Κυριακή , 22 Δεκέμβριος 2024

Ποιος είναι ο σωστός τρόπος για να είστε διεκδικητικοί;

Έχετε το δικαίωμα να εκφράζετε με ειλικρίνεια τις απόψεις, τα συναισθήματα και τις πεποιθήσεις σας και να ικανοποιείτε τις ανάγκες σας, ενώ θα πρέπει να αισθάνεστε καλά γι ‘αυτό!

Οι άνθρωποι συχνά συγχέουν την αυτοπεποίθηση και την επιθετικότητα, δεν πρόκειται όμως για τα ίδια συναισθήματα.

Η αυτοπεποίθηση είναι καλή αλλά η επιθετικότητα είναι «χρωματισμένη» με θυμό και τις περισσότερες φορές δεν θα αφήσει εσάς ή τον παραλήπτη να αισθάνεται καλά.

Σήμερα, καθώς οι άνθρωποι δουλεύουν μέσα τους πώς να επαναπροσδιορίσουν τη ζωή τους, ποιοι είναι και πώς θα ήθελαν να τους βλέπουν οι άλλοι, αυτές οι έννοιες αποκτούν ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα.

Στην εποχή μας έχει αυξηθεί το στρες και το άγχος καθώς οι ρυθμοί είναι έντονοι, οι συνθήκες σκληρές και ανταγωνιστικές και οι άνθρωποι λόγω της πανδημίας προσπαθούν να αντιληφθούν και στη συνέχεια να επιστρέψουν σε μια νέα κανονικότητα. Το να είστε διεκδικητικοί και να δουλεύετε στο μυαλό και στην ψυχή σας για την ικανοποίηση των αναγκών σας μπορεί να σάς βοηθήσει να μειώσετε το άγχος και να βελτιώσετε τις σχέσεις σας.

Όταν κάποιος ζητάει μια χάρη από εσάς που θα δυσκολευόσασταν να κάνετε, αλλά δυσκολεύεστε να πείτε όχι, το να το επικοινωνήσετε θετικά και να μην εκνευριστείτε ή καταπιεστείτε θα ωφελήσει όλους ανεξαιρέτως.

Πόσο άνετοι είστε όταν πρέπει να ζητήσετε μια χάρη; Αισθάνεστε ποτέ θυμωμένοι με τον εαυτό και και δυσκολεύεστε να εκφραστείτε κατάλληλα;

Πώς απαντάτε όταν σας διακόπτουν όταν μιλάτε ή όταν σας κάνουν μια ερώτηση που δεν είστε διατεθειμένοι να απαντήσετε;

Ενώ αυτά τα υποθετικά σενάρια μπορούν να σάς κάνουν να θυμώσετε και να αγχωθείτε, μια ήρεμη και σταθερή στάση και μια ευγενής απάντηση πρέπει να είναι το ζητούμενό σας. Μπορείτε να επιλέξετε να απαντήσετε παθητικά ή μερικές φορές επιθετικά, αλλά το πώς θα διεκδικήσετε τα «θέλω σας» για τον εαυτό σας και θα ικανοποιήσετε τις ανάγκες σας θα σάς βοηθήσει να νιώσετε καλύτερα μέσα σας.

Λέγοντας «όχι»

Ενώ οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να σας ζητήσουν να κάνετε κάτι γι’ αυτούς, έχετε την επιλογή να πείτε όχι. Δεν απορρίπτετε το άτομο που σας ζητάει κάτι, αλλά απλώς δηλώνετε ότι δεν είστε σε θέση (για οποιονδήποτε λόγο) να κάνετε αυτό που έχει ζητήσει.

Δεν χρωστάτε σε κανέναν μια εξήγηση, ούτε και πρέπει να βρείτε μια δικαιολογία, να ζητήσετε συγγνώμη, ή να νιώσετε ενοχή.

Η ηρεμία, η σταθερή στάση και η φιλική συμπεριφορά θα σάς βοηθήσει να περάσετε σωστά τα μηνύματά σας, χωρίς να είστε θύμα αλλά και χωρίς να φορτωθείτε ενοχές.

Έχετε επίσης το δικαίωμα να εκφράζετε κατάλληλα και ειλικρινά τις απόψεις, τα συναισθήματα και τις πεποιθήσεις σας και να ικανοποιείτε τις ανάγκες σας και φυσικά θα πρέπει αισθάνεστε καλά γι ‘αυτό!

Εάν επιτεθείτε στο άτομο που υποβάλλει ένα αίτημα θα θεωρηθείτε επιθετικοί. Εάν φοβάστε να μιλήσετε ή αναζητάτε δικαιολογίες και απαντάτε απρόθυμα ή δύστροπα πιθανότατα φαίνεστε παθητικοί ή μη αξιόπιστοι άνθρωποι.

Με το να είστε παθητικοί και να μην εκφράζετε ανοιχτά και ειλικρινά τα συναισθήματά σας, μπορεί να αποτύχετε να ικανοποιήσετε τις δικές σας ανάγκες.

