Πρέπει να γυμνάζεσαι αν αισθάνεσαι ρίγος, κρυώνεις ή έχεις πυρετό; Αν έχεις αμφιβολίες και ερωτηματικά συνέχισε να διαβάζεις καθώς έχουμε όλες τις απαντήσεις.
Έχεις θέσει ως στόχο να γυμνάζεσαι 5 φορές την εβδομάδα στο γυμναστήριο; Ξέρω ότι όσοι διαβάζετε το άρθρο είστε άτομα που δίνετε σημασία στην άθληση και τη σωστή διατροφή. Όμως, τι γίνεται αν μια ημέρα ξυπνήσετε και νιώθετε καταβεβλημένοι και άρρωστοι; Τι είναι πιο καλό; Να μείνετε στο κρεβάτι για λίγες ημέρες μέχρι να αναρρώσετε ή να συνεχίσετε ακάθεκτοι τη ρουτίνα σας;
Αυτό εξαρτάται από την ασθένεια, σύμφωνα με τον Δρ Michael Jonesco, έναν φυσίατρο στο Ιατρικό Κέντρο Wexner του Κρατικού Πανεπιστημίου του Οχάιο.
«Βασίζομαι στον χρυσό κανόνα του ‘ελέγχου λαιμού’» δήλωσε ο Jonesco στο Live Science. Αυτό σημαίνει ότι οποιαδήποτε [ασθένεια] από το λαιμό και πάνω είναι μη σοβαρή.« Για παράδειγμα, εάν έχετε πονόλαιμο, μπούκωμα, πονοκέφαλο ή λοίμωξη του αυτιού – χωρίς φυσικά πυρετό – πιθανότατα είστε αρκετά καλά για να συνεχίσετε να προπονήστε χωρίς να ελλοχεύουν κίνδυνοι για την υγεία σας. Αλλά για μια ασθένεια με συμπτώματα κάτω από το λαιμό, πιθανότατα θα πρέπει να μείνετε στο σπίτι».
Οι 48 ώρες ανάπαυσης
Αν έχετε γαστρεντερικά συμπτώματα, σημαντικές μυαλγίες (πόνους στο σώμα), ακόμη και πυρετό, ο οποίος είναι σημάδι ασθένειας θα πρέπει να ακούσετε το σώμα σας το οποίο μάχεται να γίνει καλά.
«Ο λόγος που αυτός ο κανόνας λειτουργεί είναι ότι τα περισσότερα προβλήματα πάνω από το λαιμό δεν περιλαμβάνουν την καρδιά και τους πνεύμονες», δήλωσε ο Jonesco
Ακόμη και η πεπτική δυσφορία μπορεί να καταπονήσει το σώμα σας επειδή μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση, η οποία κουράζει την καρδιά. (Εκτός αυτού, ας το παραδεχτούμε: Αν κάνετε εμετό και τρέχετε στο μπάνιο κάθε πέντε λεπτά, η προπόνησή σας πιθανότατα δεν είναι η πρώτη σας προτεραιότητα!)
Φυσικά, ο έλεγχος του λαιμού είναι περισσότερο μια κατευθυντήρια γραμμή παρά ένας σκληρός και απαράβατος κανόνας. Εάν έχετε ρινική συμφόρηση που καθιστά δύσκολη την αναπνοή, για παράδειγμα, αυτό μπορεί να είναι ένας λόγος για να παραλείψετε την προπόνησή σας.
Ποιο είναι το κακό στην άσκηση όταν είσαι άρρωστος;
Εκτός από το γεγονός ότι μπορεί να αισθάνεστε ταλαιπωρημένοι μπορεί να σας κάνει πιο άρρωστους, στη συνέχεια. Μελέτες έχουν δείξει ότι η διεξαγωγή ενός μαραθωνίου, για παράδειγμα, καταστέλλει το ανοσοποιητικό σύστημα και θέτει τους ανθρώπους σε υψηλότερο κίνδυνο μόλυνσης για έως και τρεις ημέρες μετά.
Αν και η τακτική προπόνησή σας δεν συγκρίνεται με έναν μαραθώνιο, η άσκηση ενώ είστε άρρωστοι μπορεί να δημιουργήσει παρόμοια ζητήματα υγείας.
Αλλά αν έχετε ακούσει το σώμα σας για λίγες μέρες και διαπιστώσετε ότι αισθάνεστε καλύτερα, δεν είναι ακόμα η ώρα να επανέλθετε αμέσως στο προπονητικό σας πρόγραμμα. Ο Jonesco συνέστησε να δώσετε στον εαυτό σας τον χρόνο να ανακάμψει άρα και η προπόνηση για λίγες ημέρες να είναι πιο χαλαρή.
«Μην περιμένετε να επιστρέψετε στο προηγούμενο επίπεδό σας αμέσως», δήλωσε ο Jonesco. Θα χρειαστεί χρόνος για να ενυδατωθεί ο οργανισμός και να ανεφοδιαστεί με αποθήκες γλυκογόνου». (Το γλυκογόνο είναι η ζαχαρούχος ουσία που χρησιμοποιούν οι μύες σας για την αποθήκευση ενέργειας.)
«Έτσι, την πρώτη ημέρα της επιστροφής σας ξεκινήσετε με τη μισή ένταση της τυπικής προπόνησής σας, γνωρίζοντας ότι θα σας πάρει μια μέρα ή δύο για να επιστρέψετε στους προγενέστερους ρυθμούς» δήλωσε ο Jonesco. «Δυο ημέρες αργότερα, μπορείτε να αυξήσετε την ένταση και τη διάρκεια στο 75% και στη συνέχεια να ακολουθήσετε το πλήρες πρόγραμμά σας».
Ακόμα κι αν δεν αρρωστήσετε, όταν αισθάνεστε αίσθημα κακουχίας πιθανότατα δεν παίρνετε τα πραγματικά οφέλη της άσκησης που επιθυμείτε. Οι θερμίδες που καίτε είναι πιθανό να προέρχονται για παράδειγμα από την κατάρρευση των μυών σας. Επιπλέον, τα οφέλη της άσκησης προέρχονται από ένα απολύτως υγιές σώμα ενώ είναι πιο δύσκολο να ανακάμψετε από μια προπόνηση όταν είστε άρρωστοι.
Εν κατακλείδι ακούστε το σώμα σας με προσοχή και σεβαστείτε τις ανάγκες του καθώς δίνει όπως ήδη είπαμε τη δική του μάχη προκειμένου να αντιμετωπίσει τον εχθρό που δεν είναι άλλος από την αρρώστια.
Πηγή