Τρίτη , 7 Ιανουάριος 2025

Πονόλαιμος: Γιατί τα συμπτώματα είναι πιο έντονα το πρωί;

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως ο πονόλαιμος αποτελεί ένα από τα πιο ενοχλητικά συμπτώματα του κρυολογήματος και των λοιμώξεων της στοματοφαρυγγικής κοιλότητας γενικότερα.

Η δυσκολία στην κατάποση και η δυσφορία που αισθανόμαστε νιώθοντας πως ο λαιμός μας είναι γεμάτος με μικρά «αγκάθια», κάνει τους περισσότερους από εμάς να σπεύδουμε να αντιμετωπίσουμε με κάθε τρόπο τον πονόλαιμο, αμέσως μόλις τα πρώτα «σημάδια» κάνουν την εμφάνισή τους.

Ένα θέμα όμως, για το οποίο πολλοί ασθενείς παραπονιούνται συχνά αλλά λίγοι ερευνούν ή σχολιάζουν έχει να κάνει με το γιατί ο πονόλαιμος είναι πιο έντονος το πρωί. Πράγματι, οι περισσότεροι άνθρωποι ισχυρίζονται πως τα συμπτώματα του πονόλαιμου είναι χειρότερα αμέσως μετά το πρωινό τους ξύπνημα, ενώ παραδέχονται πως συνήθως ο πόνος βελτιώνεται κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Γιατί όμως, συμβαίνει αυτό και τι μπορεί να κάνει κάποιος, προκειμένου να αποφύγει την εμφάνιση του συγκεκριμένου και σίγουρα επίπονου φαινομένου;

Η λίστα που ακολουθεί περιλαμβάνει μία σειρά από βήματα τα οποία μπορούν να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος και να περιορίσουν τη δυσφορία που ο πονόλαιμος προκαλεί καθόλη τη διάρκεια μιας ημέρας και φυσικά το πρωί, όταν και τα συμπτώματά του είναι περισσότερο έντονα: Από τις απαραίτητες αντισηπτικές γαργάρες μέχρι τον ρόλο του υγραντήρα και της ενυδάτωσης. Υπάρχουν αξιόπιστες λύσεις τις οποίες αξίζει να προτιμήσουμε.

Η σωστή ενημέρωση και η «πηγή» του προβλήματος

Προκειμένου να αντιμετωπίσει κάποιος αποτελεσματικά ένα πρόβλημα είναι σημαντικό να γνωρίζει πώς προκαλείται. Στην περίπτωση του πονόλαιμου, λοιπόν, αξίζει να αναφέρουμε πως σε ποσοστό που «αγγίζει» το 90%, οφείλεται σε ιούς. Για την ακρίβεια, εκτιμάται πως υπάρχουν περισσότερα από 200 είδη ιών πίσω από το κοινό κρυολόγημα και συνεπώς, τον πονόλαιμο.

Φυσικά, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πως το κρυολόγημα δεν προκαλείται εξαιτίας της έκθεσής μας σε χαμηλές θερμοκρασίες, όπως πολλοί πιστεύουν. Ωστόσο, η συγκέντρωση περισσότερων ατόμων σε κλειστούς χώρους κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα καθώς και ορισμένες μεταβολές στον αναπνευστικό βλεννογόνο που λαμβάνουν χώρα όταν η θερμοκρασία πέφτει, μπορούν να συμβάλλουν στην πιο εύκολη μετάδοση των ιών και την ταχύτερη είσοδό τους στον οργανισμό μας.

Γιατί ο λαιμός μας πονάει πιο πολύ το πρωί

Στις περισσότερες περιπτώσεις αυτό συμβαίνει διότι ο λαιμός μας στεγνώνει κατά τη διάρκεια της νύχτας, αφού αποξηραίνεται ο βλεννογόνος που επιστρώνει το στόμα και την αεροφόρο οδό. Γιατί αποξηραίνεται; Η απάντηση είναι απλή: Όταν κάποιος είναι κρυωμένος, αναπνέει περισσότερο από το στόμα και λιγότερο από τη μύτη -λόγω της συγκέντρωσης παχύρρευστης βλέννας σε αυτή. Την ώρα που κοιμόμαστε, μάλιστα, ο βλεννογόνος της μύτης παράγει βλέννα η οποία ουσιαστικά «στάζει» στο πίσω μέρος του λαιμού μας, ερεθίζοντάς τον και προκαλώντας του ξηρότητα.

Η ενυδάτωση και οι γαργάρες με αντισηπτικό διάλυμα

Με βάση τις παραπάνω πληροφορίες, λοιπόν, γίνεται εύκολα κατανοητό ότι για να καταπολεμήσουμε τα ενοχλητικά συμπτώματα του πονόλαιμου και να τον θεραπεύσουμε, πρέπει να δράσουμε άμεσα και στοχευμένα.

Ένα από τα πιο σημαντικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, είναι το να φροντίζουμε να ενυδατώνουμε τον οργανισμό και δη το στόμα μας, καταναλώνοντας πολλά υγρά και κυρίως, νερό. Σε ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση του πονόλαιμου, οι γαργάρες μας βοηθούν να διατηρήσουμε τον λαιμό μας καθαρό από τα μικρόβια και παράλληλα περιορίζουν τους ερεθισμούς και τον πόνο.

Κάθε βράδυ προτού κοιμηθούμε και κάθε πρωί αφότου ξυπνήσουμε, είναι σημαντικό να κάνουμε γαργάρες με ένα προϊόν με αντισηπτικές ιδιότητες που δρα για πολλές ώρες και θεραπεύει -και όχι απλώς ανακουφίζει -τον πονόλαιμο. Πράγματι, ένα αξιόπιστο αντισηπτικό διάλυμα για γαργάρες μπορεί να καταπραΰνει τον πόνο, να διευκολύνει την κατάποση και την ίδια ώρα να «εξολοθρεύσει» τα βακτήρια, ακόμη και να θεραπεύσει τη φλεγμονή που ενδεχομένως μας ταλαιπωρεί. Σήμερα, μάλιστα, υπάρχουν και διαλύματα που κυκλοφορούν σε μορφή σπρέι και δρουν ως τοπικά αντισηπτικά, προσφέροντάς μας όλα τα παραπάνω οφέλη.

Τέλος, ένα ακόμη βήμα που ενδέχεται να περιορίσει τον έντονο πρωινό πονόλαιμο είναι η τοποθέτηση ενός υγραντήρα στον χώρο που κοιμόμαστε καθώς μπορεί να μας βοηθήσει να διατηρήσουμε τον λαιμό μας περισσότερο ενυδατωμένο κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως ο πονόλαιμος είναι ένα κοινό πρόβλημα υγείας που πρέπει να αντιμετωπίσουμε από την πρώτη κιόλας στιγμή που τα συμπτώματά του κάνουν την εμφάνισή τους.

Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα αισθανθούμε εκείνο το ενοχλητικό γαργαλητό στον λαιμό μας, είναι σημαντικό να μην αφήσουμε τον πονόλαιμο να χειροτερέψει αλλά να τον αντιμετωπίσουμε άμεσα, κάνοντας γαργάρες με ένα αντισηπτικό διάλυμα ή χρησιμοποιώντας ένα ειδικό στοματικό σπρέι, συμβάλλοντας ακόμη περισσότερο στην ενυδάτωση του οργανισμού μας και φυσικά, αν τα συμπτώματα επιμένουν, πραγματοποιώντας μία επίσκεψη στον γιατρό μας.


Πηγή