Μπορεί να θεωρηθούμε ακούσια επιθετικοί λόγω του τόνου της φωνής μας ή των εκφράσεών μας. Για παράδειγμα, αν πούμε «Γιατί δεν μπορείς να το κάνεις αυτό;» δεν ακούγεται τόσο ωραίο όσο το «Θα μπορούσες σε παρακαλώ να το κάνεις αυτό;»

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι είναι ορθό να πούμε: «Θα πρέπει να πείτε σκέψου το αυτό», «θα τσεκάρω το ημερολόγιό μου», «μιλήστε με τον σύντροφό μου» και ούτω καθεξής. Ένας από τους ωραίους τρόπους για να είστε διεκδικητικοί είναι να δώσετε στον εαυτό σας την επιλογή σε σχέση με το χρόνο. Δεν χρειάζεται να αισθάνεστε πιεσμένοι να ανταποκριθείτε αμέσως ή να πειστείτε να αλλάξετε γνώμη.

Θυμηθείτε ότι πρέπει να εξηγείτε με σαφήνεια τι εννοείτε και να πιστεύετε 100% αυτό που λέτε. Οι άνθρωποι δεν μπορούν να διαβάσουν το μυαλό σας και αν είστε άμεσοι, ειλικρινείς και φέρεστε με σεβασμό θα συμφωνήσουν να σάς βοηθήσουν – ειδικά αν αισθάνονται ότι το εκτιμάτε. Σε γενικές γραμμές, οι άνθρωποι θέλουν να είναι βοηθητικοί για τους άλλους αρκεί να τους δείχνετε σεβασμό και να φέρεστε με ενσυναίσθηση.

Ίσως είστε θυμωμένοι και αναστατωμένοι και θέλετε να αφήσετε το άτομο με το οποίο είστε θυμωμένοι να το γνωρίζει. Ίσως χρειαστεί να απομακρυνθείτε για ένα σύντομο χρονικό διάστημα, να ηρεμήσετε πριν απαντήσετε και, στη συνέχεια, να επαναφέρετε το ζήτημα που σας απασχολεί με ήρεμη και μη καταγγελτική φωνή. Θα είναι πιο πιθανό να εισακουστείτε. Εξηγήστε πώς αισθάνεστε, χωρίς οργή και χωρίς να ρίχνετε βολές. Όταν ο απέναντι σας νιώθει πως τον «στήνετε στον τοίχο» είναι λογικό να αμυνθεί κάτι που δεν είναι βοηθητικό.

Μπορεί να νομίζετε ότι ενεργώντας δυναμικά, θα θεωρηθείτε αγενής. Ας υποθέσουμε ότι είστε καλεσμένοι στο σπίτι κάποιου για δείπνο, κάνετε δίαιτα και σας προσφέρονται δεύτερες μερίδες ή ένα επιδόρπιο που θα προτιμούσατε να μην καταναλώσετε. Δεν πειράζει αν αρνηθείτε ευγενικά. Συχνά εντυπωσιαζόμαστε όταν βλέπουμε ότι κάποιος άλλος έχει τη δύναμη της θέλησης και την αποφασιστικότητα να πει «όχι», ωστόσο θέτουμε διαφορετικά πρότυπα για τον εαυτό μας, νομίζοντας ότι είμαστε αγενείς αν ενεργούσαμε με τον ίδιο τρόπο.

Πολλοί άνθρωποι προσπαθούν να αποφύγουν τη σύγκρουση με κάθε κόστος. Θα προτιμούσαν να ενδώσουν, να συμφωνήσουν και να διατηρήσουν την ειρήνη, σε μια προσπάθεια να μειώσουν το άμεσο άγχος τους. Τελικά, θα έχουν περισσότερες δυσκολίες να είναι διεκδικητικοί στο μέλλον και θα αισθάνονται λιγότερο καλά με τον εαυτό τους, καθώς αισθάνονται αγανακτισμένοι και πληγωμένοι.

Ορισμένοι άνθρωποι αισθάνονται ότι δεν έχουν το δικαίωμα ή δεν αξίζουν να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους καθώς θα θεωρηθούν διεκδικητικοί θα θεωρούνται εγωιστές ή θα χάσουν τον σεβασμό και την αποδοχή των άλλων. Συχνά αυτή η κατηγορία ανθρώπων ζηλεύει όσους ενεργούν δυναμικά ή βλέπουν τους φίλους τους να ορίζουν ένα διαφορετικό πλαίσιο κανόνων και συμπεριφοράς. Αυτό είναι πολύ επιζήμιο για την αυτοεκτίμηση κάποιου. Φανταστείτε το αντίστροφο, να σιωπάτε ή να απαντάτε παθητικά για μεγάλη διάρκεια έτσι ώστε όταν απαντάτε να αισθάνεστε συσσωρευμένο θυμό.

