Δευτέρα , 27 Ιανουάριος 2025

Ποιο είδος τσαγιού προστατεύει τη λειτουργία των νεφρών

Η κατανάλωση τσαγιού μπορεί να μειώσει τη θνησιμότητα στους ασθενείς με χρόνια νεφρική νόσο, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Κινέζικης Ιατρικής Γκουανγκζού, στην Κίνα, εξέτασαν τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της κατανάλωσης τσαγιού σε 17.575 ασθενείς με χρόνια νεφρική νόσο για το διάστημα 1999 έως 2018.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι καταγράφηκαν 5.835 θάνατοι κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης, συμπεριλαμβανομένων 1.823 θανάτων που σχετίζονται με καρδιαγγειακά.

Σε σύγκριση με όσους δεν έπιναν ποτέ τσάι, η κατανάλωση έως και τεσσάρων φλιτζανιών τσαγιού καθημερινά, συσχετίστηκε σημαντικά με χαμηλότερη θνησιμότητα από όλα τα αίτια μεταξύ των ασθενών με χρόνια νεφρική νόσο σταδίου 1 και 2.

Η συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης τσαγιού και της θνησιμότητας από καρδιαγγειακά νοσήματα (CVD) δεν ήταν σημαντική.

Παρατηρήθηκε επίσης μια επίδραση δόσης-απόκρισης, με τους κινδύνους ολικής θνησιμότητας να μετριάζονται με την κατανάλωση έως και 3-5 φλιτζανιών τσαγιού ημερησίως, ειδικά στα αρχικά στάδια της χρόνιας νεφρικής νόσου. Στα στάδια 1 έως 2, η κατανάλωση ενός φλιτζανιού μεγαλύτερης ποσότητας οξειδωμένου τσαγιού καθημερινά, συσχετίστηκε με 10% χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από όλες τις αιτίες.

Η αντικατάσταση ενός φλιτζανιού πράσινου τσαγιού με ένα φλιτζάνι οξειδωμένου τσαγιού (όπως είναι το μαύρο τσάι και το τσάι Oolong συσχετίστηκε με σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από όλες τις αιτίες και καρδιαγγειακά νοσήματα σε άτομα με χρόνια νεφρική νόσο σταδίου 1 έως 2.

«Προτείνουμε στους ασθενείς με χρόνια νεφρική νόσο να περιορίζουν την ημερήσια πρόσληψη τσαγιού σε όχι περισσότερο από τέσσερα φλιτζάνια και να επιλέγουν τις κατάλληλες ποικιλίες και γεύσεις, όπως το οξειδωμένο τσάι και το τσάι χωρίς ζάχαρη», αναφέρουν οι συγγραφείς.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Renal Failure.


Πηγή