Τρίτη , 25 Μάρτιος 2025

Πρεβιοτικά: Οι top τροφές για την υγεία του πεπτικού

Τα πρεβιοτικά είναι μη εύπεπτα διατροφικά συστατικά που βοηθούν την ανάπτυξη και τη δραστηριότητα των ωφέλιμων βακτηρίων στο πεπτικό.

Τα πρεβιοτικά ζυμώνονται επιλεκτικά από τα βακτήρια του εντέρου παρέχοντας οφέλη για την υγεία του ξενιστή.

Παραδείγματα πρεβιοτικών περιλαμβάνουν τη λακτουλόζη, τη λακτοσουκρόζη, την ολιγοφρουκτόζη και την ινσουλίνη.

Οι φρουκτο-ολιγοσακχαρίτες (FOSs) και οι γαλακτο-ολιγοσακχαρίτες (GOSs), οι οποίοι προάγουν την ανάπτυξη των Bifidobacteria και των Lactobacilli, είναι επίσης ευρέως μελετημένα πρεβιοτικά για το ρόλο τους στη διατήρηση της ισορροπίας στο πεπτικό.

Έχει αποδειχθεί ότι τα συμπληρώματα πρεβιοτικών αυξάνουν την απορρόφηση των μετάλλων, μειώνουν τη φλεγμονή, υποστηρίζουν τον μεταβολισμό και μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου, του λάρυγγα και του στομάχου.

Λίγες επιδημιολογικές μελέτες ωστόσο, έχουν διερευνήσει τον αντίκτυπο των πρεβιοτικών στην υγεία, λόγω της έλλειψης δεδομένων σχετικά με την περιεκτικότητα των τροφίμων σε πρεβιοτικά.

Νέα μελέτη ποσοτικοποίησε την περιεκτικότητα διάφορων τροφών σε πρεβιοτικά και υπολόγισε την ημερήσια πρόσληψη πρεβιοτικών σε έναν ιταλικό πληθυσμό.

Οι ερευνητές δημιούργησαν μια ολοκληρωμένη και αναλυτική βάση δεδομένων για την περιεκτικότητα σε πρεβιοτικά 35 τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων φρούτων και ξηρών καρπών, οσπρίων και τροφίμων με βάση τη σόγια, καθώς και προϊόντων δημητριακών.

Η ημερήσια πρόσληψη πρεβιοτικών προσδιορίστηκε επίσης σε μια κλινική μελέτη 100 υγιών ατόμων που είχαν συμμετάσχει σε μελέτη για τον καρκίνο του παχέος εντέρου που διεξήχθη στην Ιταλία μεταξύ 2017 και 2019. Οι εκτιμήσεις αυτές βασίστηκαν σε διατροφικές πληροφορίες που συλλέχθηκαν από τους συμμετέχοντες στη μελέτη μέσω επικυρωμένου ερωτηματολογίου συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων.

Βρέθηκε ότι το πίτουρο σιταριού και το αλεύρι σίκαλης ολικής αλέσεως είχαν τις υψηλότερες συγκεντρώσεις πρεβιοτικών.

Μεταξύ των φρούτων και των ξηρών καρπών, υψηλές ποσότητες εντοπίστηκαν στα κάστανα, τις σταφίδες, τα σμέουρα, τα βατόμουρα και τα καρύδια.

Πλούσια σε πρεβιοτικά βρέθηκε επίσης ότι είναι τα όσπρια, ιδίως τα αποξηραμένα προϊόντα σόγιας.

Όλα τα προϊόντα δημητριακών που αναλύθηκαν είχαν ανιχνεύσιμα επίπεδα πρεβιοτικών, με το πίτουρο σιταριού να περιέχει την υψηλότερη ποσότητα.

Συμπεράσματα

Τόσο το πίτουρο σιταριού όσο και τα δημητριακά σίκαλης ολικής άλεσης, καθώς και τα λαχανικά ρίζας, αναγνωρίστηκαν ως οι πλουσιότερες πηγές πρεβιοτικών.

Η δυσβίωση του εντέρου αναφέρεται σε διαταραχή του μικροβιώματος του εντέρου και σχετίζεται με καρδιαγγειακές παθήσεις, φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου και καρκίνους του πεπτικού.

Τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε πρεβιοτικά έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τον κίνδυνο αυτών των ασθενειών, αναδεικνύοντας τα πιθανά οφέλη για την υγεία που μπορούν να προκύψουν μετά την τακτική κατανάλωση τροφίμων εμπλουτισμένων με πρεβιοτικά.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Nutrients.


Πηγή