Τετάρτη , 8 Ιανουάριος 2025

Πολλαπλή σκλήρυνση: Τι σημαντικό κάνει η βιταμίνη Β12

Επιστήμονες δημοσίευσαν μια σημαντική ιατρική ανακάλυψη στη θεραπεία της σκλήρυνσης κατά πλάκας.

Ερευνητές από το Sanford Burnham Prebys αποκάλυψαν μια αξιοσημείωτη μοριακή σύνδεση μεταξύ της βιταμίνης Β12 και της πολλαπλής σκλήρυνσης, που εμφανίζεται στα αστροκύτταρα, τα μη νευρογλοιακά κύτταρα στον εγκέφαλο.

Για χρόνια, οι επιστήμονες έχουν παρατηρήσει μια περίεργη ομοιότητα μεταξύ της ανεπάρκειας βιταμίνης Β12, μιας κρίσιμης θρεπτικής ουσίας ζωτικής σημασίας για το κεντρικό νευρικό σύστημα (ΚΝΣ), και της πολλαπλής σκλήρυνσης, μιας χρόνιας πάθησης όπου το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται κατά λάθος στο ΚΝΣ, οδηγώντας σε νευροεκφυλισμό. Και οι δύο καταστάσεις μοιράζονται παρόμοια νευρολογικά συμπτώματα, όπως:

  • μούδιασμα
  • προβλήματα όρασης
  • δυσκολία στο περπάτημα και
  • γνωστικά προβλήματα όπως προβλήματα μνήμης

Οι ερευνητές προτείνουν τώρα νέους τρόπους για την ενίσχυση της θεραπείας της πολλαπλής σκλήρυνσης μέσω συμπληρωμάτων B12.

Πολλαπλή σκλήρυνση: Πώς η βιταμίνη Β12 μπορεί να συμβάλλει στην θεραπεία

“Η κοινή μοριακή δέσμευση της πρωτεΐνης-φορέα της βιταμίνης Β12 του εγκεφάλου, γνωστή ως τρανκοβαλαμίνη-2 (TCN2), με το -εγκεκριμένο από τον FDA- φάρμακο φινγκολιμόδη, παρέχει μια μηχανιστική σύνδεση μεταξύ της σηματοδότησης της Β12 και της πολλαπλής σκλήρυνσης, προς την μείωση της νευροφλεγμονής και πιθανώς του νευροεκφυλισμού. Η αύξηση της Β12 του εγκεφάλου με φινγκολιμόδη θα μπορούσε να ενισχύσει τόσο τις τρέχουσες όσο και τις μελλοντικές θεραπείες της πολλαπλής σκλήρυνσης”, λέει ο δρ. Chun, καθηγητής στο Sanford Burnham Prebys.

Ουσιαστικά, η έρευνά τους προτείνει ότι με την ενίσχυση της βιταμίνης Β12 στον εγκέφαλο, χρησιμοποιώντας φάρμακα όπως η φινγκολιμόδη, μπορεί να είναι δυνατή η βελτίωση της θεραπείας της πολλαπλής σκλήρυνσης.

Πώς έγινε η έρευνα

Η μελέτη επικεντρώθηκε στην μοριακή λειτουργία της φινγκολιμόδης, ενός φαρμάκου που έχει εγκριθεί από τον FDA για την πολλαπλή σκλήρυνση. Είναι ένας ρυθμιστής του υποδοχέα 1-φωσφορικής σφιγγοσίνης (S1P) που καταστέλλει την ανώμαλη δραστηριότητα των ανοσοκυττάρων (Τ και Β κύτταρα), τα οποία επιτίθενται στον εγκέφαλο ασθενών με πολλαπλή σκλήρυνση.

Χρησιμοποιώντας ζωικά μοντέλα με πολλαπλή σκλήρυνση και εξετάζοντας ανθρώπινο μεταθανάτιο εγκεφαλικό ιστό, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η φινγκολιμόδη μειώνει τη νευροφλεγμονή, ρυθμίζοντας τις οδούς που εμπλέκονται στην επικοινωνία της Β12.

Συγκεκριμένα, αυξάνει τα επίπεδα ενός υποδοχέα της Β12, που ονομάζεται CD320, ο οποίος είναι ζωτικής σημασίας για την πρόσληψη και χρήση της Β12 που είναι δεσμευμένη στην TCN2. Η TCN2 είναι υπεύθυνη για τη διανομή της Β12 σε όλο το σώμα, συμπεριλαμβανομένου του κεντρικού νευρικού συστήματος. Αυτή η αλληλεπίδραση με τη φινγκολιμόδη ανακαλύφθηκε πρόσφατα σε αστροκύτταρα (μη νευρωνικά κύτταρα) στον εγκέφαλο. Είναι σημαντικό ότι αυτή η σχέση παρατηρήθηκε επίσης σε ανθρώπινους εγκεφάλους με πολλαπλή σκλήρυνση.

Πολλαπλή σκλήρυνση: Η ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 επιδεινώνει την πορεία της θεραπείας

Οι ερευνητές τόνισαν ένα σημαντικό εύρημα: τα χαμηλότερα επίπεδα CD320 (δηλαδή μια διατροφή ανεπαρκής σε βιταμίνη Β12) επιδείνωσαν την πορεία της πολλαπλής σκλήρυνσης σε ζωικά μοντέλα και μείωσαν την αποτελεσματικότητα της φινγκολιμόδης.

Αυτό συνέβη επειδή η φινγκολιμόδη “ξεκίνησε” συνδέοντας το σύμπλεγμα TCN2-B12, διευκολύνοντας την παράδοσή τους στα αστροκύτταρα μέσω αλληλεπιδράσεων με το CD320. Διαταραχές σε αυτήν τη διαδικασία επιδείνωσαν την ασθένεια.

Αυτά τα ευρήματα υπογραμμίζουν τα πιθανά οφέλη της συμπλήρωσης με βιταμίνη Β12, ειδικά όταν πρόκειται για την παροχή Β12 στα αστροκύτταρα στον εγκέφαλο.

Επιπλέον, η μελέτη προτείνει ότι και άλλα φάρμακα-ρυθμιστές υποδοχέα S1P, ενδέχεται επίσης να επηρεάσουν αυτόν τον μηχανισμό του ΚΝΣ. Έτσι, ανοίγει η πόρτα για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των φαρμάκων γι’ αυτήν την κατηγορία φαρμάκων συνδυάζοντάς τα με συμπλήρωμα βιταμίνης Β12.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Cell Reports.

Πηγές: eurekalert.org, studyfinds.org


Πηγή