Σε μια στενή ανθρώπινη σχέση πρέπει πάντα να κάνουμε τη συμφωνία να είμαστε πάντα ανοιχτοί και ειλικρινείς μεταξύ μας. Έτσι ενώ είμαστε διεκδικητικοί, στην πραγματικότητα σεβόμαστε ο ένας τις ανάγκες του άλλου, έχοντας μια αρμονική σχέση.

Υπάρχουν στιγμές, επίσης, που οι δικές σας παράλογες πεποιθήσεις σάς εμποδίζουν να είστε διεκδικητικοί. Για παράδειγμα, εάν πιστεύετε ότι πρέπει να σας αγαπούν πάντα όλοι, μπορεί να είστε απρόθυμοι να εκφράσετε τα συναισθήματά σας, από φόβο αυξανόμενων συγκρούσεων και διακινδυνεύσετε να αποδοκιμάσετε. Στην πραγματικότητα, ενώ μπορεί να θέλετε την αποδοχή όλων, δεν χρειάζεστε να είστε σε όλους συμπαθής καθώς θα καταπιέζεστε και δεν θα είστε ειλικρινής. Μπορείτε να επιλέξετε να αλλάξετε πτυχές της συμπεριφοράς σας που δεν είναι κατάλληλες ή πρέπει να μεταβληθούν, αλλά αυτό δεν πρέπει να σας εμποδίσει να είστε διεκδικητικοί. Να θυμάστε πως δεν χρειάζεται να είστε τέλειοι και ικανοί σε ό,τι κάνετε.

Η διεκδικητικότητα περιλαμβάνει και μη λεκτικές ενδείξεις. Για να είναι αποτελεσματικά, αυτά τα σήματα πρέπει να συμφωνούν με τον προφορικό λόγο. Για παράδειγμα, όταν δηλώνετε με έναν σταθερό τρόπο αυτό που θέλετε, θα ήταν αναποτελεσματικό αν η στάση του σώματός σας δεν ακολουθεί και δεν υποστηρίζει τα λεγόμενά σας.

Άλλες χρήσιμες τεχνικές περιλαμβάνουν την ανάλυση των των σκέψεων και των συναισθημάτων που περνούν από το μυαλό σας. Οι αρνητικές σκέψεις όπως «δεν μπορώ ποτέ να κάνω δίαιτα» ή «είμαι αποτυχημένος» πρέπει να αντικατασταθούν με πιο θετικές, όπως «μπορώ να προσπαθήσω να μείνω σταθερός/ η στη διατροφή μου για σήμερα» ή «θα προσέχω τι τρώω όλη την εβδομάδα».

Μπορείτε να εξασκηθείτε μόνοι και να κάνετε πρόβες για το τι θα θέλατε να πείτε ή να κάνετε μπροστά σε τρίτους. Φανταστείτε, για παράδειγμα, ότι βρίσκεστε μπροστά από έναν μπουφέ σε μια εκδήλωση και εξασκηθείτε νοητά κάνοντας υγιεινές διατροφικές επιλογές. Σκεφτείτε πώς θα ζητήσετε αύξηση από το αφεντικό σας πριν τον συναντήσετε. Μοντελοποιήστε τις κατάλληλες συμπεριφορές ξανά και ξανά, μέχρι να νιώστε ότι έχουν γίνει κτήμα σας.

Το να είστε διεκδικητικός απαιτεί πολλή πρακτική. Περιλαμβάνει την υπεράσπιση των δικαιωμάτων σας, ενώ παράλληλα σέβεστε τα δικαιώματα και τις ανάγκες των άλλων.

Θυμηθείτε, πως το να είστε επιθετικοί παραβιάζει τις ανάγκες και τα δικαιώματα των άλλων σε μια προσπάθεια να ικανοποιήσετε τις δικές σας ανάγκες. Στην αρχή, όταν προσπαθείτε να είστε διεκδικητικοί, μπορεί να πιάσετε τον εαυτό σας να είναι επιθετικός, αλλά με χρόνο, υπομονή και αρκετή κριτική, θα το κάνετε να συμβεί. Όσο περισσότερο διεκδικείτε πράγματα από τον εαυτό σας, τόσο πιο εύκολο γίνεται και προς τρίτους. Με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, θα αισθάνεστε λιγότερο ευάλωτοι, πιο ασφαλείς και συναισθηματικά πιο κοντά σε μια σχέση. Αυτό ακούγεται σαν ένας στόχος που αξίζει να προσπαθήσετε να επιτύχετε.

Εν κατακλείδι ενώ η εκπαίδευση της αυτοπεποίθησής σας δεν είναι πανάκεια για τα πάντα, μπορεί να σάς βοηθήσει να νιώσετε καλύτερα με τον εαυτό σας στο σπίτι, στη δουλειά και με την οικογένεια και τους φίλους σας. Αυτό από μόνο του αξίζει τον κόπο και πρέπει να το πιστέψετε και να το παλέψετε.


Πηγή