Η πολλαπλή σκλήρυνση (γνωστή και ως σκλήρυνση κατά πλάκας ή διάχυτη εγκεφαλομυελίτιδα) είναι μια φλεγμονώδης νόσος στην οποία το προστατευτικό μονωτικό περίβλημα των νευρικών κυττάρων στον εγκέφαλο και στον νωτιαίο μυελό καταστρέφεται.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να διαταράσσεται η επικοινωνία μεταξύ των κυττάρων και τελικώς να εκδηλώνονται συμπτώματα τόσο σωματικά όσο και γνωστικά αλλά και ψυχικά.
Ο όρος πολλαπλή σκλήρυνση προκύπτει από τις πλάκες ή βλάβες (sclerae) κυρίως στη λευκή ουσία του εγκεφάλου καθώς και στη σπονδυλική στήλη.
Το φάσμα των νευρολογικών συμπτωμάτων της νόσου είναι ευρύ και εξαρτάται από τη θέση των βλαβών στο νευρικό σύστημα.
Περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων μυϊκή αδυναμία, δυσκολία στην κίνηση, δυσκολία στον συντονισμό και στην ισορροπία, προβλήματα στην ομιλία ή στην κατάποση, προβλήματα όρασης (όπως οπτική νευρίτιδα ή διπλωπία), αίσθημα κόπωσης, αίσθημα ηλεκτρισμού που διατρέχει την πλάτη, γνωστικά προβλήματα αλλά και κατάθλιψη.
Οι πάσχοντες από πολλαπλή σκλήρυνση μπορούν να ωφεληθούν από τον υγιεινό τρόπο ζωής και μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως.
Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε έρευνα σε 6.989 ανθρώπους που έπασχαν από διαφορετικούς τύπους πολλαπλής σκλήρυνσης, που συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σχετικά με τη διατροφή τους.
Σύμφωνα με τα ευρήματα, οι άνθρωποι που ακολούθησαν υγιεινή διατροφή είχαν 20% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν σοβαρή αναπηρία, 50% να εκδηλώσουν κατάθλιψη, 30% σοβαρή κούραση και 40% λιγότερες πιθανότητες να υποφέρουν από σωματικούς πόνους.
Ως υγιεινός ορίστηκε ο τρόπος ζωής που περιλαμβάνει υγιές βάρος, τακτική άσκηση, υγιεινή διατροφή με περισσότερα φρούτα, λαχανικά, προϊόντα ολικής άλεσης, λιγότερη ζάχαρη και λιγότερο κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας, καθώς και αποχή από το κάπνισμα.
Η Kathryn C. Fitzgerald από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, δήλωσε ότι οι ασθενείς συχνά ρωτούν αν υπάρχει κάτι που μπορούν να κάνουν για να καθυστερήσουν ή να αποφύγουν την αναπηρία.
Παρότι η νέα έρευνα δεν αποσαφηνίζει αν ο υγιεινός τρόπος ζωής μειώνει τα συμπτώματα πολλαπλής σκλήρυνσης ή αν τα σοβαρά συμπτώματα καθιστούν πιο δύσκολο για τους ανθρώπους να ακολουθούν υγιεινό τρόπο ζωής, παρέχει ενδείξεις για τη σχέση μεταξύ των δυο, δήλωσαν ερευνητές.
Τα ευρήματα ίσχυαν και σε περιπτώσεις που παράγοντες κινδύνου μπορούσαν να επηρεάσουν τον κίνδυνο αναπηρίας, όπως η ηλικία και η διάρκεια της νόσου.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Neurology.
Διαβάστε επίσης:
Πολλαπλή σκλήρυνση: Ο ρόλος του οξειδωτικού στρες
Σκλήρυνση κατά πλάκας: Η διατροφή που αυξάνει τον κίνδυνο υποτροπής
Πηγή