Ερευνητές του Κέντρου Καρκίνου Memorial Sloan Kettering (MSK) ανακοίνωσαν τα αποτελέσματα της πρώτης κλινικής δοκιμής που αποδεικνύει ότι μια διατροφική παρέμβαση με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, μπορεί να καθυστερήσει την εξέλιξη του πολλαπλού μυελώματος, ενός σπάνιου και ανίατου αιματολογικού καρκίνου που προσβάλλει τον μυελό των οστών.
Στη μελέτη συμμετείχαν 20 ασθενείς με προκαρκινική διαταραχή του αίματος και αυξημένο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) που διατρέχουν κίνδυνο ανάπτυξης πολλαπλού μυελώματος.
Ακολούθησαν επί 12 εβδομάδες διατροφή με γεύματα φυτικής προέλευσης και με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και 24 εβδομάδες προπόνησης. Δύο συμμετέχοντες με εξελισσόμενη νόσο πριν από τη μελέτη, παρουσίασαν σημαντική βελτίωση της πορείας εξέλιξης της νόσου τους.
Επιπλέον, ένα χρόνο μετά την εγγραφή στη μελέτη, κανένας από τους συμμετέχοντες δεν είχε προχωρήσει σε πολλαπλό μυέλωμα.
«Αυτή η μελέτη αναδεικνύει τη δύναμη της διατροφής -συγκεκριμένα μιας δίαιτας με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες- και ξεκλειδώνει μια καλύτερη κατανόηση του πώς μπορεί να οδηγήσει σε βελτιώσεις στο μικροβίωμα και τον μεταβολισμό για τη δημιουργία ενός ισχυρότερου ανοσοποιητικού. Τα ευρήματα αυτά υποστηρίζουν περαιτέρω τον τρόπο με τον οποίο εμείς ως γιατροί μπορούμε να ενδυναμώσουμε τους ασθενείς, ιδίως εκείνους με προκαρκινικές καταστάσεις, με γνώσεις σχετικά με τη μείωση του κινδύνου καρκίνου τους μέσω διατροφικών αλλαγών», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Urvi Shah.
Το πολλαπλό μυέλωμα είναι ο δεύτερος πιο συχνός καρκίνος του αίματος και συνήθως προκύπτει από πρόδρομες καταστάσεις που ονομάζονται μονοκλωνική γαμμαπάθεια αδιευκρίνιστης σημασίας (MGUS) και ασυμπτωματικό (χωρίς συμπτώματα) μυέλωμα.
Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης πολλαπλού μυελώματος σε άτομα με κακή ποιότητα διατροφής και μειωμένη πρόσληψη φυτικών τροφών. Επιπλέον, τα άτομα με αυτές τις καταστάσεις και αυξημένο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) έχουν διπλάσιες πιθανότητες εξέλιξης σε πολλαπλό μυέλωμα σε σχέση με τα άτομα με αυτές τις παθήσεις και φυσιολογικό ΔΜΣ. Οι ερευνητές αναζητούν τρόπους παρέμβασης προτού οι καταστάσεις αυτές εξελιχθούν σε καρκίνο.
Κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι συμμετέχοντες ενθαρρύνονταν να τρώνε όσο ήθελαν, εφόσον επρόκειτο για τρόφιμα ολικής αλέσεως φυτικής προέλευσης, όπως φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, σπόρους, δημητριακά ολικής αλέσεως και όσπρια. Με αυτές τις διατροφικές αλλαγές παρατηρήθηκαν σημαντικές βελτιώσεις στην ποιότητα ζωής, την αντίσταση στην ινσουλίνη, την υγεία του μικροβιώματος του εντέρου και τη φλεγμονή.
Κατά μέσο όρο, οι συμμετέχοντες έχασαν 8% του σωματικού τους βάρους μετά από 12 εβδομάδες.
Τα ευρήματα επιβεβαιώθηκαν σε ένα μοντέλο ποντικιών με ασυμπτωματικό μυέλωμα. Το 44% των ποντικιών που τρέφονταν με φυτικές ίνες, δεν ανέπτυξαν μυέλωμα σε σύγκριση με τη συνήθη δίαιτα, όπου όλα τα ποντίκια ανέπτυξαν μυέλωμα.
Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Αιματολογίας (ASH) 2024 στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια.
Πηγή