Η ναυτία είναι ίσως το πιο κοινό σύμπτωμα της εγκυμοσύνης. Εμφανίζεται συνήθως κατά την 6η εβδομάδα της κύησης και υποχωρεί στα τέλη του πρώτη τριμήνου.
Εκτιμάται ότι περίπου το 80% των εγκύων ταλαιπωρούνται από ναυτίες. Στην ήπια εκδοχή τους, οι ναυτίες περιλαμβάνουν πρωινή αδιαθεσία, ενώ άλλες γυναίκες έχουν διαρκή αποστροφή για το φαγητό και τις μυρωδιές και κάνουν συχνούς εμετούς.
Σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις, όταν οι εμετοί είναι συχνοί και σοβαροί, η έγκυος πάσχει από υπερέμεση, μία σοβαρή κατάσταση που απαιτεί εισαγωγή σε νοσοκομείο για την αντιμετώπιση της αφυδάτωσης και άλλων επιπλοκών.
Οι ναυτίες θεωρούνται από παλιά σημάδι υγιούς εγκυμοσύνης. Την πεποίθηση αυτή επιβεβαιώνει νέα μελέτη επιστημόνων του Πανεπιστημίου του Reading.
Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι ο εμετός που υπομένουν εκατομμύρια γυναίκες προκαλείται από μια ορμόνη ζωτικής σημασίας για την εγκυμοσύνη.
Η ενδοκινίνη, ορμόνη που δρα στον εγκέφαλο προκαλώντας πρωινή ναυτία, εξασφαλίζει επίσης καλή ροή αίματος μέσω του πλακούντα, προκειμένου το οξυγόνο και τα θρεπτικά συστατικά να φτάσουν στο έμβρυο.
Ο καθηγητής Philip Lowry, από τη σχολή βιολογικών επιστημών του Πανεπιστημίου του Reading, δήλωσε ότι ελπίζει πως τα νέα θα προφέρουν «ψυχολογική ανακούφιση» στις εγκύους.
«Παρά τον πειρασμό της χρήσης φαρμάκων που μπλοκάρουν τη δράση της ενδοκινίνης για την αντιμετώπιση της πρωινής ναυτίας στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αυτά τα ευρήματα δείχνουν ότι τέτοια φάρμακα μπορούν να επηρεάσουν την υγεία της εγκυμοσύνης και πρέπει να αποφευχθούν» πρόσθεσε.
Όσο δυσάρεστη και αν είναι η πρωινή ναυτία, δεν βάζει σε κίνδυνο την υγεία των εμβρύων και συνήθως υποχωρεί στο διάστημα από την 16η έως την 20η εβδομάδα της κύησης.
Η ενδοκίνη που απελευθερώνει το σώμα βελτιώνει τη ροή του αίματος στον πλακούντα, για να διασφαλίσει ότι το μωρό δεν στερείται θρεπτικών συστατικών.
Ωστόσο, η είσοδός του στο κυκλοφορικό σύστημα διεγείρει τους υποδοχείς στον εγκέφαλο που είναι γνωστό ότι προκαλούν ναυτία και εμετό.
Η ανασκόπηση, που δημοσιεύτηκε στην Επιθεώρηση Μοριακής Ενδοκρινολογίας, αναφέρεται σε μελέτη σε 800 εγκύους και διαπίστωσε ότι όσες είχαν ιστορικό αποβολής, συχνών εμετών και ναυτιών, είχαν περισσότερες πιθανότητες επιτυχούς γέννησης σε εγκυμοσύνες που ακολούθησαν.
Οι γιατροί συμβουλεύουν τις γυναίκες με πρωινές ναυτίες να ξεκουράζονται πολύ, να πίνουν πολλά υγρά και να τρώνε μικρά και συχνά γεύματα με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες.
Πηγή: MailOnline
Διαβάστε επίσης:
Φυσικές λύσεις ενάντια στη ναυτία της εγκυμοσύνης
Ναυτία κύησης: Πότε γίνεται επικίνδυνη για τη μητέρα και το έμβρυο
Πηγή