς

Βρέφος οκτώ μηνών νοσηλεύτηκε στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου Παίδων από ιλαρά, ενώ την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκαν 30 κρούσματα από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Το βρέφος δεν χρειάζεται πλέον να νοσηλεύεται Μονάδας Εντατικής Θεραπείας και η κατάστασή χαρακτηρίζεται καλή και θα μεταφερθεί σε θάλαμο νοσηλείας.

Την ίδια ώρα έχουν σταλεί δείγματα στο Ινσιτούτο Παστέρ για ακόμη ένα παιδί το οποίο νοσηλεύεται με εγκεφαλίτιδα και θα ερευνηθεί αν συσχετίζεται η τωρινή του κατάσταση με την ιλαρά από την οποία είχε νοσήσει πριν από τρία χρόνια.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τουλάχιστον 350.000 παιδιά στην Ελλάδα, ηλικίας 15 μηνών έως τεσσάρων ετών, δεν έχουν εμβολιαστεί καθόλου ή έχουν εμβολιαστεί ατελώς, με το τριπλό εμβόλιο.

Λόγω της επιδημικής έξαρσης, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών τροποποίησε το πρόγραμμά της και πλέον τα βρέφη κάνουν την πρώτη δόση του εμβολίου για την ιλαρά στον δωδέκατο μήνα και τη δεύτερη τρεις μήνες αργότερα. Εκτός από τα βρέφη και τα παιδιά, τεστ αντισωμάτων ιλαράς πρέπει να κάνουν και όσοι έχουν γεννηθεί μετά το 1970, ηλικίας 25 έως 45 ετών και δεν έλαβαν όπως όριζε το ιατρικό βιβλιάριο την δεύτερη δόση του εμβολίου στην ηλικία των 12 ετών.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από το ΚΕΕΛΠΝΟ μέχρι τις 28 Σεπτεμβρίου, στη χώρα μας, έχουν καταγραφεί 196 κρούσματα ιλαράς. Τα περισσότερα εντοπίζονται στη νότια Ελλάδα και σε πληθυσμούς Ρομά.

Η μετάδοση γίνεται μέσω των ρινικών και φαρυγγικών εκκρίσεων και σπανιότερα μέσω μολυσμένων από τον ιό αντικειμένων. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όταν ένας ασθενής φταρνίζεται ή βήχει, τα σταγονίδια διασπείρονται μέσω του αέρα και μπορούν να επιμολύνουν άλλα άτομα.
Τα άτομα που έχουν προσβληθεί από ιλαρά μεταδίδουν την νόσο 4 ημέρες πριν την εμφάνιση του εξανθήματος και μέχρι 4 ημέρες μετά την εμφάνιση του εξανθήματος.

Αν ένα παιδί ή ένας ενήλικας εμφανίσει συμπτώματα τα οποία παραπέμπουν στη νόσο της ιλαράς (πυρετό-εξάνθημα) θα πρέπει να εξεταστεί το συντομότερο δυνατόν από γιατρό.

Για την προστασία του υπόλοιπου πληθυσμού καλό θα ήταν η επίσκεψη στο γιατρό να γίνει κατόπιν ραντεβού ώστε ο ασθενής να μην έρθει σε επαφή με άλλους και τους επιμολύνει.

Σύμφωνα με τις οδηγίες του ΚΕΕΛΠΝΟ καλό θα είναι κάποιος να συμβουλευτεί τον γιατρό του σε περίπτωση που είναι επίνοσος (μη εμβολιασμένος ή δεν έχει νοσήσει από τον συγκεκριμένο ιό) και έρθει σε στενή επαφή με άτομο που πάσχει από ιλαρά, ακόμη και αν δεν έχει οποιοδήποτε σύμπτωμα.

Άνοσοι θεωρούνται όσοι έχουν λάβει 2 δόσεις του εμβολίου ή έχουν νοσήσει στο παρελθόν από ιλαρά.

localStorage.clear();


Πηγή