Η ασφάλεια και η συμβολή της κετογονικής δίαιτας στην υγεία τίθενται υπό αμφισβήτηση.
Αρχικά σχεδιάστηκε για να βοηθήσει τα άτομα που εκδηλώνουν επιληπτικές κρίσεις, έχει γίνει όμως πολύ δημοφιλής διατροφική τάση τα τελευταία χρόνια.
Ο λόγος είναι ότι επειδή στηρίζεται στην πρόσληψη τροφών με λιπαρά, αλλά όχι υδατάνθρακες, προκαλεί μια διαδικασία που λέγεται κέτωση και αναγκάζει το σώμα να κάψει λίπος αντί γιατί υδατάνθρακες για την παραγωγή ενέργειας.
Η κέτωση ξεκινά 3-4 μέρες μετά την έναρξη της δίαιτας και σταδιακά οδηγεί σε απώλεια βάρους.
Η συγκεκριμένη δίαιτα έχει επιπτώσεις με πιο σημαντική την κέτο-γρίπη. Είναι η περίοδος στην αρχή της δίαιτας, που ο οργανισμός προσπαθεί να προσαρμοστεί με αποτέλεσμα κάποιοι άνθρωποι να κάνουν εμετούς ή να αισθάνονται έντονη κούραση, σαν να πέφτουν σε λήθαργο.
Στις παρενέργειες της δίαιτας περιλαμβάνονται επίσης ο κίνδυνος καρδιακών παθήσεων και διαβήτη, αλλά και η δυσοσμία των ούρων.
Μία άλλη πιθανή επίπτωση είναι η απώλεια μαλλιών λόγω του στρες που βιώνει το σώμα ή του υποσιτισμού.
Δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία που να επιβεβαιώνουν τη σχέση της αραίωσης των μαλλιών και της κετογονικής δίαιτας. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ωστόσο ότι το σώμα βιώνει στρες λόγω του περιορισμού των τροφών και του άγχους που αυτή προκαλεί.
Η μη επαρκής πρόσληψη πρωτεϊνών είναι ένα ακόμη λόγος που μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια μαλλιών. Οι πρωτεΐνες είναι απαραίτητες για την υγεία των μαλλιών και των νυχιών, θα πρέπει όμως να προσλαμβάνετε χαμηλές ποσότητες για αρκετούς μήνες για να δείτε επιπτώσεις στα μαλλιά σας.
Εν κατακλείδει, η κετογονική δίαιτα μπορεί να βρεθεί στο στόχαστρο για πολλές παρενέργειες, δεν είναι όμως οριστικό ότι προκαλεί απώλεια μαλλιών.
Μπορεί η συγκεκριμένη δίαιτα να προκαλέσει απώλεια μερικών τριχών, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι αποτελεί αιτία σοβαρής τριχόπτωσης.
Το μόνο σημείο που δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση είναι ότι τα φρούτα και τα λαχανικά συμβάλλουν στην καλύτερη ανάπτυξη των μαλλιών, αλλά αυτά αποκλείονται στη συγκεκριμένη δίαιτα.
Πηγή: health.com
Διαβάστε επίσης:
Απώλεια βάρους: Μπορεί να προκαλέσει τριχόπτωση;
Απώλεια μαλλιών: Μήπως φταίει η διατροφή σας;
Χάνετε τα μαλλιά σας τελευταία; Δείτε τι φταίει
Πηγή