Δευτέρα , 6 Ιανουάριος 2025

Ποιο κίνδυνο κρύβουν οι καθημερινές αυξομειώσεις της πίεσης

Η κατανάλωση καφεΐνης, το έντονο στρες και η αφυδάτωση είναι μερικοί από τους πιο κοινούς παράγοντες που προκαλούν παροδικές διακυμάνσεις στα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης. Σε τέτοιες περιπτώσεις δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, καθώς η πίεση επιστρέφει μετά από λίγη ώρα σε φυσιολογικά επίπεδα.

Τι σημαίνει όμως αν οι διακυμάνσεις είναι καθημερινές και μακροχρόνιες; Απάντηση έρχεται να δώσει μια νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Circulation.

Σύμφωνα με τα ευρήματα των ερευνητών, οι μεγάλες αυξομειώσεις της πίεσης από μέρα σε μέρα, τουλάχιστον στους ηλικιωμένους, συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο για Αλτσχάιμερ και άνοια.

Η συστηματικά υψηλή πίεση (υπέρταση) αποτελεί γνωστό παράγοντα κινδύνου για την άνοια, ωστόσο η νέα μελέτη αναδεικνύει και τις αυξομειώσεις της πίεσης ως αυτόνομο παράγοντα κινδύνου.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Τομογιούκι Οχάρα της Σχολής Ιατρικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κιούσου στη Φουκουόκα, εξέτασαν στοιχεία για 1.674 άτομα με μέση ηλικία τα 71 έτη, που μετρούσαν την πίεσή τους επί ένα μήνα στο σπίτι τους (σχεδόν οι μισοί έπαιρναν φάρμακα για υπέρταση), σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters και το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Μέσα στην επόμενη πενταετία, 134 άνθρωποι είχαν διαγνωστεί με Αλτσχάιμερ και 47 με αγγειακή άνοια (η τελευταία συνήθως οφείλεται σε μικροεγκεφαλικά).

Διαπιστώθηκε ότι στη διάρκεια της πενταετίας εκείνοι με τις περισσότερες διακυμάνσεις της πίεσής τους είχαν υπερδιπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν Αλτσχάιμερ, σε σχέση με όσους είχαν σχετικά σταθερή πίεση και μάλιστα άσχετα με το μέσο μηνιαίο επίπεδο της πίεσής τους. Είχαν επίσης σχεδόν τριπλάσιες πιθανότητες για αγγειακή άνοια.

Οι ερευνητές δεν είναι σίγουροι γιατί συμβαίνει αυτό, αλλά υποθέτουν ότι τα συχνά «σκαμπανεβάσματα» της πίεσης μπορεί να επιφέρουν μεταβολές στη δομή και στη λειτουργία του εγκεφάλου, οι οποίες σταδιακά συμβάλλουν στην εκδήλωση άνοιας.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η μεγάλη διακύμανση της συστολικής πίεσης (της μεγαλύτερης από τις δύο μετρήσεις της πίεσης) σχετίζεται ιδιαίτερα με αυξημένο κίνδυνο για αγγειακή άνοια, αλλά όχι νόσο Αλτσχάιμερ.

Δείτε κι αυτό:

Απότομη αύξηση της πίεσης: 6 «αθώες» αιτίες

Κουίζ: Πόσα γνωρίζετε για την υπέρταση;

Ορθοστατική υπόταση: Για ποια ασθένεια αυξάνει τον κίνδυνο κατά 40%

http://circ.ahajournals.org/content/136/6/516


Πηγή