Δευτέρα , 6 Ιανουάριος 2025

Πονοκέφαλος στην εγκυμοσύνη: Οι αιτίες, η αντιμετώπιση και οι λόγοι να επισκεφτείτε έναν γιατρό

Η ακριβής αιτία ενός πονοκεφάλου δεν είναι πάντα σαφής. Κατά το πρώτο τρίμηνο, η αλλαγή των επιπέδων ορμονών και του όγκου του αίματος μπορεί να διαδραματίσουν κάποιο ρόλο.

Ένας πονοκέφαλος μπορεί να συνδέεται με άγχος, κόπωση και καταπόνηση των ματιών. Μπορεί να προέρχεται από τη ρινική συμφόρηση και καταρροή που είναι συχνά φαινόμενα στην αρχή της εγκυμοσύνης καθώς και από την πείνα και τα χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα που μπορούν επίσης να προκαλέσουν πονοκεφάλους. Οι γυναίκες που ξαφνικά σταματούν τον πρωινό καφέ και τα αναψυκτικά ενδέχεται να εμφανίσουν πονοκεφάλους εξαιτίας της στέρησης της καφεΐνης. Οι έγκυες που υποφέρουν επίσης με ναυτία και έμετο στην αρχή της εγκυμοσύνης μπορεί να αφυδατωθούν και να τους προκληθεί πονοκέφαλος.

Οι πονοκέφαλοι ημικρανίας είναι ένας κοινός τύπος πονοκεφάλου κατά την εγκυμοσύνη. Αυτοί οι επώδυνοι, παλλόμενοι πονοκέφαλοι είναι συνήθως αισθητοί στη μία πλευρά του κεφαλιού και προκύπτουν από την επέκταση των αιμοφόρων αγγείων στον εγκέφαλο. Ο πόνος συνοδεύεται μερικές φορές από ναυτία, έμετο και ευαισθησία στο φως. Ένα μικρό ποσοστό γυναικών με ημικρανίες αντιμετωπίζουν αύρα με την ημικρανία και βλέπουν λάμψεις φωτός ή αισθάνονται μυρμήγκιασμα στα χέρια και τα πόδια.

Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Όταν ένας πονοκέφαλος είναι σοβαρός, δεν εξαφανίζεται, νιώθετε ζάλη, θολή όραση ή αλλαγές στο οπτικό σας πεδίο, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον θεράποντα γιατρό σας. Οι πονοκέφαλοι μπορεί μερικές φορές να σχετίζονται με προβλήματα αρτηριακής πίεσης κατά την εγκυμοσύνη. Εάν ο πονοκέφαλος είναι επίμονος ή σοβαρός και συμβαίνει μετά από 20 εβδομάδες εγκυμοσύνης, επισκεφτείτε τον γυναικολόγο σας ο οποίος θα σας δώσει σχετικές οδηγίες. Αν και τα εγκεφαλικά επεισόδια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι σπάνια, οι ημικρανίες μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο.

Τι μπορείτε να κάνετε για τους πονοκεφάλους

Τα βήματα για τη διαχείριση των πονοκεφάλων περιλαμβάνουν τα εξής:

  • Αποφύγετε να καταναλώνετε γλουταμινικό μονονάτριο (σ.σ. ενισχυτικό που προσθέτει μια πέμπτη γεύση στο φαγητό που ονομάζεται «umami» και προσδίδει αλμυρή γεύση), αλλαντικά και πικάντικα τυριά.
  • Κόψτε δια ροπάλου το κάπνισμα (ενεργητικό ή και παθητικό).
  • Προσπαθήστε να ακολουθείτε ένα μεσογειακό πρόγραμμα διατροφής και να πίνετε πολλά υγρά, ειδικά αν είστε επιρρεπείς στις πρωινές αδιαθεσίες.
  • Μειώστε το επίπεδο άγχους σας. Δοκιμάστε ένα χαλαρωτικό μασάζ, προσπαθήσετε να κάνετε όποτε μπορείτε γιόγκα ή περιπάτους και κάντε θετικές σκέψεις. Γενικώς, δώστε χρόνο στον εαυτό σας να κάνει πράγματα που τον ευχαριστούν.
  • Εάν ο πονοκέφαλός σας εξελίσσεται σε ημικρανία, ξαπλώστε σε ένα δροσερό, σκοτεινό δωμάτιο χωρίς θόρυβο και δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε ζεστές ή κρύες κομπρέσες ή μια παγοκύστη. Ωστόσο, στην πράξη θα δείτε τι σας ανακουφίζει.

Όμως, υπάρχουν και καλά νέα. Οι περισσότερες γυναίκες έχουν λιγότερους πονοκεφάλους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ειδικά μετά το πρώτο τρίμηνο. Και εκείνες με ιστορικό ημικρανιών συχνά διαπιστώνουν ότι υπάρχει βελτίωση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους.


Πηγή